Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 14:30 745 5

На персонала на Европейската комисия забраниха да използва TikTok

  • европа-
  • европейската комисия-
  • tiktok

Европейската комисия забрани на персонала да използва китайското приложение за социални медии TikTok поради опасения за сигурността

На персонала на Европейската комисия забраниха да използва TikTok - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия забрани на персонала да използва китайското приложение за социални медии TikTok поради опасения за сигурността, нов етап от нарастващото напрежение между Пекин и Запада, пише "Политико".

Западните правителства са все по-разтревожени от доказателствата, че китайските технологични компании подпомагат Комунистическата партия и нейните разузнавателни служби в събирането на огромни количества данни по целия свят - с особен акцент върху важни политически и отбранителни цели.

Високопоставен служител каза пред "Политико", че на целия персонал е наредено в четвъртък сутринта да премахне TikTok от официалните си устройства и че трябва да премахнат приложението и от личните си устройства, ако там имат инсталирани приложения, свързани с работата.

Като алтернатива членовете на персонала могат да изтрият приложения, свързани с работата, от личните си телефони, ако настояват да запазят TikTok.

"За да защити данните на Комисията и да увеличи нейната киберсигурност, Корпоративният управителен борд на ЕК реши да спре приложението TikTok на корпоративни устройства и лични устройства, включени в услугата за мобилни устройства на Комисията", се казва в имейла, изпратен до служителите в четвъртък сутринта.

Длъжностните лица са длъжни да деинсталират приложението за споделяне на видео "при първа възможност" и преди 15 март. "Считано от 15 март устройствата с инсталирано приложение ще се считат за несъвместими с корпоративната среда", гласи имейлът.

Комисията има политика "донесете собствено устройство", която висши служители описват като "ужасна" от гледна точка на сигурността.

Другите институции на Европейския съюз, включително Съвета и Парламента, вероятно ще последват евентуална забрана на китайското приложение, въпреки че може да отнеме много повече време, преди Парламентът да може да приложи подобна политика.

Забраната вероятно ще бъде обявена публично на редовния обеден брифинг на Комисията.

"Измамно невинно"

САЩ - където TikTok е изправен пред продължителен натиск - предприеха през декември забрана на приложението за всички устройства на федералното правителство поради опасения за потенциално шпиониране от страна на Китай, където е базирана компанията майка на TikTok ByteDance. Няколко държави през последната седмица също въведоха свои собствени ограничения. Изпълнителният директор на TikTok Шу Чу също трябва да даде показания за първи път пред Конгреса на САЩ на 23 март относно потенциални рискове за националната сигурност на САЩ.

В целия ЕС правителственият контрол върху TikTok, който се използва редовно от около 125 милиона европейци, се увеличи през последните месеци. Служители на Комисията предупредиха главния изпълнителен директор на TikTok Шу Чу при първото му посещение в Брюксел да спазва европейските закони. И все пак, освен публичните власти в Нидерландия, на които беше казано да преустановят използването на приложението, повечето страни от ЕС и Брюксел досега най-често избягваха да забраняват използването на TikTok.

Четирите нидерландски партии от управляващата коалиция искат да стигнат по-далеч, като искат забрана на TikTok на правителствени телефони. Под натиск от депутатите, нидерландското правителство нареди на своите разузнавателни служби да преценят дали използването на TikTok на държавни телефони представлява риск. Това е първото правителство в Европа, което обмисля подобна забрана.

Миналия август британският парламент закри акаунта си в TikTok, след като депутати, санкционирани от Китай, изразиха опасения относно сигурността на данните. Френският президент Еманюел Макрон през декември нападна компанията, като я нарече "измамно невинна" и причина за "истинска зависимост" сред потребителите, както и източник на руска дезинформация.

TikTok също е разследван от Европейския орган за защита на данните в Ирландия за потенциално незаконно прехвърляне на данни на европейски граждани към Китай съгласно Общия регламент за защита на данните на ЕС (GDPR).

TikTok призна в началото на ноември, че някои от служителите му, базирани в Китай, имат достъп до данни на европейски потребители на TikTok. В опит да смекчи страховете, компанията обяви миналата седмица, че обмисля запазването на информацията на европейските потребители в три центъра за данни в Европа.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    2 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 2 БОЗА

    10 1 Отговор
    Еврокукунделите туриха соца у джоба си...най-малкият им проблем е тик-тока...цензура на всички нива...ЕССР...;-)))


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Българин

    10 0 Отговор
    Ясно, Китай ще подкрепи Русия. На евро жожобите им се смръзна….
  • 4 ивелин

    10 0 Отговор
    Световното зло наречена Америка отдавна страда от неизлечимата болест шизофрении - Страх ,че някой или някоя страна застрашава Националната й безопасност ( най - ярките признаци на болестта) сега и Европа е обхваната под натиска на тая престъпна сган. Всичко може да застрашава безопасността даже най- елементарните незначителните неща - последен случай с балонът.
  • 5 пенко

    5 0 Отговор
    ЛИБЕРАЛНАТА ЗАПАДНА ДЕМОКРАЦИЯ --- В БЪЛГАРИЯ ЗАБРАНИ РУСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ---ФРИИИИИИИДЪМ !?!?!?!?!?!?
Новини по държави: