Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Януари, 2023 13:15 1 143 16

"Хюман райтс уоч" призова Украйна да разследва използването на противопехотни мини

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • мини-
  • ракети-
  • бомби-
  • хюман райтс уоч -
  • противопехотни мини

"Хюман райтс уоч" отбеляза, че миналата година е публикувала три доклада, в които е обвинила руските сили, че са използвали противопехотни мини в няколко украински области след инвазията си

"Хюман райтс уоч" призова Украйна да разследва използването на противопехотни мини  - 1
Снимка: сайтът на неправителствената оргавнизация hrw.org

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова Украйна да разследва обвиненията, че нейните въоръжени сили са използвали хиляди противопехотни мини във и около източния град Изюм, когато районът бе окупиран от руската армия, предаде Ройтерс.

"Хюман райтс уоч" отбеляза, че миналата година е публикувала три доклада, в които е обвинила руските сили, че са използвали противопехотни мини в няколко украински области след инвазията си.

"Изглежда, че украинските сили са разпръснали мини в обширни райони около Изюм, което е довело до цивилни жертви и е създало постоянни рискове", каза Стив Гус от правозащитната организация.

"Руските сили многократно са използвали противопехотни мини и са извършвали зверства из цяла (Украйна), но това не оправдава използването на забранени оръжия от (нейната армия)", допълни той.

Украйна, за разлика от Русия, е страна по Конвенцията от 1997 г. за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване. Москва отрича да е нападала цивилни граждани или да е извършвала военни престъпления.

"Хюман райтс уоч" заяви, че използването на противопехотни мини нарушава и международното хуманитарно право, тъй като тези устройства не могат да правят разлика между цивилни и военни.

На 24 ноември украинският заместник-министър на отбраната Олександър Полишчук е изпратил писмен отговор на запитване от страна на правозащитната организация. Полишчук е заявил, че Украйна се ангажира изцяло с всички международни задължения в областта на използването на мини. По думите му украинските сили се придържат стриктно към международното хуманитарно право и към Конвенцията от 1997 година. "Хюман райтс уоч" обаче отбелязва, че Полишчук не е дал конкретен отговор на нито един от въпросите на организацията и е посочил, че "преди края на войната няма да бъде коментирана информация за типовете оръжия, използвани от Украйна".

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация каза, че е провела проучването си в периода от 19 септември до 9 октомври в украинския град Изюм, като е интервюирала 100 души, включително хора, които са били свидетели на използването на противопехотни мини или са пострадали от такива, лекари, украински сапьори и други.

"Хюман райтс уоч" е документирала използването на противопехотни мини в девет различни области в и около Изюм и е потвърдила 11 цивилни жертви на такива боеприпаси. "Девет зони бяха в близост до места, на които са разположени руски военни части, което предполага, че те са били целта", посочва организацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 2 Отговор
    ЗЕЛЕНСКИ е психопат

    Коментиран от #4

  • 2 Объркано Атлантиче

    40 1 Отговор
    Американското посолство току що изтри от сайта си всички документи за биолабораториите в Украйна. Никога ли не са чували за скрийншотове?

    -- US Embassy just removed all their Ukraine Bioweapon lab documents from the website --

    Всъщност те сe саморазобличават с този опит за прикриване. Както Том Ренц заявява: „Защо да крият нещо, ако няма какво да крият?“
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Раданч Татлъту

    2 30 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Зеленски мое и да е психопат,но той се бори за нашата свабада!🐵🥳🤡👍
  • 5 Е какво да разследва

    19 0 Отговор
    Като тя ги инсталира... Мариупол ги разминираха 4 месеца
  • 6 Пеперуд

    14 0 Отговор
    Бълхите призовават кучето да разскедва стопанина,че го пръска против бълхи.Смех па смех па смех.
  • 7 Тра-ла-ла

    8 4 Отговор
    Ами да вземат. Колко репортажа виждахме от Донецк осеян с мини "Лепесток". Ама те руснаците сами си ги сеят, най-вече из парковете където ходят и дечица, ей така да се намират на работа.

    Коментиран от #9

  • 8 Изумително!

    8 0 Отговор
    Такива казионни организации да се изправят срещу окраината на Русия, КАКВОТО и да прави тя и техтия зелен клоун наркофашист!
  • 9 ти беше ли там,

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тра-ла-ла":

    или така ти казаха господарите? Повярвай, ако имат и грам съмнение за руснаците, нямаше да им го спестят.

    Окраината се съгласи да бъде оръдие на нато и сащ срещу Русия. ТОВА е ВИДИМО отвсякъде и с всеки ен все повече отчетливо. Дори и децата го разбират. Но, казват: волът рие, но на гърба му пада. Така че зеленият клоун наркоман да се готви за възмездие.Няма да му стигне само уволнение на награбилите се около него авери.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 много странно

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тра-ла-ла":

    чувство за хумор имаш. Следи си плюсовете и минусите, които ти се дават.
  • 12 Ломчанин

    2 0 Отговор
    А кой засипа Донецк с противопехотни мини тип "лепесток", "пеперуда"съветско производство.

    Характерното е, че са без самоунищожаване. СССР е използвал такива в Афганистан и още тогава ги заменя с подобни но със самоунищожение. В момента на въоръжение в руската армия такива вече няма.
  • 13 Фейк нюз!

    1 0 Отговор
    Пропаганда или НЛП за функционално неграмотни е това? Какво ще им разследва ? Нито САЩ нито Русия са подписали споразумението за ограничено използване на мините! Следователно юридически нямат нарушение на забрана! Не съм привърженик на РФ , но се дразня как просто вдигат шум знаейки резултата, но той важен ли е за тях?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 ама друг път

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фейк нюз!":

    По скоро натискат северомакедонците ( украинци ) !
  • 15 ама друг път

    0 0 Отговор
    "По думите му украинските сили се придържат стриктно към международното хуманитарно право и към Конвенцията от 1997 година." Колкото се придържаха и спазваха Минските споразумения !
  • 16 Укр

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Фейк нюз!":

    е подписала споразумение .
    Но както Мирният Договор - не ги спазва .
    Ами как иначе ще има бази
    и ще се печели от оръжие ?
Новини по държави: