Last news in Fakti

30 Януари, 2023 05:50 882 9

НАТО призова Южна Корея да увеличи военната си подкрепа за Украйна

  • нато-
  • южна корея-
  • йенс столтенберг-
  • оръжие-
  • украйна

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг е в Сеул

НАТО призова Южна Корея да увеличи военната си подкрепа за Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес призова Южна Корея да увеличи военната си помощ за Украйна, като се позова на други страни, които са променили политиката си да не предоставят оръжия на страни в конфликт след нахлуването на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Столтенберг е в Сеул, първата спирка от пътуване, което включва и Япония и има за цел да укрепи връзките с американските съюзници на фона на войната в Украйна и нарастващата конкуренция с Китай.

По време на срещи с висши южнокорейски служители Столтенберг заяви, че събитията в Европа и Северна Америка са взаимосвързани с други региони и че алиансът иска да помогне за справянето с глобалните заплахи чрез увеличаване на партньорствата в Азия.

В речта си в Института за напреднали изследвания "Чей" в Сеул Столтенберг благодари на Южна Корея за несмъртоносната ѝ помощ за Украйна, но я призова да направи повече, като добави, че има "спешна нужда" от боеприпаси.

Южна Корея е подписала големи договори за предоставяне на стотици танкове, самолети и други оръжия на членката на НАТО Полша откакто войната избухна, но южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви че законът на страната му, който забранява предоставянето на оръжие на страни в конфликт, затруднява предоставянето на оръжия на Украйна.

Столтенберг отбеляза, че страни като Германия, Швеция и Норвегия са имали подобни политики, но са ги променили.

"Ако не искаме автокрацията и тиранията да победят, то (украинците) се нуждаят от оръжия, това е реалността", каза той.

В изявление, разпространено днес от държавните медии, Северна Корея нарече посещението на Столтенберг "прелюдия към конфронтация и война, тъй като то носи тъмните облаци на "нова Студена война" в Азиатско-тихоокеанския регион."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голяма работа НАТО

    20 0 Отговор
    Всичката стара техника трябва да се продаде! Хем боклук, хем има кой да я вземе и да я плаща после на 100 години напреде! Като заема банката, вземаш, правиш къща, и после ти вземат душата, магарту и жената! Децата ги кътат, те продължават да плащат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 артишок

    14 0 Отговор
    Призовали били...Айде и тия взеха да просят
  • 6 12345

    20 0 Отговор
    Леле, леле. Този обикаля света и натиска държавите за наливат масло в огъня. Съчувствах на украинците, но вече започва да ми идва в повече.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какво по ясно доказателство от това,

    7 0 Отговор
    щом до Корея стигнаха, натовците съвсем издишат, не смеят явно да се изправят пред Русия, все палетата си бутат напред, както в Украйна. Един ден и България ще натиснат, тогава ще гледаме сеир, как краварските подлоги се гърчат, Пасито и Плевнята първи да тръгват за Украйна.
  • 9 Вирус

    1 0 Отговор
    Ръкомахания че Корея член ли е на отанчо
Новини по държави: