28 Януари, 2023 04:51 1 053 12

7 години затвор получи бивш руски монах, призовавал към самоубийство и подклаждал омраза към евреи и католици

  • русия-
  • монах-
  • присъда-
  • омраза-
  • католиц-
  • евреи-
  • самоубйство

Московски съд призна за виновен 67-годишният отец Сергий (Николай Романов) в подбудителство към омраза

Бивш монах от Руската православна църква (РПЦ), който призовавал последователите си към самоубийство, отричал съществуването на коронавируса, противопоставял се на Кремъл и разпространявал видеоклипове с реч на омразата към евреи и католици, бе осъден на седем години затвор, предадоха ТАСС и АП, цитиран от БТА.

Преди да бъде отлъчен от РПЦ, 67-годишният отец Сергий (Николай Романов) е призовавал последователите си към неподчинение на ограничителните мерки по време на пандемията и е разпространявал конспиративни теории за глобален сценарий за контрол върху масите.

Московски съд го призна за виновен в подбудителство към омраза. Адвокатът му заяви, че ще обжалва присъдата.

Романов е служил в милицията по съветско време, но след като напуснал силите на реда, бил осъден на 13 години затвор по обвинение в убийство, грабеж и нападение. След като бил освободен, той станал монах.

Романов отричал съществуването на коронавируса след избухването на пандемията и критикувал усилията на правителството да я овладее. Бившият монах разпространявал конспиративни теории за коронаврус и описвал ваксините срещу вируса като част от глобален сценарий за контрол върху масите чрез микрочипове.

Повод за делото, по което бе осъден днес, са видеоклипове, на които Романов изразява омраза към евреите и католиците. През 2020 г. той бе осъден на три години и половина затвор за призиви към самоубийство, произвол и нарушаване на правото на свобода на съвестта. Оттогава отец Сергий е в затвора.

Руският монах порицавал и президента Владимир Путин като "предател на родината" и служител на сатанинско "световно правителство". Той също така заклеймявал главата на РПЦ патриарх Кирил и други висши духовници, които наричал "еретици", които трябва да бъдат изгонени.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна е фашистка държава

    17 10 Отговор
    Какво ще кажат пропагандистите за гоненията и терора на украинското гестапо над руските свещеници и вярващи?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Танос

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна е фашистка държава":

    ми некачествени.щом дращиш тука а не храниш укр.фауна 😆
  • 3 Русия е фашистко монголски катун

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "Украйна е фашистка държава":

    Ако са като този хубостник в статията, убийци и криминални престъпници - заслужават. Цялата московска църква се ръководи от милиционери начело КГБ полковникът Гунндев, тъй че не ми говори за вяра
  • 4 Сталин

    6 4 Отговор
    Русия е още в средновековието,още продължават да преследват еретици, евреите ционисти продължават да унищожават православните
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Триещ тъпак

    0 0 Отговор
    Какво не ти се стори обидно и нецензурно?
  • 8 Боруна Лом

    3 4 Отговор
    ПРАВ Е БИЛ ЧОВЕКА
  • 9 Кака Мара

    2 1 Отговор
    Само да уточня, че нашата църква не канонизира Левски заради извършено от него убийство!
    Руската църква има проблем с ръкополагането за свещеник на убиец, но понеже е създал манастир и явно индулгенции. Не разбрах откъде вади милиони долари.
    Човекът е доста освободен и мислещ,но руснаците го осъждат не за конспирациите и свободния му дух, а за подстрекаване на 10 монахини към самоубийство и изтезание на малолетни.
    Приличами на случаят Навални.

    Коментиран от #10

  • 10 В. Иванов

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Кака Мара":

    При руснаците доказаното убийство никога не е пречило да се заемат високи постове санове или да те канонизират за светец. Просто там живота не е имал същата ценност като по други места. Само проверете до кога са търгували с роби и крепостни селяни и ще разберете защо е така.

    Коментиран от #11

  • 11 Кака Мара

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "В. Иванов":

    То пък на запад живота е голяма ценност, като имаш предвид църквата им колко народ е избила за подчинение на масите. Да не говорим пък за колонизираните територии и робите им. За ловците на роби не сте ли чувал и за пазарите за роби? За окованите във вериги хора, които ги търгуват като животни с наддаван? В САЩ до 70-те африканците нямат права. То защото у нас живота голяма ценност, затова хората се разбягаха.
  • 12 Роза

    3 0 Отговор
    Да,често под крилото на църквата намират подслон всякакви съмнителни личности с криминално минало!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания