Last news in Fakti

6 Февруари, 2023 18:05 628 6

Швейцарска делегация посети Тайван

  • швейцарска делегация -
  • тайван-
  • тайпе-
  • китай-
  • президентката на тайван-
  • цай ингвен

Чуждестранните политици подкрепиха Тайпе в условията на продължаващата експанзия на авторитаризма в лицето на Китай

Швейцарска делегация посети Тайван  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Група швейцарски депутати се срещнаха днес с президентката на Тайван и заявиха, че правителството им иска да задълбочи политическите си отношения със самоуправляващата се островна демокрация, съобщи Асошиейтед прес. Така чуждестранните политици подкрепиха Тайпе в условията на продължаващата експанзия на авторитаризма в лицето на Китай, отбелязва агенцията.

Законодатели от САЩ начело с тогавашната председателка на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси разгневиха Пекин с посещението си през август миналата година в Тайван, който управляващата Китайска комунистическа партия смята за част от Китай. В отговор китайското правителство изпрати изтребители и бомбардировачи близост до Тайван и изстреля няколко ракети във водите около острова, припомня АП.

Швейцарският депутат Фабиан Молина заяви на срещата с президентката Цай Ингвен днес, че делегатите са казали на швейцарското правителство "да проучи как съществуващите отношения на Швейцария с Тайван може да бъдат постепенно задълбочени в интерес на бизнеса, политиката, науката и културата".

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но Комунистическата партия твърди, че Тайван трябва да се обедини с континентален Китай, ако е необходимо дори със сила. Пекин твърди, че демократично избраното правителство на Цай няма право да осъществява външни отношения с други държави, припомня АП.

Швейцария, както и всички останали европейски правителства с изключение на Ватикана, поддържа официални отношения с Китай, а не с Тайван, но има широки търговски и неофициални връзки с острова. Тайван е център на високотехнологични производства и важен фактор в търговията с такива продукти.

"Абсолютно необходимо е съществуващите различия и напрежение между Тайван и Китайската народна република да бъдат разрешени по мирен начин и чрез диалог", заяви Молина, член на Социалистическата партия на Швейцария. "Всичко друго би било неприемливо", допълни той.

Според швейцарски информационни данни китайското посолство в страната е предупредило законодателите преди пътуването им да избягват "официални контакти" с Тайван.

На срещата Цай Ингвен заяви пред гостуващата делегация, че Швейцария и Тайван са "партньори с еднакво мислене", които ценят свободата и демокрацията. "Бих искала още веднъж да благодаря на всички вас за твърдата ви подкрепа за Тайван", заяви тя пред чуждестранните законодатели.

"Тайван е в челните редици в защитата на демокрацията", добави Ингвен. "Пред лицето на продължаващото разрастване на авторитаризма, призоваваме нашите приятели на демократичния фронт да продължат да задълбочават партньорството ни и да работим заедно, за да гарантираме нашия начин на живот", заяви президентката на Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1944

    6 2 Отговор
    и неутрална швейцария дава знак , че нема да търпи болшевишки терор.
  • 3 Западните жендери

    3 7 Отговор
    се мъкнат в Украйна и Тайван като на поклонение. Празни тикви.

    Коментиран от #6

  • 4 И Киро Тъпото щеше

    3 3 Отговор
    да отиде ако се беше задържал на власт.
  • 5 Товарищ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Дали ти е кисел краварския швейцарски шоколад, а?!
  • 6 Важното е Рашистите

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Западните жендери":

    да оцелеят.

    А ако за 3-4 дни Рашмахта беше превзел Киев, каква война щеше да спретне маоизма?

    Малее, колко много "Освободители" има по това земно Кълбенце!