Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2023 07:30 1 531 40

ISW: С речта си, Путин печели време за продължителна война

  • русия-
  • украйна-
  • война

Путин направи погрешна аналогия между украинските въоръжени сили и различни нацистки дивизии и благодари на руските въоръжени сили за усилията им в борбата с нацистката заплаха

ISW: С речта си, Путин печели време за продължителна война  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обръщението на руския президент Владимир Путин на 21 февруари до Руското федерално събрание не формулира конкретни цели или намерения за войната в Украйна. Вместо това то засилва няколко отдавнашни риторични линии в опит да спечели на Путин повече пространство и време за продължителна война.

Още новини от Украйна

Той заяви, че Русия е започнала "специалната военна операция" в Украйна преди една година, за да защити хората в "историческите земи" на Русия, да гарантира руската вътрешна сигурност, да отстрани заплахата, представлявана от украинския "неонацистки" режим, който според него има действа от 2014 г. и защитава хората в Донбас. Путин яростно обвини колективния Запад, че въоръжава Украйна и разполага бази и биолаборатории близо до руските граници, като по този начин е отприщил войната срещу Русия.

Това пише Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ на ситуацията на фронта в Украйна.

Путин направи погрешна аналогия между украинските въоръжени сили и различни нацистки дивизии и благодари на руските въоръжени сили за усилията им в борбата с нацистката заплаха.

Акцентът в значителна част от речта беше върху предполагаемата устойчивост на руската икономическа, социална и културна сфера и Путин направи няколко препоръки за развитието на окупираните територии на Украйна. Речта на Путин по-специално се ангажира отново с няколко дългогодишни руски информационни операции относно оправданията за войната и не представлява отклонение в риторичната позиция на Русия по отношение на войната.

Путин можеше да използва това събитие, за да формулира нови цели и средства за постигането им, като например обявяване на друга формална вълна на частична мобилизация, предефиниране на "специалната военна операция" като официална война или предприемане на допълнителни стъпки за мобилизиране на руската отбранителна индустриална база по по-конкретен начин.

Вместо това, президентът, вероятно с цел да създаде непрекъснати информационни условия за продължителна война в Украйна, не формулира конкретни времеви цели и рамкира войната като екзистенциална за руското местно население.

Съобщението на Путин за преустановяването на участието на Русия в Договора за намаляване на стратегическите оръжия (СТАРТ) привлече повече внимание от сравнително шаблонното съдържание на останалата част от речта. Към края на речта си Путин заяви, че колективният Запад е използвал СТАРТ, за да се опита да нанесе стратегическо поражение на Русия и че следователно Русия спира участието си в СТАРТ, въпреки че Путин подчерта, че спирането не е пълно оттегляне.

Путин призова руското Министерство на отбраната (МО) и руската агенция за ядрена енергия "Росатом" да осигурят готовност за тестване на ядрени оръжия.

Путин може да е направил това изявление, за да въведе отново ядрената реторика в информационното пространство, като по този начин отвлече вниманието от общата липса на съдържание в останалата част от речта си. ISW по-рано съобщи за руската употреба на ядрена реторика като информационна операция за обезсърчаване на Украйна и Запада и компенсиране на руските провали на бойното поле.

ISW обаче продължава да счита, че Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна или срещу НАТО.

Президентът на САЩ Джо Байдън изнесе реч във Варшава, Полша на 21 февруари, за да потвърди подкрепата на САЩ и НАТО за Украйна след посещението си в Киев. Байдън подчерта единството между страните от НАТО и заяви, че "подкрепата ни за Украйна няма да се колебае, НАТО няма да бъде разделен и ние няма да се изморим".

Байдън също се обърна директно към речта на Путин от 21 февруари, заявявайки, че "Западът не е планирал да атакува Русия" и "Путин може да сложи край на тази война с една дума".

Много руски блогъри осъдиха неуспеха на Путин да използва речта си, за да представи нови военни цели, да очертае нови мерки за подкрепа на войната или да потърси отговорност от руските власти за многобройните си военни провали. Някои милблогъри с предишна връзка с Кремъл, както и окупационни служители присъстваха лично на речта и изразиха положителна или неутрална подкрепа за формулирането на войната от Путин като конфликт срещу Запада, спиране на участието на Русия в СТАРТ и подкрепа за сепаратистките републики в Донбас.

Други блогъри разкритикуваха обръщението на Путин като шаблонно и без смислени действия. Руският милблогър Игор Гиркин по-специално твърди, че Путин не е казал нищо смислено в продължение на 40 минути; пропусна военните поражения на Русия, военните провали и икономическия спад; и не успя да потърси отговорност от руски служители.

Гиркин също изрази разочарование от неуспеха на Путин да използва обръщението, за да признае официално войната, да обяви следващите цели или да противодейства на западните санкции. Друг блогър твърди, че спирането на участието на Русия в СТАРТ е политически символично, но се оплака, че спирането няма да подобри ситуацията на Русия на бойното поле, вместо това призовава Русия да възпрепятства доставките на военна помощ от Запада за Украйна.

Трети блогър сравни Путин с труп и повтори много от оплакванията на Гиркин относно отговорността и действията.

Финансистът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин твърди, че не е гледал речта на Путин на живо, защото е бил твърде зает да работи за снабдяването на силите с муниции, необходими за продължаване на ефективните бойни операции в Украйна.

Съобщава се, че международни журналисти са се сдобили със секретния стратегически документ на Кремъл за 2021 г. за възстановяване на руския суверенитет над Беларус чрез съюзната държава до 2030 г. Kyiv Independent, Yahoo News и няколко от техните международни медийни партньори публикуваха на 20 февруари разследващ доклад за секретна информация от 17 страници Руски стратегически документ за това как Кремъл се стреми да погълне беларуската държава, използвайки доминираната от Кремъл структура на съюзната държава до 2030 г.

Журналистите не публикуваха стратегическия документ, за да избегнат компрометиране на източниците, според тях. Въпреки че ISW не е в състояние да потвърди съществуването или съдържанието на този документ, констатациите на репортерите относно стратегическия документ и неговите различни линии на усилия за поетапна военна, политическа, икономическа и културна интеграция на Беларус с Русия чрез съюзната държава са в съответствие с Дългосрочни изследвания и оценки на ISW относно кампаниите на Кремъл и стратегическата цел да включи Беларус чрез съюзната държава.

НАТО трябва сериозно да планира вероятната бъдеща реалност на контролирана от Русия Беларус. Както ISW оцени по-рано, Путин много вероятно ще осигури значителни печалби при възстановяването на руския суверенитет над Беларус, независимо от изхода от неговото нахлуване в Украйна.

Западът може алтернативно да постави условия за бъдеще, в което цяла териториално Украйна се превръща в стабилен военен партньор в защитата на източния фланг на НАТО срещу Русия и окупираната от Русия Беларус. Това предпочитано дългосрочно бъдеще се основава на незабавни и продължителни решителни действия на Запада, за да се даде възможност на Украйна да изгони руските сили от нейната територия. Изключително малко вероятно е Западът да успее да победи или да отговори ефективно на руската кампания за поглъщане на Беларус, без първо да победи руската инвазия в Украйна.

Руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев и директорът на офиса на Централната комисия по външни работи на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван И се срещнаха в Москва на 21 февруари, за да обсъдят задълбочаването на китайско-руското сътрудничество.

Патрушев заяви, че развитието на стратегическо партньорство с Китай е безусловен външнополитически приоритет за Русия.

Патрушев заяви, че западните държави действат както срещу Китай, така и срещу Русия и заяви, че и двете държави са за справедлив световен ред. Ван заяви, че китайско-руските отношения остават силни и могат "да издържат изпитанието на променящата се международна ситуация".

Ван ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров на 22 февруари.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди на 18 февруари, че Китай силно обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия.

Financial Times (FT) съобщи, че международни компании, принадлежащи на Пригожин продължават да трупат стотици милиони долари печалби въпреки дългогодишните западни санкции.

FT съобщи, че контролираната от Пригожин компания Evro Polis, която получи енергийни концесии от Сирия в замяна на превземането на контролираните от "Ислямска държава" (ДАЕШ) петролни находища, има нетни печалби от 90 милиона долара през 2020 г. въпреки санкциите на САЩ срещу компанията през 2018 г., осигурявайки 180 процента възвращаемост на инвестициите за акционери, който беше репатриран в Русия.

FT съобщи, че по-малки компании, контролирани от Пригожин, като M Invest, която управлява златни мини в Судан, и MercuryLLC, сирийска петролна компания, която вероятно е прехвърлила дейността си на ново бизнес име, за да избегне санкциите, продължават да печелят милиони печалби. Докладът на FT допълнително демонстрира степента, в която западните санкции не успяха да спрат руски или подкрепяни от Русия актьори, които помагат на Русия да се бие срещу Украйна.

Руският президент Владимир Путин допълнително разшири нереалистичните обещания за ползи за руските войници в обръщението си към Руското федерално събрание на 21 февруари. Путин обяви политика на редовни 14-дневни отпуски за руските войници поне веднъж на всеки 6 месеца и предложи създаването на специален държавен фонд за целева лична помощ на семействата на загинали войници и ветерани от войната в Украйна.

Путин също така се опита да прехвърли отговорността за осигуряването на военния персонал към федералните субекти на Русия, като призова всички федерални ведомства, общини и извън тях да обърнат голямо внимание на нуждите на военния персонал и техните семейства.

Руските власти продължават да използват Руската православна църква и руските образователни институции, за да подкрепят усилията за генериране на сили. Руски опозиционен източник заяви на 20 февруари, че руските свещеници са обсъдили войната в Украйна и са насърчили студентите от медицинския колеж да кандидатстват за предсрочна военна служба, докато студентите са посещавали църквата "Рождество Христово" във Волжски, Волгоградска област по време на училищна екскурзия.

Украинското главно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 21 февруари, че руските власти предприемат мерки, за да се подготвят за нова вълна от мобилизация, като създават "станции за тревога" в университетите, за да подпомогнат мобилизирането на редовни студенти и вече са работили с ръководството на Новосибирски държавен педагогически университет, Томски политехнически университет и Томски държавен педагогически университет.

GUR публикува прихванат документ от 9 февруари 2023 г., който очевидно показва документация за такова споразумение с руското Министерство на просвещението и Томския държавен педагогически университет.

Руските власти продължават да преследват жителите за предполагаеми саботажни действия и опити за съпротива на мобилизацията. Популярен руски източник на новини заяви на 21 февруари, че съд в Белгород осъди двама жители на три години и половина затвор по обвинения в споделяне на неуточнена информация за руските военни чрез проукраински уебсайт и опит за дерайлиране на влак чрез саботиране на ж.п. коловози, използвани от руската армия.

Руският правозащитник Павел Чиков съобщи на 20 февруари, че следственият комитет на Печенгския гарнизон е образувал наказателно дело срещу лейтенант и лекар за отказ да се съобрази с руската мобилизация на 20 януари 2023 г. поради лични убеждения.

Кремъл може да ръководи патронажни програми между руските региони и окупираната украинска територия за насърчаване на социално-икономическото възстановяване и развитието на инфраструктурата. Руският президент Владимир Путин каза в речта си пред Федералното събрание на 21 февруари, че руските региони оказват пряка подкрепа на градовете, областите и селата в окупираните райони.

Базираният в Тюменска област информационен бюлетин Нефт съобщи, че губернаторът на Тюменска област Александър Мур е посетил Сорокине (Краснодон) в Луганска област и твърди, че тюменски специалисти работят по възстановяването на социални съоръжения в Сорокине.

Губернаторът на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова посети окупираните Луганска и Донецка области, докара военно оборудване в Макеевка и се срещна с руските сили от Ханти-Мансийския автономен окръг и доброволци от хуманитарния корпус.

ISW по-рано съобщи за случаи на руски региони, предоставящи материална подкрепа на окупираните райони на Украйна, за да консолидират руския икономически и социален контрол в окупирана Украйна.

ISW също така по-рано оцени, че Кремъл цели да прехвърли финансовата тежест на войната върху регионалните правителства.

Създаването на програми за патронаж за икономика и развитие между руски региони и окупирани украински територии може допълнително да измести финансовата тежест от инсталирането на окупационни мрежи далеч от Кремъл.

Руските служители продължават да използват схеми за социални помощи, за да разширят административния контрол върху окупираната територия на Украйна. Путин предложи предоставянето на капитал за майчинство на всички окупирани региони за семейства с деца, родени след 2007 г.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсон Владимир Салдо заяви, че разширяването на програмата за капитал за майчинство е важна стъпка за гарантиране, че жителите на област Херсон получават същите обезщетения като всички руски граждани.

ISW по-рано съобщи, че програмите за капитал за майчинство помагат за консолидиране на руския контрол върху окупираните райони, като стимулират семействата да имат повече деца, които ще получат руско гражданство при раждането си.

Програмите за майчински капитал също налагат крипто-русификация, тъй като някои окупационни власти изискват превод на свидетелствата за раждане на руски, като по този начин променят имената и местоположенията от украински на руски правопис.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Втора армия в Света"

    20 26 Отговор
    Една година след три дневната Военна операция, Байдън е в Киев, а не Путлер!!! ФАКТ!

    Коментиран от #26

  • 2 Ицето

    18 1 Отговор
    Айн, цу цвайн, цу дрън.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    15 25 Отговор
    речта беше пълен цирк-в стила на добрите руски практики
  • 5 Шопо

    29 17 Отговор
    Украйна не е държава а територия, Руска територия.

    Коментиран от #11, #32

  • 6 Някой

    23 6 Отговор
    Леле, колко място са отделили на безсмисления анализ на този още по - измислен институт. За година се наслушахме ипрочетохме куп нищо незначещи анализи и прогнози от същия.
  • 7 Българин

    17 21 Отговор
    всички,които му пляскаха и ставаха на крака си мислеха-този няма ли да се затрива вече

    Коментиран от #17, #28

  • 8 Българин

    15 19 Отговор
    много ми е интересно защо толкова му се радваха-фалира Русия,прати на заколение 200 хиляди млади руснака,в пълна изолация е страната му-за капак сега ще рекетира и бизнеса-това само в Матушка може да се случи

    Коментиран от #16

  • 9 бай дън

    19 13 Отговор
    войната ще продължи дотогава, докогато е нужно ! поздравявам българските си лезачи, които спряха руската тв , най-вече канал1, дори и в нета !
  • 10 Последния Софиянец

    14 22 Отговор
    Жужака с ботокса да стяга бохчата за Хага, всичко приключва, алкохолния клозет е пред капитулация и пълен разпад, ревете поплоги, ще гниете на сметището!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПУТИН Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ВРЕМЕТО !

    6 10 Отговор
    И ТОЧНО ТАМ Е КЛЮЧА ОТ МАЗЕТО !

    Коментиран от #13, #34

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Никой

    22 9 Отговор
    Институт за иследвания на войната, е производно финансирано от Д.Сорос и бюджета на САЩ, което се управлява от "роднини" на В.Нюланд.(пом.държ.секретар на САЩ).
    Управлението на САЩ полека-лека за 30-35 год., се превърна в брежнево-живкова партокрация.
    Всичките им анализи, не се различават по пропаганден шум от някогашните демагогии , на "Агитация и пропаганда на ЦК на КПСС-БКП!
    Жалка, архаична история.
  • 15 Човек

    15 16 Отговор
    Путин с много слаб стенд ъп. Хората се прозяваха и дремеха. Смешките му с денацификацията вече се изтъркаха. Вече не е интересен на никой.
  • 16 И БЪЛГАРИЯ Е В ИЗОЛАЦИЯ ОТКАК Е В ЕС

    15 11 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И НАТО ! ........ ТА ДА ПИТАМ ; КАКЪВ НИ БЕШЕ КИЛИПИРА ОТ ТИЯ ПРОСТАЦИ И КРАДЦИ КАТО ЧЕ ЛИ ТУК СИ ГИ НЯМАМЕ В ИЗОБИЛИЕ ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госあ

    5 2 Отговор
    Тия инцести когато и да ги удариш с мощна артилерия, все ще е късно !
  • 22 Русия трябва да бъде разрушена!

    11 11 Отговор
    Старата претоплена манджа с лъжи и опорки от бункерния миризлив плъх Путянко. Нищо ново или различни!
  • 23 Ха ха ха

    8 8 Отговор
    Цяла година рушко безсилие..... Бахмут за осем месеца.... Киев за три.... години....
  • 24 Пацо

    9 10 Отговор
    С две думи...русия затъна в тази война
  • 25 Солей

    8 8 Отговор
    И Хитлер така е "печелил време" :))))
  • 26 Жоро

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от ""Втора армия в Света"":

    Не го казвай че руските подлоги получават инфаркт и им се напълва памперса
  • 27 А публиката

    6 7 Отговор
    му седеше като вкаменена , вперила поглед в него и чак не смееше дъх да си поеме .
  • 28 М3 голд

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Както виждаш, имаш голяма подкрепа на глупостта, която си написал. Модераторът ти помага. Дерзай!
  • 29 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    Путин все повече заприличва на учителя си адолф.същите откачени и несвързани с действителността речи и той като учителя му ще предизвика на руснаците всички проблеми срещу които уж се бори.

    Коментиран от #31

  • 30 Цампуков

    6 4 Отговор
    Той я ръководи, бе пишман анализатори! А Китай ще подкрепи Русия поради 1001 причини продиктувани от действията на Кравариснан по света и у тях.

    Коментиран от #35

  • 31 АХА

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "стоян георгиев":

    Смени Путин със Зеленски, за да стане коментара ти коректен.

    Коментиран от #38

  • 32 Веднага си пролича

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шопо":

    Че си дървен шоп
  • 33 ТИРбушон

    4 0 Отговор
    А готвача бил "финансист"

    Кой от кой по-голям смехурко.

    Колективния запад?! 😀😀😀😀😀
    Във Франция германците се държат все едно че още са окупирали територията. 😀😀😀😀
    Цялата ситуация е смешна, но за украинците е трагична.
  • 34 Ушанков

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ПУТИН Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СПРЕ ВРЕМЕТО !":

    Опитва се да спре времето .
    Слага Ботокс , хиалурон , изпъвания ,епилации .
    И пак си е един дърт Плешивец.
    И накрая пак ще отиде при Кобзон .
    За концерта няма да може да се спре

    Хахаг

    Коментиран от #36

  • 35 ТИРбушон

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Цампуков":

    Добре че беше краваристан да ти даде компютър или телефон с интернет и операционна система за да излееш пУмията си. Китай само чака отстрани да започне да се цепи недоимперията за да си хапне Сибир.... Понеже са с руSSия подписаха 30годишен договор за доставка на газ с Катар. Те така с твойте лозунги червен бoклук.
  • 36 ПалавНИК

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Ушанков":

    Освен ботокса и виаграта е спряна за русийката. Интересно ми е сега как ще се справят алкохолизираните мужици🤔🤔🤔
    След като 80% от "населението" (силна дума за тия oтпадъци) е крайно време да им се спрат екарствата. Защото истината е че тия са си толкова самодостатъпни че ще мрат като мухи.
  • 37 Вале-каро

    3 1 Отговор
    До кога все някой ще ми разяснява какво бил казал този или онзи ?За толкоз прост ли ме мислят? Или всичко е за ПАРАТА. Май е за парата.
  • 38 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "АХА":

    Няма връзка.зеленски е обратното на Путин.демократичен свободен човек.от другата страна диктатор комунист с комплекси за величие.зеленски управлява Украина от три години и половина ,той не е очаствал в огромна част от конфликта наложен от путлер.знам че опорките ви ги спускат през сайтове тип люблю Путин и ги повтаряте като папагали срещу някоя къса копейка ,но са лъжи колкото и да го повтаряте бурят.
  • 39 Путин е прав

    0 3 Отговор
    Продължителната война съсипва запада и НАТО, много повече отколкото Русия! И все повече хора на запад мислят че Русия сега, е спасението им от перверзните глобалисти. Не че обичат Русия, но си искат добрия, демократичен Запад, какъвто го помнят.

    Коментиран от #40

  • 40 ТИРбушон

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Путин е прав":

    И колко да е прав?!
    Спират им Уиндоуса, андроида и абсолютно всички лекарства и муpзилките умряха!!!!!

    Буквално
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания