Last news in Fakti

28 Януари, 2023 18:54 2 578 21

Ердоган развърза кесията пред сянката на наближаващите избори

  • турция-
  • избори-
  • данъчна амнистия

Правителството обяви намеренията си за всеобхватна данъчна амнистия

"Изборна икономика" - така опозицията в Турция нарича предприетите през последните месеци от правителството стъпки, имащи за цел да подобрят жизнения стандарт на хората в страната. Разходите за издръжка на живота са основен проблем за избирателите и правителството се опитва да смекчи последиците от високата инфлация с рекордни социални разходи, включващи увеличаване на минималната заплата, нисколихвени жилищни кредити, планове за данъчна амнистия и различни други облекчения, съобщи investor.bg.

Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) поиска от търговците на дребно да замразят частично цените на стоките преди изборите. След продължили месеци наред увещания най-големите вериги супермаркети в страната започнаха да замразяват и намаляват цените. Наскоро министърът на финансите Нуреддин Небати призова и магазините за дрехи и обувки да последват техния пример, като започнат сезона на намаленията доста по-рано от обичайния март.

По-рано тази седмица в поредната си предизборна социална стъпка правителството обяви намерения за всеобхватна данъчна амнистия. В понеделник Ердоган съобщи, че управляващите работят по законопроект, с който ще бъдат заличени санкциите за данъчни задължения и дълговете ще бъдат преструктурирани, като се осигури възможност за разсроченото им изплащане.

Пакетът ще обхване данъци, дългове за застрахователни премии, съдебни и административни глоби, дългове за имуществени данъци към общините, неизплатени задължения за електроенергия, вода и заеми за обучение. Очаква се в обхвата му да попаднат също данъкът върху моторните превозни средства, глобите за незаконно преминаване на мостове и магистрали, митническите глоби, съобщава изданието БBusiness Turkey Today, цитирано от БТА. По силата на законопроекта ще отпадне събирането на наказанията на граждани, които имат задължения към данъчните власти преди 31 декември 2022 г., стига те да не надвишават 2000 турски лири, поясни президентът.

Нещо повече, с наредбата ще бъдат изтрити наказателните точки на водачите, с изключение на тези, които са шофирали под въздействието на алкохол и наркотици, и на тези, които са участвали в произшествия, довели до смъртни случаи и ранени. По този начин около 2,5 млн. наказателни точки на шофьори ще бъдат изтрити, а около 10 хиляди шофьорски книжки ще бъдат върнати.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    8 8 Отговор
    Щом развързва кесията, значи мисли, че друг ще я пълни.
  • 2 ХАХАХА

    13 1 Отговор
    Ама той е изключение ! Тук нашите като наближават избори много стискат килията. ХАХАХА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай Хюсеин

    8 26 Отговор
    Централна та Банка ден и нощ пешата пари за изборите, инфлацията % 250,Дан@ Турция се отървете от този Диктат@р скоро време.

    Коментиран от #10, #11, #14, #18

  • 5 Васил

    6 8 Отговор
    Като у нас големи обещания а след изборите вдигане на данъците както и добавянето на нови.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Интелектуалец

    20 0 Отговор
    Като за начало увеличи минималната заплата на 1100 лева бруто и 860 лева "чисти" български пари. При това цените на храни, електричество и горива са по ниски от нашите. Здравето в болниците е безплатно. А нашите 240 "народни" представители вдигнаха минималната работна заплата на 780 защото ако я бяха направили 860 сме щели да станем като Гърция. Впрочем минималната работна заплата в Гърция вече е 1300 Евро. 2600 лева за метач на улици. Цените на храните са подобни на нашите. Услугите по скъпи от нас но все пак са много по добре.

    Коментиран от #9

  • 8 Интелектуалец

    9 5 Отговор
    Не мразя Русия но все пак нека да кажа че един килограм кашкавал в хипермаркет в Москва струва над 30 лева. Като у нас горе долу. Но минималната работна заплата там е около 80 евро. 160 лева български пари. А това е най богатата на природни ресурси държава на Света. Путин е с яке за 15 хиляди Евро.
  • 9 Ричи

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Интелектуалец":

    Много си прав, случващото се у нас, няма аналог в Европа, че и в Азия!
  • 10 Нееее

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Хюсеин":

    Има да го видите още 5 години,той е втория Ататюрк
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шопе

    14 0 Отговор
    Е така се правят избори,не с голи обещания.Евала !
  • 16 Българските турци

    16 1 Отговор
    От 20 години опозицията в Турция критикуват избирателите, че се оставят да бъдат мамени от партията на Ердоган за няколко чувала въглища и 5 - 6 пакета с макарони !...И до днес не са успели да разгадаят, че това не е подкупване, а е ефикасен ключ за вратата към съзнанието на турския избирател...че магията е именно зад тази врата, където освен съзнанието седи и достойнството и егото на народа ,което има нужда да бъде забелязано и оценено !... Интересното е че Ердоган този път отключва вратата по коренно различен и крайно изненадващ за опозицията начин !... Много политици ще има да се учат дълги години занапред от изборната интелигентност и стратегия на Ердоган !...
    Лидерите и личностите,кралете и кралиците , фюрерите и дучетата и всички диктатори и диктаторчета колкото и дълго да живеят все някой ден умират и отиват сред жълтите страници на историята...Народите са вечни и продължават да съществуват носейки бремето на греха им или греейки с блясъка на успехите им !!!
    Турците намериха правилния човек за Турция !...От 20 години печели всички избори в които влиза...В съвременните условия и при наличието на такава технология и електроника не е възможно да се манипулират и фалшифицират толкова изкусно избори в страна с 80 милиона население и с над 80%-на активност на избирателите !...Турция има шанса да притежава напълно натурален и естествен водач който се появява веднъж на сто години сред всички народи по света !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бай Драган

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Хюсеин":

    Диктатор беше Живков. Българският народ никога не се е явявал на избори,но той винаги печелеше с 99,99%.. Българина много добре знае що е то Диктатор .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чичовци

    0 2 Отговор
    На Военнолюбците,като Клонингите-Ердуган и Путлер,Ердо и Путин съдбата е предрешила.Участ като на оригиналните Военолюбци от човешката ИСТОРИЯ и е ПРЕДОПТЕДЕЛЕНА!
  • 21 ИзбериДоДупка

    0 0 Отговор
    Това опрощаване на данаци е било постоянна практика при коалиционните правителства в които е участвала днешната турска опозиция/и беше нещо като днешните коалиционнин правителства в България с избори през 6 месеца/ Но това от дълго време не го бе правил и днешната управляваща партия в Турция.
Новини по държави: