Last news in Fakti

27 Януари, 2023 12:24 847 3

Стачката в Кипър - една от най-мащабните от 50-те години на миналия век

  • кипър-
  • стачка-
  • работници-
  • заплащане-
  • синдикати

Националната стачка, която блокира Кипър в четвъртък, е само началото в борбата за пълното възстановяване на индексирането на заплатите

Стачката в Кипър - една от най-мащабните от 50-те години на миналия век - 1
Източник: БГНЕС

Националната стачка, която блокира Кипър в четвъртък, е само началото в борбата за пълното възстановяване на индексирането на заплатите и тя ще продължи "с каквито средства и с каквото е необходимо", обявиха 12-те синдиката, които участваха в нея.

Тричасовата акция се превърна в една от най-мащабните в страната от 50-те години на миналия век, предаде БНР.

"Работниците подлагат гърба си, за да може икономиката да стъпи на краката си", заяви генералният секретар на най-големия кипърски синдикат ПЕО Сотирула Хараламбус на многохилядния митинг в Никозия, който бе кулминация на националния протест.

"Няма да се откажем от автоматичната индексация на заплатите, не преговаряме за правата на работниците", бяха посланията в изказванията на синдикалните лидери.

Хиляди работещи от целия обществен и частен сектор, включително държавни служители и журналисти, излязоха по улиците с искане за пълното изплащане на надбавката за издръжка на живота в заплатите в съответствие с ръста на инфлацията.

В момента това би означавало увеличението им с почти 9%. Според действащата от пет години практика размерът ѝ е половината от тази ставка.

Преговорите за ново споразумение между социалните партньори през миналата седмица завършиха неуспешно.

В приетата обща декларация, която синдикатите връчиха на социалния министър Кириакос Кусиос, се иска и да се разшири прилагането на колективните трудови договори, така че те да покриват 80% от пазара на труда.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    9 0 Отговор
    А какво да кажем ние с гайдите казали веднага българските профсъюзи след като си прибрали членския внос и наемите
  • 2 истина ти казвам

    5 1 Отговор
    Бил съм в Кипър.И Кипърците са много спокойни и толерантни хора! Ама да вдигнат най големата стачка от 50 години на сам,явно са видели зор от ЕС! Преди гоини кило свински котлети там струваше 0,80 кипърски лири след влизането им във ЕС станаха 2,30евро ама тва беше преди18 години колко ли струват сега???!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.