Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 23:00 694 1

Чад открива посолство в Израел, пет години след като страните подновиха отношенията си

  • израел-
  • чад-
  • президентът на чад -
  • махамат деби-
  • тел авив-
  • премиера на израел -
  • бенямин нетаняху

Президентът на Чад Махамат Деби обяви, че страната му открива посолство в Израел, което ще надгради двустранните отношения

Чад открива посолство в Израел, пет години след като страните подновиха отношенията си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Чад Махамат Деби обяви, че страната му открива посолство в Израел, което ще надгради двустранните отношения, установени между страните преди пет години, предаде Ройтерс.

Деби съобщи за това решение по време на посещението в Израел. Длъжностно лице от Израел каза, че посолството в африканската страна с предимно мюсюлманско население ще бъде в района на Тел Авив. То ще бъде открито на церемония утре.

„Това е държава с много история и това е земя на една цивилизация, на всички монотеистични вероизповедания“, каза Деби по време на среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и допълни, че Чад и Израел днес са в решаваща повратна точка в отношенията си, подновени след повече от 50 години.

Отношенията между двете държави се обтегнаха заради израелската окупация на палестински територии през войната през 1967 т., срещу което протестира Чад. Но после Нджамена обърна посоката, когато през 2018 г. бащата на настоящия президент – Идрис Деби – посети Йерусалим и бе посрещнат от Нетаняху.

След като миналия месец отново пое властта, Нетаняху обеща да разшири кръга от арабски или мюсюлмански държави, признаващи Израел, въпреки че продължава безизходицата по израело-палестинския въпрос, във връзка с който в последно време отново има вълна от насилие.

Посолствата на повечето държави са в Тел Авив, търговската столица на Израел. Израел счита Йерусалим за своя столица – статут, който не е придобил широко признание в света.

По време на срещата си днес с Деби Нетаняху каза, че Израел гледа на връзките с Чад, като на „изключително важни отношения с ключова държава в сърцето на Африка и това е нещо, което Израел иска до доведе до нови висоти“.

Стратегическото местоположение на Чад сред африканските държави, сблъскващи се ислямистки бунтове, представлява специален интерес за Израел.

За президента на Чад това е първопосещение в Израел, откакто той дойде на власт след смъртта на баща си през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    0 0 Отговор
    Оля, Оляяяя, къде е запетайката в заглавието?