28 Януари, 2023 06:24 1 520 32

Стево Пендаровски: Напрежението между Скопие и София се дължи и на предстоящите избори в България

  • северна македония-
  • българия-
  • стево пендаровски-
  • християн пендиков

България политизира случая с Пендиков, смята президентът на РСМ

Стево Пендаровски: Напрежението между Скопие и София се дължи и на предстоящите избори в България - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е политизирала случая от Охрид с пребития секретар на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков. Това смята президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. В интервю за телевизия „Телма” Пендаровски каза, че и той, и правителството ясно са разграничили държавните компетентности, призовавайки за отговорност, но не са се опитали да включат този казус в двустранните отношения с България.

Пендаровски посочи, че в пост на Facebook страницата си, който е публикувал след съобщението на прокуратурата в Охрид, се е придържал към тогавашната информация. Той е осъдил акта на насилие, посочвайки, че пребитият е секретар на клуба на българите в Охрид. Призовал е компетентните органи да изяснят целия случай и виновните да понесат санкции.

„Такова нещо не видях обективно от българска страна, където всичко това веднага, ама веднага, се вписа в македонско-българския наратив, че е бил „бит само заради това” и т. н. Това беше едно политизиране на случая, което, честно казано, не очаквах”, отбеляза Пендаровски.

По думите на президента на Северна Македония българският посланик в Скопие Ангел Ангелов е отпътувал за България „заедно с момчето, което беше откарано за лечение в София”.

„По-късно те казаха, че ще остане за период на консултация. Така че той не е бил извикан за консултация след два-три дни, а в същия ден, но е безспорно, че е останал за консултация”, посочи Пендаровски, цитиран от кореспондента на БТА Маринела Величкова.

По думите му в краткосрочен план тези, които политизират този казус, може „да вземат тук-там някакви политически точки, защото идват избори, но в дългосрочен план няма да получат нищо”.

„Първо, става дума за исторически наратив, или разбиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България, което датира от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват”, каза Пендаровски, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Що се отнася до предложението му за издаване на забрана за влизане в страната на „един евродепутат и други лица от България”, което той направи след заседанието на Съвета за сигурност в понеделник, Пендаровски посочи, че не е имал предвид мярката да бъде приложена за онези, които твърдят, че хората, които живеят в Северна Македония, са българи.

„Никъде по света мярката „персона нон грата” не се предприема заради политическо изявление, поне не в демократичните страни, а ние претендираме, че сме истинска европейска демокрация”, уточни Пендаровски.

Той посочи, че е имал предвид спиралата от събития, които са се случили през последния период, особено след почитането на Мара Бунева на 14 януари и призивите на годишнината на Гоце Делчев в Скопие да пристигне голяма група от България, което предизвиква контрареакция в страната „само елате, от другата страна ще видим 1000 македонци, които ще ви спрат да го направите”.

„Уверявам ви, има предварителна информация за много лица с лоши намерения към нас и те няма да бъдат допуснати да влязат в страната”, каза Пендаровски и изрази очакване България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие, отбелязвайки че не оспорва, „че България има интерес да отбелязва Гоце Делчев”, и каза, че остава на мнение, че 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще бъде отбелязана „както подобава на една цивилизована демократична държава”.

Източник:Маринела Величкова, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сусо

    3 9 Отговор
    Ноу тъпо ве!
  • 2 Русия

    3 9 Отговор
    Много е умоен тоя бе
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А бе бате Стево

    28 2 Отговор
    С гърците подписахте че не сте антични македонци, а заселени от българите племена! И се оправихте с тях! С албанците подписахте охридския договор че няма да рипате иначе ще ви анексират косовците и шиптърите и се оправихте с тях! Дадохме ви танкове да подпишете със сърбите и се оправихте и с тях! Сега подпишете че няма да ни биете гражданите, за да не ви подкараме както албанците и да подпишем "кумановския договор", а защо не направо да дойдем в Скопие, да съборим Уолтдисни на балканите, и да си направим скопиянския договор! А този каратистчето, сам се осъди никога повече да не излезе от РСМ, щото ако го набарат нашите по Европа, може и да не го видите!

    Коментиран от #27

  • 5 ДА ЖИВЕЕ МАКЕДОНИЯ ❤🧡💛💚💖

    4 15 Отговор
    Нашите братя и сестри!

    Коментиран от #8, #9, #11

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    16 2 Отговор
    КАКВО Е КЪПАН МАКЕДОНЕЦ ?
    .... ЧИСТ БЪЛГАРИН
  • 7 Да бе да

    24 0 Отговор
    "Стево Пендаровски: Напрежението между Скопие и София се дължи и на предстоящите избори в България"

    😁
    Вие някога в "хилядолетната"😂 си история, били ли сте виновни за нещо?
    Този пребития във вашата държава също е виновен нали ? 😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Братя българи

    12 0 Отговор
    Напишете "новини.мк" и вижте за какво става дума! Събират "патриотите" им се и ще дават наряд на групи за да не допуснат ми един българин да отиде и да се поклони на Георги Делчев! Жителите на Куманово (град създаден от татарски кумани) ще блокират пътя за да не стигне никой българин до паметника!
  • 14 Ма много

    15 0 Отговор
    е объркан г-н Пенда̀ровски! Заради изборите било напрежението, а държавицата му била цивилизована, демократична, па и европейска... Северна Македония не е НИТО ЕДНОТО, НИТО ДРУГОТО, НИТО ТРЕТОТО! В такава държава, за каквато претендира г-н Пенда̀ровски да е, не бият хората заради етническия им произход, не водят полулегална пропаганда срещу съседа си, не се гаврят с паметниците на загинали хора, НЕ КРАДАТ ИСТОРИЯ и ред други неща, които нашите съседи вършат, подтиквани от банда дебелоглави свои граждани с поведение на нашите близки братовчеди от еволюцията на вида ни... Толкова за "цивилизованата, демократична и европейска" държавица в центъра на Балканския полуостров и претендираща да е "люлка на световната цивилизация"...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ама нагъл!

    11 0 Отговор
    Верно ли ве, Стево?
    Предстоящите избори в България са виновни за побоите, насилията, стррелбите и езика на омразата които практикувате от 100 години на сам?
    И тези противни ваши особености нямат нищо общо с вашата държавно определена и финансирана хулителна кампания срещу соиствените ви корени?

    Нагли северонещо си!
  • 19 ЕС да внимава

    9 0 Отговор
    Европа да си отвори очите!

    Северомаките практикуват хулителна кампания срещу свои съседи (и собствени граждани) от десетилетия.
    Подобни държавно-финансирани хулителни кампании са СТЪПКА ПЪРВА на всеки ГЕНОЦИД!

    Но не е сам оесика на омразата.
    В Северомакско:

    Бият
    Убиват
    Дискриминират
    Стрелят
    Палят

    Какво още трябва да се случи, за да разберете, че побществеоъо им е болно и поне част от него с удоволствие би провело съвсем реален геноцид - днес 21 век в Европа!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Верно си е

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "аре стига":

    Не знам как си оцелял до сега
    Тука в квартала ако не решаваш такива проблеми загиваш
  • 24 Граничар

    2 1 Отговор
    Тъпанарите от две съседни страни се обединяват в зулумите. Коминтерна на утайката с политическите им елити. Много важно...
  • 25 Мунчо

    0 0 Отговор
    Много плитко бе Стево. Обикновено измисляте нещо по засукано. А вашите исторически драми как да успеете да обясните съществуването си за чужда сметка, скоро ще бъдат решени. Няма кой да ви чака да узреете. Затова ще узреете насила. И това ще го направим не ние. Ще го направят албанците.Вашите албанци. Днес прочетох, че са решили да се включат в управлението и да разширят мнозинството, което ще доведе получаване необходимото мнозинство във вашия парламент за промяна в конституцията. А познай какво ще се случи. Вие можете да си вряскате до припадък, но албанците не могат да ви чакат. Те искат ЕС, а за вашите исторически измислици им е през .....Та, така СтеВо! Ти си обяснявай иначе, не ми пречиш.
  • 26 стерво

    0 0 Отговор
    педерофски
  • 27 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "А бе бате Стево":

    Какво чекате? Аиде повелеите при нас. " Топло " ште ве пречекаме. Не знам има ли воина да се ја добиле. Сите сојузи каде сте се прикачиле пропаднаа. Секогаш на погрешна страна. Најмафиашка држава в Европа.

    Коментиран от #30

  • 28 Йоанна

    0 0 Отговор
    Нашиот претседател е во право
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Да бе Дончо

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ами":

    Само братята ти с наши паспорти видяха Европа! А ти още доиш овцете! БЕЕЕЕЕ!
  • 31 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    ЗАРАДИ ПРЕСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ В РСМ И СТРАХ ОТ ДПМНЕ ВЕЛИКОТО ПОПРЪЦКВАНЕ Я ГО ВИЖТЕ КАК СЕ Е ОПУЛИЛ КАТО ПАПУНЯК ??
  • 32 КАНАС ЮВИГИ

    0 0 Отговор
    НАПРЕЖЕНИЕТО В ЗАДНИЦАТА НА РСМ СЕ ДЪЛЖИ НА ИДИОТСКОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ДПМНЕ И ЛЕВИЦАТА
Новини по държави: