Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 15:50 1 442 29

Британското правителство се захваща с недостига на пресни зеленчуци

  • великобритания-
  • недостиг на зеленчуци във великобритания

Кризата се изостри и от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия, а доставките бяха засегнати от провал на реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради необичайно студеното време

Британското правителство се захваща с недостига на пресни зеленчуци - 1
Снимка: Shutterstock

Британското правителство събра представители на големите вериги супермаркети в страната, за да обсъдят необходимите мерки, за да бъдат заредени рафтовете с пресни зеленчуци, след като кризата навлезе в третата си седмица, съобщиха от Министерството на околната среда, храните и селските райони, предава Ройтерс.

Министърът на земеделието Марк Спенсър ще се среща с шефовете на големите британски вериги.

Миналата седмица най-голямата британска верига за хранителни стоки Tesco последва конкурентите си Asda, Morrisons и Aldi в налагането на лимити за покупки на домати, краставици и чушки, след като доставките бяха засегнати от провал на реколтите в Южна Европа и Северна Африка поради необичайно студеното време.

Кризата се изостри и от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия, като социалните медии са затрупани от снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите.

Спенсър каза, че кризата е показала колко зависима може да бъде Великобритания от определени търговски пътища за някои видове храни.

"Знам, че семействата очакват свежите продукти, от които се нуждаят, да бъдат на рафтовете, когато отидат за седмичния си пазар. Ето защо свиквам шефовете на супермаркети, за да разбера какво правят, за да заредят отново рафтовете и да очертая как може да избегне повторение на това", каза той в изявление.

Миналата седмица Терез Кофи, министър на околната среда, храните и селските въпроси, предупреди, че недостигът може да продължи до още един месец.

Британците посрещнаха с подигравки думите ѝ, че хората, които не могат да се сдобият със зеленчуци за салата, могат да помислят да ги заменят с репи, които растат във Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    28 3 Отговор
    Начии.....англичанчетатаа...... скакалците са ви изпасли зеленчуците , вие изяждате скакалците , и готово.....!!!
  • 2 БОЗА

    32 2 Отговор
    "Кризата се изостри и от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия, като социалните медии са затрупани от снимки на празни рафтове за плодове и зеленчуци в супермаркетите."

    Абе важното е на Путин да му е зле...ей три домата-следващият... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #8

  • 3 Нали колонизаторите

    22 1 Отговор
    прокламират и се перчат с пазарната икономика. Колкото намалява влиянието на англетата в бившите колонии, толкова повече ще има липси на стоки и материали.
  • 4 Нема да се нервите

    21 1 Отговор
    Рециклирана пластмаса,дал Господ!И месце към нея.От лебарки и червяци.
  • 5 макони

    24 0 Отговор
    Като сте факти защо не покажете празните рафтове в Англия ами показвате това изобилие.
  • 6 Соломон Паси

    18 3 Отговор
    За всеки български Соросоид съм уредил по една крива краставица от Турция.

    Коментиран от #9

  • 7 Пешо

    9 6 Отговор
    В кварталите има много турски и индийски магазинчета пълни със зеленчуци.Малко по- скъпи , но има. Има и във веригите , но се изчерпва и се налага презареждане. По тъмните на цвят обитатели искат по-евтино и са свикнали да пазаруват от веригите, независимо , че са по пластмасови зеленчуците. Е трябва да им се угоди , а и има и англета са прихванали този манталитет.

    Коментиран от #11, #12, #15

  • 8 Безпристрастен

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "БОЗА":

    Там отдавна( също и при голандеца) пазаруват на бройка.Влкючително и хляб- на филийки.Но важното е,да бъде опаковано , лустросано.Синът занесе ( скришом,да не видят на митница) наши домати.От селската градина.Торени с прегоряла торчица и чиста водица. И тамошните като опитаха нашенска салата( домат със олио и лук) им увиснаха ченетата..Това вероятно е от най скъпите ви Био магазини?
  • 9 Жорето

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соломон Паси":

    Ех Паси...ти ни уреди още като се появи. Ние с нея си ходим отдавна за да си смениш трабанта.
  • 10 виктор

    16 1 Отговор
    Как така изведнъж стана недостиг на всичко? Това някой хетрик като с корона вируса ли е?
    Последен напън да се запази стандарта на капиталиста?!?
    Стига правете хората на глупци моля!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Калпазанин

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Опашките от тирове от Турция през бг за Европа да не мисли някой че са случайни, "честният и достоен запад" иска неговото производство в оранжерийте да се продава. Ама иначе знаят и да ревът дайте още санкции в дойчланд лекарства няма доктори няма в Англия зарзавати. Да ядът толари и биткойни.
  • 13 Рагу

    15 0 Отговор
    Ами новият премиер да ги запознае с особеностите на индийската кухня.
  • 14 Опааа

    13 1 Отговор
    Тия са супер прости! Тази нация не трябва да съществува!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Будала

    13 0 Отговор
    всички от правителството в оранжериите да берат краставици и домати
  • 20 777

    11 1 Отговор
    така е ние помним когато изчезне един продукт не че го няма той е скрит за определено време появява се дефицит за 2 седмици и после всичко е на двойни цени браво на министъра ще ги научи да ядат бръмбари и ряпа
  • 21 Предник

    1 0 Отговор
    И яз така се зафанах, ама нема....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 незнайко

    6 0 Отговор
    Капиталистите са в ступор, нямат зеленчуци !!! Рафтовете са пълни с телефони и телевизори "ТЯХНО" производство !!! Прасета и говеда се "произвеждат в изобилие" на тяхна земя !!! За луксозните дрънкулки в златарските магазини изобщо няма недостиг, какво са седнали да се оплакват ???
  • 25 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    Аз минавам сутрин рано и обирам краставиците и затова има недостиг.като ми омръзне и нещата ще се нормализират.
  • 26 Амдертлиев

    4 0 Отговор
    Преди6-7 години,случайно видях в един супермаркет в Сащ на една поставчица само няколко едри мексикански домати,като тези нашите домашните,които ги има около средата и края на юли.Цената беше 9$ килото.Друг път подобно нещо не съм и виждал.
  • 27 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    Немат кво да ядат а пращат милиарди за урките и се съгласяват с всяка прищевка и молба за санкции на зеленажа, браво на британетата хаха
  • 28 Гошо

    6 0 Отговор
    "Кризата се изостри и от по-малкото зимно производство в оранжерии във Великобритания и Нидерландия поради високите разходи за енергия,"
    Е как пък си уредихте високи цени на енергията ,след като вече не сте зависими от Русия
  • 29 Дядо Ташко ятак шумкарски

    4 0 Отговор
    Още малко търпение мили лордчета,сърчета, барони и баронеси, лошия Путин може да ви зареди рафтовете за зеленчуци с шишарки от Сибир стават за биосалата.
Новини по държави: