5 Февруари, 2023 18:05 2 127 11

Франция с отстъпка към пенсионерите

  • франция-
  • пенсионна реформа-
  • промени-
  • протест

Може да позволи на някои граждани да се пенсионират година по-рано

Франция с отстъпка към пенсионерите - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Французите, започнали работа на 20-21 години, може да се пенсионират на 63, а не на 64, както предвижда пенсионната реформа. Властите проучват инициативата на партията "Републиканци", която предлага да се въведе минимален трудов стаж - 43 години - за започналите работа на двадесет години. "Възнамеряваме да разширим този механизъм за тези, които са започнали работа на възраст от 20 до 21 години, каза Борн. Така те ще могат да се пенсионират на 63 години".

Премиерът отбеляза, че тази мярка ще изисква от 600 млн. EUR до 1 млрд. EUR годишно и „ще засегне до 30 000 души годишно“.

Проектът за реформа, представен от министър-председателя на 10 януари, предвижда постепенно увеличаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г., като минималната пенсия ще се повиши до 1200 EUR. В края на януари проектът за реформа беше внесен за разглеждане в Народното събрание (долната камара на парламента).

От средата на януари във Франция се провеждат стачки в различни сектори на икономиката и демонстрации, организирани от най-големите профсъюзи в знак на протест срещу пенсионната реформа. Едно от основните искания на противниците на реформата е отказът на управляващите да вдигнат минималната възраст за пенсиониране. Също така мнозина се противопоставят на премахването на специалните пенсионни режими за редица професии, които осигуряват допълнителни придобивки.

По данни на профсъюзите в демонстрациите, които се проведоха във Франция на 31 януари, са участвали общо 2,8 милиона души. В същото време на 19 януари около 2 милиона демонстранти излязоха по улиците на френските градове, според синдикатите. Синдикатите на работниците призоваха за нови протести на 7 и 11 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    27 3 Отговор
    Протестите почват да дават резултат.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 ХАХХА

    9 2 Отговор
    Това е защото са меки либерали.
  • 4 Механик

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Никакви резултати не дават. Всички сценарии са премислени и утвърдени предварително.
    Ти нали беше по шкембе-чорбата?! Поне така помня от моментите когато с "твоят приятел Кирчо" се срещахте в шкембеджийницата и после ти се афишираше тук с тия твои "постижения".
    Та ти знаеш ли как се вари жива жаба? Ако не знаеш, аз ще ти кажа. Първо жабата се слага в тенджерата със студена вода и котлона се включва на минимална топлина. Така жабата не усеща че я готвят и не се бунтува.
    Схвана ли какво ти говоря или както тогава ти говорехме за "твоят приятел Кирчо" ти ни наричаше на всякакви?
  • 5 Уса

    26 1 Отговор
    При лошия социализъм хората се пенсионираха на 55 и парите им стигаха да живеят.Днес се пенсионираш на 67 и получаваш по-малко от помощите на американските или европейски мързели
  • 6 От страни

    12 1 Отговор
    Нищо нема да направят жабарите. Когато забраняваха "тато" и "мама"
    и вкараха "Родител №1" и "Родител №2" тия пак излизаха и то по 2-3 милиона и кво? С тия разходки нищо не се прави.
  • 7 пенсия

    7 4 Отговор
    Като се замисля по статистика жените живеят по дълго от мъжете но за сметка на това се пенсионира по рано. Най вероятно жени пишат законите.

    Коментиран от #9

  • 8 Цоко Смоко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти кръчмарино какви осиуровки плащаш на хората си а
  • 9 дядо поп

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "пенсия":

    Наборе , като наближи време за пенсия , сменяме пола! Демокрацията го позволява , хем ще сме модерни , хем и файдица ще има!
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 1 Отговор
    Най-тежкия вариант във Франция е много по-лек....От най лекия вариант за пенсиониране в бг...вече съм на 64,почти 7 месеца,подал съм документи и ..чакам........И те чакат и нищо не дават и чакат.....вероятно да хвърля топа и аз чакам да снесат....за да видя на колко са оценили над 40г трудов стаж.Как сме се родили тук....късмет...Поне при умиране може да изберем мястото!!!!!!
  • 11 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Кой колкото е внасял,толко и ще получи.Аз съм внасял добри пари и съм доволен.Тези които не внасяха,сега хленчат
Новини по държави: