Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 10:05 667 10

Съветът за сигурност на ООН обезпокоен от еврейските селища в палестинските територии

  • съветът за сигурност на оон-
  • израел-
  • палестина-
  • селища

Държавите в Съвета изразиха "своето твърдо противопоставяне на всички едностранни мерки, които спъват мирния процес", се посочва в разпространено днес изявление

Съветът за сигурност на ООН обезпокоен от еврейските селища в палестинските територии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН днес за първи път от шест години изрази "дълбоко безпокойство и тревога" по повод плановете на Израел да разшири еврейските селища в палестинските територии. Декларацията на Съвета беше в по-мек тон от предвиденото, за да не разгневи Израел, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Държавите в Съвета изразиха "своето твърдо противопоставяне на всички едностранни мерки, които спъват мирния процес", се посочва в разпространено днес изявление.

Сред тези мерки са "строежът и разширяването на еврейски селища и конфискацията на палестински земи, както и "узаконяването" на подобни селища, разрушаването на палестински жилища и принудителното изселване на палестинци".

В изявлението си 15-те страни потвърждават неизменната си ангажираност с решението за две държави, при което две демократични страни - израелска и палестинска ще съжителстват мирно в рамките на сигурни и признати граници.

Съветът за сигурност на ООН обезпокоен от еврейските селища в палестинските територии
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първоначално Обединените арабски емирства (ОАЕ) предложиха да бъде приета обвързваща резолюция. След натиск от страна на САЩ обаче проекторезолюцията беше оттеглена и вместо това Съветът прие съвместно изявление.

Макар САЩ от десетилетия да критикуват политиката на Израел за разширяване на еврейските селища, виждайки в тях пречка за мирния процес, Вашингтон обикновено не иска публично да ги заклеймява като незаконни, посочва Ройтерс.

САЩ нееднократно са налагали вето на резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Израел през последните десетилетия.

Израел осъди изявлението на Съвета за сигурност и по-специално САЩ, които са най-близкият му съюзник и постоянен член на Съвета, заради приемането на декларацията, отбелязва Ройтерс.

"Тази едностранчива декларация изобщо не би трябвало да се приема, а САЩ изобщо не би трябвало да се включват в нея", посочи канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    11 1 Отговор
    Тий е евроатлантическа демократична окупация
  • 2 Теле

    8 2 Отговор
    ООН да си зтваря устата че император зеле ще ги разпуска
  • 3 Кирчо

    13 1 Отговор
    Под натиска на САЩ!
    ООН прилага двойни стандарти и действа под натиск от САЩ, това прави безсмислено съществуването на тази организация. Решенията на ООН са дупка във водата, Ха Ха.
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    8 1 Отговор
    Цял свят много години дундуркаше евреите и им позволяваше и даваше всичко за сметка на останалите народи, сега когато се качиха на главите ни се сетиха да се притесняват!
  • 5 урааа

    9 0 Отговор
    Пращаме оръжие за Палестина !
  • 6 да де

    10 1 Отговор
    Хехе ООН да обяснят защо някога ционизма беше приравнен към фашизма, а после се отметнаха от това твърдение.
  • 7 А питам

    7 1 Отговор
    Къде е Ленчето да обясни, защо не пращаме оръжия и помощи на палестинците. Нали според нея трябвало да помагаме на тия дето се защитават???
  • 8 българина

    3 1 Отговор
    не чух Байгън или Урсула да коментират темата? няма ли журналист който да ги попита? рано или късно израел ще получи, това което заслужава, както турция
  • 9 Бивш канадец

    5 1 Отговор
    А сега де? Пък нещо санкцийки резолюции, оръжие за палестинците няма ли да има?? А Фандупкова да окачи палестинското знаме вместо бандеровския парцал?
  • 10 Тони

    1 1 Отговор
    Банкирането е заченато в беззаконие и е родено в грях. Банкерите
    притежават земята.

    сър Джошуа Стемп, бивш директор на Банк оф Ингланд