Тема: Украйна

29 Януари, 2023 07:57 1 778 61

Подоляк: Водим преговори със съюзниците за ракети с голям обсег

  • михайло подоляк-
  • украйна-
  • оръжие

Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители

Подоляк: Водим преговори със съюзниците за ракети с голям обсег - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ход са ускорени преговори между Киев и неговите съюзници относно искането на Украйна за ракети с голям обсег, които страната твърди, че ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, заяви високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс, предаде БТА

Украйна получи обещания за западни бойни танкове и търси изтребители, за да отблъсне руските и про-московски сили, които бавно напредват по част от фронтовата линия.

"За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия. Той добави, че на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег ..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    89 13 Отговор
    Ше дойдат бе, веднага след танковете. Смешник, коллективното натю яде такъв бой в украйна, че ги е срам да си показват вече железата, за нищо не стават.

    Коментиран от #10, #26

  • 2 Вашето Мнение

    74 11 Отговор
    Господарите на тези вече разбират, че робите им са позор и така унизяват и показват истиннското лице на англосаксонската измет - страхливо, слабо, подло. Скоро ще ги трепят, много по-евтино е.
  • 3 Явно

    77 12 Отговор
    Не си взехте поука досега.Какви ракети какви танкове бе Укрофашаги.Вие сте бита карта ддо Май месец и сте Капут.

    Коментиран от #23, #27

  • 4 ТаУмВзе

    50 6 Отговор
    Подлякин не разбра Букетчето. Що де отнася до западналите, вече са го гушнали! Z
  • 5 Е тогава ще ви занулят

    50 7 Отговор
    Само с интриги и лъжи се занимавате!
  • 6 Питам:

    51 5 Отговор
    Защотолкова прилича на нашия Иван Кръстев и физически и идейно, има само малка разлика в очите? Сигурно е от еднаквия източник на финансиране!
  • 7 Делю Хайдутин

    48 4 Отговор
    А ракети с ядрени оръжия иска ли?

    Коментиран от #12

  • 8 Перо

    46 5 Отговор
    Ционисткият режим в Киев се нуждае от НАТО в Украйна! Чужди армии да се бият със собствено оръжие и личен състав за “спасяването” на света, а не на ционизма и бандеризма! Нещата вървят към ескалация на конфликта, до като на запад изпълняват всичко с подсвиркване от ционисткия шут!
  • 9 Яко долен

    37 5 Отговор
    Тоз укър звучи точно като възторжен самоубиец.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 свидетел

    37 4 Отговор
    след танковете и ракетите ще се появи и "последният украинец".
  • 12 Перо

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Делю Хайдутин":

    Иска много и в големи количества! Искането на превратаджийте е ракетите да са с ядрена бойна глава и с обсег 11,000 км.! Конфликтът между Израел и палестинците не е приключвал от 1948 г. и никога няма да приключи! Една и съща идеология и религия не е променяна от староегипетско време! Даже Хитлер не можа да премахне зомбирането!
  • 13 Примати

    6 40 Отговор
    Запада едва ли ще осигури танкове за осигуряване на бробив а ще остави складовете на Русия в дълбокия тил в окупираните територии. ВСУ неизбежно ще вземе далекобойни ракети и с това ще се приближихме до победата. Слава Украйна. ВСУ епохални

    Коментиран от #22

  • 14 Българин

    6 33 Отговор
    НАТО е... ма...а на ватенките
  • 15 Българин

    10 37 Отговор
    Русия след ВСВ никога не е била в по-унизителна позиция
  • 16 Българин

    6 39 Отговор
    Путин загуби тази война
  • 17 Наско

    8 38 Отговор
    Давайте им ракетите и да приключват с онова джудже болшевик,което иска да възстановява империята на злото СССР.

    Коментиран от #58

  • 18 Българин

    8 40 Отговор
    въпрос на кратко време е разпад на РФ ,сваляне на Путин и демократизация на Русия

    Коментиран от #24

  • 19 Велин

    31 4 Отговор
    Колко далекобойни ? Ако са с голям обхват , първата работа на укрите ще е “без да искат“ да гръмнат някое село или град зад руската граница за да провокират руснаците да гръмнат натовската държава, която е дала ракетите ....и после укрите ще седнат да си починат и да гледат ,как нато воюва с Русия....ако има какво да гледат де , ако не започнат с “онези“ ракети . Не е ясно укрите ли се опитват да подхлъзнат нато или краварите го искат .

    Коментиран от #34

  • 20 Перо

    36 4 Отговор
    Соломон Паси ще им достави исканото оръжие. Той като министър или депутат, никога не си е поставял българска значка, но сега носи табела с украинското знаме, по-голяма от ревера на сакото си! По еврейските правила не е правоверен еврейн, но той си е присвоил поведение на ционист и половина!
  • 21 зеркало недели,незалежная

    30 5 Отговор
    Американците не са луди да дадат на зеления диктатор ракети с далечен обсег или атомно оръжие!Та кухите укри успяха с 30 годишна съветска ракета да праснат трактора в Полша!Ами ако беше по-модерна ракетата -цялото село!
  • 22 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "Примати":

    Хероям сала.ВСУ нахални.
  • 23 нпо агент

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Явно":

    Украйна искала ракети с гоям обсег..В Англия ли ще стреляте?..като ви знам мерника..или Берлин ще атакувате..?
  • 24 гого

    19 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    оооо кифло бягай да хапваш наденицата на някой ром .въпрос на време е да обявиш своята орентация на чист п..е..дее..а..с
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Намали

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    кафето
  • 27 Коя

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Явно":

    година май
  • 28 Перо

    14 3 Отговор
    До като траят преговорите, Зеленски си засекрети сметките!
  • 29 Водещи световни новини

    15 2 Отговор
    Украинския елит сформира "Дубайски батальон" по плажовете на ОАЕ. В списъка са министри, техни заместници, народни представители, прокурори, ръководството на централните органи на изпълнителната власт, администрацията на президента, Службата за сигурност, Националната банка и секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана.

    По американски: Млад украинец в женски дрехи опита да влезе нелегално в Унгария. На 27 януари граничните полицаи от участък "Форкс" са заловили трима военнослужещи, които опитали да преминат незаконно границата с Унгария извън пунктовете. Единият от тях дълго време се е представял за жена, за да не бъде призован за военна служба при мобилизация.
  • 30 Коментар

    15 3 Отговор
    Подлият се чуди как да докара световна война...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо Дончо каза

    12 2 Отговор
    Това само ще доведе до СВО в Западна Украйна и ще затворят кранчето за доставки.
  • 33 Един българин

    30 2 Отговор
    Абе никой ли не гледа истински новини от Украйна.В 21 век в момента се извършва лов на хора за месомелачката наречена "фронт".Докато преди месец им връчваха призовки за мобилизация на улиците и по домовете,сега ги хващат по магазини,паркинги,транспортни средства, блокади на улиците и направо разбиват вратите на апартаменти или къщи,като дори не им връчват призовки а ги товарят насилствено в бусове и автобуси и ги карат директно на фронта.Това ли е западната "демокрация",всички да си затварят очите за да не виждат истинския геноцид към украинското население.Аз като българин,при постъпването ми в казармата,съм се клел пред българското знаме,да защитавам родината си в случай на война и до навършването на 40 годишна възрас,бях волнонаемен(като всеки българин)и годен за мобилизация.Украинците в момента не са се клели пред никакво знаме и не може да мобилизираш млади момчета,които не са държали оръжие през живота си.Нацихунтата в Украйна да мобилизира тези в Европа,които всеки ден правят демонстрации за оръжие и пари,увити в жълтосинята измишльотина а не населението на Украйна.Там никой не иска да се бие за продажника Зеленски.На никой ли не му е ясно,че България е изнесла гориво за Украйна за 1,2 милиарда евро и муниции и оръжие за 2 милиарда евро,което никой не е платил и няма да плати.Всеки европеец плаща от данъците си,заплати,пенсии,храна,оръжие,наемници,консумативи и за каквото още се сетите на Украйна и на бежанците в Европа.И какво ще стане като свършат

    Коментиран от #36

  • 34 ами

    16 2 Отговор

    До коментар #19 от "Велин":

    краварите поръчват зеления изпълнява инъче ще го сменят
  • 35 Рублата

    21 2 Отговор
    Сателитите на Мъск замлъкнаха над зоната на военни действия
  • 36 Продължение на 33

    21 2 Отговор

    До коментар #33 от "Един българин":

    И какво ще стане като свършат украйнците??Ще почнат да ловят българи и румънци и насилствено ще ги пращат да ги избиват за чужда кауза.Да не си мислите,че тези приказки за мобилизация от продажните ни политици са поредните им глупости.Не са и вие сте наред.От както света съществува,никога не са ловили хора насилствено,за да ги пращат на война,но това в момента се случва.
  • 37 Деций

    15 2 Отговор
    Е тя тогава ще стане,каквато трябваше да е в самото начало.Дърпате дявола за опашката и хич не ви идва на ума ,че ще предизвикате Армагедон!Какво искате,за 10/15 минути да Ви превърнат в пепел ли?На края май ще си го получите,и не само Вие ,а и менторите Ви.Те живеят с фалшивата илюзия,че са далеко и ще минат метър! Всъщност те ще се скрият в бункерите и ще оцелеят,което идва да покаже за пореден път ,че не им пука за хората живеещи на тяхна територия.Дементни откачени дъртаци!
  • 38 Големия

    4 20 Отговор
    обсег му е майката! Чак тогава рашките ще се одриск@т!

    Коментиран от #44

  • 39 Президента на Хърватия Миланович

    17 0 Отговор
    Няма да го коментирам този на снимката,които както и останалите от подръжниците на Зеленски вечно искат нещо.Искам да пусна едно видео от изказване на президента на Хърватия след срещата в Страсбург.Войната в Украйна е между САЩ и Русия а украинците са просто пушечномесо а ние европейците сме некакви пионки.Вънщния министър на Германия каза че Европа била във война с Русия.Аз това го чувам за първи път и не съм знаел че ние сме във война.Ако германците са във война с Русия и са забравили преди 70 години какво се е случило им желая успех сега,но без Хърватия.Относно танковете Абрамс и Леопард с които ще нападат Крим(смее се)да не стане както в Ирак и Саудитска арабия,когато ги горяха като факли.Е ако стигнат до Крим ОК, но без Хърватия.

  • 40 ГОРСКИ

    9 0 Отговор
    Много би се иска да разпалите трета световна бойна, много сте нагли !!!!!!!!
  • 41 Факти

    12 0 Отговор
    Новото руско ядрено чудовище „Сармат 2″ /“Сатана“ според номенклатурата на САЩ/ за първи път бе обявено през 2016 година. Далекобойността му надвишава 12 000 км, то може да прелита и над двата полюса и с бойните глави, които носи, да унищожи територия колкото Франция или Тексас. Тя ще замести старите ракети SS-19 Satan

    Коментиран от #45, #46

  • 42 А кой би

    5 3 Отговор
    започнал ядрена война и защо? Никой не иска да навлиза в руска територия, украинците искат да са в границите от 1991г. Никой в такъв случай няма да застраши руската държава и правителство. Според мен границата между РФ и Украйна ще заприлича на тази между ГФР и ГДР, въпросът е къде точно ще бъде тази граница. Нито НАТО, нито РФ ще се оставят да бъдат победени напълно. Границата може да е и като между Кореите или Израел-Газа, въпрос на договаряне.

    Коментиран от #47

  • 43 Въпрос

    13 0 Отговор
    А не им ли идва наум в тъпите глави на укроnzistite ,че тези които им дадат такива ракети стават мишена на Авангард ,Кинжалите, Калибрите. Ярс, Сармат ,Искандерите ,Цирконите ,Посейдоните -всички те са свръхзвукови и няма начин да ги свалят.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Силата на ядреното

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Факти":

    оръжие е когато другите го нямат. На бойното поле няма как да се приложи, войските са близо една до друга и са разпръснати по целия фронт и в дълбочина. Да предположим сегашната ситуация - фронт 2000км и 100км дълбочина или 200 000 кв км. Една бомба унищожава квадрат 10Х10км или 100кв км. Трябват 2000 бомби които неминуемо ще засегнат и твоите войски, да не говорим, че трябва да се премине през цялата там радиация. Всичко това е пресметнато отдавна и затова трудно ще се реши да използва ЯО който и да е.

    Коментиран от #50

  • 46 Моли се

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "Факти":

    до там да не се стига. Да провеждаш Специална военна операция в една съседна неядрена държава с 4 пъти по-малко население и когато не ти се получава да заплашваш целия свят с ядрено унищожение е повече от нахално и безотговорно.
  • 47 Деций

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "А кой би":

    Украинците искали,те и в Русия искат да са с граници от 1983 примерно! Всъщност от колко години има държава Украйна?Ако си бяха стояли мирни,зачитайки правата на руското население,ако не бяха тръгнали по тези криви пътеки да стават ортаци с Дявола, всичко щеше да си е нормално!Но САЩ решиха да им занесат "демокрация".Може ли да ди толкова глупав и наивен,не можеш ли да погледнат историята с какво се занимават САЩ и от какво живеят?Агнето станало "приятел" на Вълка!Змията като умирала най много хапела,че и САЩ и тяхната е същата!

    Коментиран от #49

  • 48 Преди няколко дни

    0 3 Отговор
    украинците се похвалиха със собствено производство на най-различни военни дронове - разузнавателни, ударни, ударни-камикадзе. Далечина на полета до 1000км. Явно руснаците ще се защитават от тях защото украинците питат защо и ние не ги удряме, те от кога бомбандират по цялата страна. Американците не им дават далекобойни ракети, но им намекнаха, че ако сами си направят - може. Избраха този вариант с дроновете, щом един Иран ги прави и те ще могат.
  • 49 То и ние

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Деций":

    можем да искаме България в границите при Иван-Асен втори, на три морета. Да не говорим,че Фанагория е била на изток от Крим. На тая територия живеят хора които в болшинството си се определят като украинци. По времето на СССР научиха руски и дори да си там не можеш да разбереш кой какъв е. Сега искат да са отделна държава и казват на руснаците - като се чувствате руснаци, ето огромна Русия е съседна държава, вървете там. Това стана особено актуално след анексията на Крим. Путин ги насъсква като казва: където има и един руснак, това е руска земя и ние ще я освободим (заедно с територията разбира се). Затова руснаците навсякъде ги пъдят, най-вече от бившите републики. Сега се канят на Казахстан, те им били дали територията и създали държавата затова да са им благодарни вечно (звучи познато нали?).

    Коментиран от #51, #52

  • 50 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Силата на ядреното":

    При подобни намерения войската се изтегля за да не попадне в обсега.А тези 10 на 10 км са за тактическо ядрено оръжие.За да мирясат всички май трябва стратегическо!Ако САЩ не отстъпят не изключено да се стигне и до края.Тогава какво, всичко ще приключи за 30/40 минути и после само Тишина!Това ли търсят?Знаят ,че са силно уязвими,че територията им не е голяма и ще ги наситят много повече от колкото те могат да наситят Русия.Три подводници с Булава ако си изпразнят силозите,птиче няма да остане,с те са на 300 км от бреговете им.5 минути е полетното време,даже няма да разберат.Но да се надяваме на по добър изход,и че Света ще го има и след нас!

    Коментиран от #53

  • 51 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "То и ние":

    Ние не сме в играта,много е жалко ,че тези конекрадци пра българите са се домъкнали тук.Хубавото е,че са били малко и са претопени,и единственото което е останало е нарицателното понятие Българи и България!Основният ген 75/80% е тракийски,което според мен.Отделено Асеневци не са българи а кумани!

    Коментиран от #57

  • 52 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "То и ние":

    И нещо друго,припомни си за Киевска Рус,и къде възниква Русия като държава.

    Коментиран от #54

  • 53 Напротив, Русия

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Деций":

    е малка по площ колкото и абсурдно да изглежда. Никой няма да бомбандира Сибир, там почти нищо няма, по 2 души на кв.км, общо зад Урал живеят 8млн. души, колкото България. Има разпръснати шахти със стратегически ракети които ще бъдат унищожени без ЯО. Няма да има победител в ядрена война, това малко хора го разбират и крещят "Вова, хвърляй атома!".
  • 54 Именно,

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Деций":

    по-скоро Русия е Украйна, а не обратното. Киевска Русь се е наричала, дори сме били под тяхно робство за няколко години(при княз Светослав). Заради тях сме били под византийско робство почти 2 века. Сегашната РФ изглежда голяма само на картата завладявайки територии които никой не е искал и рядко заселени с ескимоски племена. Както писах 8млн зад Урал и то при наличието на руснаци. В РФ руснаците са не повече от 70-80млн., другите са 84 народности - чеченци, буряти, тувинци, якути, чукчи, дагестанци...

    Коментиран от #56, #59

  • 55 Реклама на поредния ненормален

    5 1 Отговор
    Фашага от Украйна! Цял ден ли ще ги редите тези простите краварски марионетки какво искат и дали ги сърби или боли!
  • 56 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Именно,":

    Отвори картата на РФ и посочи къде живеят тези...80 мил руснаци...Аз гледах и не видях...буряти..да...чеченци..да...дагестанци...да....руснаци не видях...

    Коментиран от #60, #61

  • 57 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Деций":

    Прабългарите ги измислиха през 19в. по определени политически причини. Има достатъчно исторически извори, където пише кои са българите, например "Кратко житие на Климент Охридски". Няма как един народ да претопи себе си.
  • 58 А ти сигурно

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наско":

    Ще седиш по хамерички маниер,с кош пуканки и бира пред екрана,и ще се кефиш,как украта бомби руска територия.Вярваш ли че тук ( да ни пази Господ) ако се завърти мътна - кървава,ще ни отмине? Главанак неграмотен.Само в столицата ни са три " центъра за вземане на решения" Под директно управление на сащисаните.А ние сме на три минути полетно време за техните системи.Един залп и София ще ври и кипи.Същото ги очаква и мамалигитие,но умножено по сто.Разни дунав мостове,жп.еъзли тунели ще стават кратери.Нещастник зомбиран.А такива като теб ще ги прибират от домовете.Един калашник,каска и през мамалигарска територия, към фронта.Да отстояваш " атлантически ценности" .Къде ще бягаш- на запад,ли,където ще пращат същите такива чифтокопитни на заколение . Не четеш ли че прибалтите със закон депортират украйнски мъже ,бежанци директно - под конвой.Кефиш се,че платени л, уу,м,пени ни тласкат към война.Война,в която те няма да се бият.Ще бъдат изтеглени надалеч,за да те убеждават как да гинеш геройски,за атлантически интереси.
  • 59 Деций

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Именно,":

    Ако гледаме по този начин,виж тогава структурата на населението на САЩ.20/30 милиона хора,останалото е garbage.50 милиона зулуси,80/90 латинос, останалото са по над 200 кг ,за Родопа,наркомани и хомо извратеняци!И при тях има обширни и враждебни територии на които няма никой.А за ракетите със шахтно базиране може и да ударят част,но те имат доста които са на мобилни установки(влекачи и на влакове).Истината е тази ,че в русия не искат да се подчинят на евреите и да им предадат ресурсите на тази земя.Чувстват се силни и няма да коленичат,те искат всичко за тях,и оспорват еднополюсният модел.Конвенционални са по слаби и малобройни,но няма да се поколебаят да унищожат земята,при положение ,че виждат загубата.Америка иска слаба Русия,която да бъде "демократичен" суровинен придатък.Единственният начин това да стане е само от вътре!
  • 60 Те живеят

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    навсякъде, във всички републики, области, окръзи и краища са определен процент от населението, къде повече, къде по-малко. Заемат обикновено управленски постове в администрацията, полиция, армия. Държат се и живеят там като колонизатори, каквито са и всъщност. Затова в другите републики - Казахстан, Азербейджан, Прибалтийските, Украйна и др. бивши са нежелани и гонени. Ето това те смятат за фашизъм и национализъм и тръгват към реваншизъм
  • 61 Ето един пример:

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Якутия: население - 995 000, етнически състев: якути 48,7%, руснаци 36,9%, украинци 2,12%, евенки2,19%, евени 1,57%, татари 0,85%, буряти 0,73% ,киргизи 0,52%, други 6,45%. В другите 83 републики е подобно.
Новини по държави: