Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 11:40 2 314 12

Каналите във Венеция пресъхнаха

  • венеция-
  • суша-
  • суша в италия-
  • суша във венеция-
  • суша в европа

Липсата на валежи е частично виновна след седмици на сухо зимно време, но метеорологичната система с високо налягане, пълната луна и морските течения също допринасят за явлението

Каналите във Венеция пресъхнаха - 1
Снимка: Shutterstock

Нивото на водата във Венецианската лагуна е много ниско и много канали в града са пресъхнали и не са плавателни дори за малки лодки и гондоли, съобщава "Евронюз".

Между октомври и януари основната грижа на града обикновено са наводненията. Няколко дни всяка година нивата на водата се повишават и покриват ниските части на Венеция като площад Сан Марко, но комбинация от фактори доведе до това, че този път каналите пресъхнаха.

Липсата на валежи е частично виновна след седмици на сухо зимно време, но метеорологичната система с високо налягане, пълната луна и морските течения също допринасят за явлението.

Традиционните гондоли и водните таксита са засегнати от ниските нива на водата. Сушата също така оказва влияние върху жизненоважните водни линейки на града, които може да се затруднят да се движат по основните транспортни маршрути на Венеция.

Тази зима реките и езерата в Италия страдат от сериозна липса на вода - особено в северната част на страната. Алпите са получили по-малко от половината от обичайния си снеговалеж тази зима.

Най-дългата река в Италия, По, която тече от Алпите до Адриатическо море има 61 процента по-малко вода, отколкото е нормално по това време на годината.

Нивата на езерото Гарда също са ниски, което означава, че е възможно да се стигне пеша до остров Сан Биаджо.

"Намираме се в ситуация на воден дефицит, който се натрупва от зимата на 2020-2021 г.", каза експертът по климата Масимилиано Паски пред италианския всекидневник Corriere della Sera.

"Трябва да възстановим 500 милиметра в северозападните райони: имаме нужда от 50 дни дъжд", каза той.

Италия се сблъска с най-голямата си суша от 70 години насам, обявявайки извънредно положение в басейна на река По миналото лято.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абв

    13 1 Отговор
    Егати Венецията с тези олюпени сгради. Тия не могат ли поне малко да ги измажат.

    Коментиран от #2

  • 2 Врачанец

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Абв":

    Ти що си не измажеш дворния кен.ф, па си зажалил венецианските търговци?
  • 3 Гошо

    9 0 Отговор
    Е и сега, по кофа вОда за Венеция ли да даряваме или само да пикаме по каналите ѝ
  • 4 От страни

    6 1 Отговор
    Да знаеш че само Путин е виновен. Некой да е виждал наоколо Петров и Боширов?
    Кошка бросила котят ето Путин виноват...
  • 5 адаша

    7 0 Отговор
    Италианското ВиК най- сетне е запушило течовете по водопровода...
  • 6 Урюрвкос

    1 0 Отговор
    навсякъде е така, например в Индия вече сондите са пресушили два хоризонта -30 и -60м и сега масово смучат от -100...-120м
  • 7 Соваж бейби

    2 0 Отговор
    Ами тъкмо ще спре да мирише на градска тоалетна лятото и да си оправят мухалите по къщите.Да си купят файтони или рикши гондолиерите за да разхождат туристи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коко Джъмбо

    2 0 Отговор
    Май нaтa и на Венеция - ти глей тук какво ще стане след два-три месеца, ако продължава да не вали!! Още преди лятото ще сме на режим на водата, който с напредването на лятото ще става все по-брутален! Ще ходим потни и смрадливи като мин гя ни!

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мотиката

    2 0 Отговор
    Кравите много пър,ят и ги принесоха в жертва наСО2 боговете, иначе щяхме да се къпем в мляко.
  • 12 Венеция, а на италиански Фиренце

    2 0 Отговор
    Дано и плъховете да си отидат от къщите на нещастните венецианци!
Новини по държави: