Last news in Fakti

3 Септември, 2013 13:44 1 616 0

Египет спря "Ал Джазира" и още 3 телевизионни канала в страната

  • египет-
  • ал джазира-
  • телевизия-
  • мюсюлмански братя

Египетското правителство заяви, че телевизията работи „незаконно” и без разрешение за дейност в страната

Египет спря "Ал Джазира" и още 3 телевизионни канала в страната - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Египетските власти наредиха днес окончателно закриване на 4 телевизионни канала в страната, включително представителството на "Ал Джазира" - „Мубашер Миср“ както и телевизионния канал на Мюсюлмански братя, пише на сайта си „Ал Джазира“.

Медията съобщи, че спирането на местния клон на телевизията е станало по време на живо предаване. Военните нахлули в студиото и арестували водещите и гостите. „Силите за сигурност нахлуха в офисите на новинарския канал  и задържаха най-малко петима души, заяви журналистът Карим Ел-Асиути. Четирима от задържаните са били освободени малко по-късно, съобщиха от телевизията.

Другите две телевизии, закрити от административния съд в Кайро, са ислямистките канали „Ал-Хафиз“ и „Ал-Нас“ и двете свързани с местните салафити, съобщи източник от силите за сигурност в страната.

Напоследък катарската сателитна телевизия "Ал Джазира" неколкократно съобщаваше за водена срещу нея кампания, особено след като редакцията й беше претърсена на 3 юли. В неделя бяха експулсирани от страната трима журналисти на свободна практика, работещи за английската емисия на "Ал Джазира".

Египетския клон на „Ал Джазира“ - „Мубашер Миср“ започна излъчване на програма след революцията през 2011 г., когато бе свален от власт президентът Хосни Мубарак. Каналът често бе обвиняван от критиците, че симпатизира на Мюсюлмански братя и издигнатия от тях президент Мохамед Морси.

Трима министри от египетския кабинет заявиха, че телевизионният канал работи „незаконно”, в разрез с професионалните стандарти и без разрешение за дейност в Египет. От Кайро допълниха, че медията разпространява слухове, които вредят на националната сигурност и сплотеност на Египет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА