Във вторник в посолството на САЩ в Москва беше връчена нота с искане да се прекрати намесата във вътрешните работи на Русия. Това съобщава ТАСС с позоваване на източник, близък до ръководството на руското външно министерство.

Официалната нота е с искане да се прекратят действия, несъвместими със статута на дипломатическата мисия, които представляват намеса във вътрешните работи на Руската федерация.

Още новини от Украйна

"Министерството на външните работи на Русия заявява, че въпреки многократните предупреждения, включително в нота от 9 декември 2022 г., посолството на САЩ продължава злонамерената си дейност в информационната сфера, позволявайки неуместни изявления за ръководството на страната домакин, както и разпространение на фалшификати за въоръжените сили на Руската федерация, което е криминално престъпление", цитира ТАСС източника си.

Според събеседника на агенцията "американските дипломати са били предупредени срещу опитите за провеждане на подривна дейност, вербуване на "агенти на влияние" с цел да сеят раздор и несъгласие в руското общество и да подстрекават към антидържавни изказвания. "Членовете на персонала, които са замесени в това, ще бъдат изключени, независимо от заеманите от тях длъжности", каза той.

Във връзка с това новият посланик на САЩ в Москва Лин Трейси, която на 30 януари представи копия от акредитивните си писма, получи строго послание за необходимостта от стриктно спазване на руските закони и прекратяване на дейностите, които противоречат на изискванията на руските власти и на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, обяснява агенцията.

Също така се посочва и че Русия възнамерява да използва всички налични средства, за да неутрализира фалшификатите на американските посолства.

"Руската страна не възнамерява да търпи яростната антируска пропаганда, разпространявана от информационните ресурси на посолството на САЩ, и възнамерява да използва всички налични средства за нейното неутрализиране", подчертава източникът.

Източник: News.bg