28 Февруари, 2023 16:59 1 333 7

Русия и Азербайджан отправиха критики към мисията на ЕС, разположена на арменската граница

  • армения-
  • азербайджан-
  • мисия-
  • ес-
  • арменска-
  • граница

"ЕС открито злоупотребява с отношенията си с Армения и Азербайджан"

Русия и Азербайджан отправиха критики към мисията на ЕС, разположена на арменската граница - 1
Източник: БГНЕС

Русия и Азербайджан разкритикуваха днес разполагането от Европейския съюз на наблюдателна мисия на границата между Армения и Азербайджан - две бивши съветски републики, които от над 30 години са в конфликт за Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

"ЕС открито злоупотребява с отношенията си с Армения и Азербайджан", каза руският външен министър Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Баку със своя азербайджански колега Джейхун Байрамов.

Разполагането на тази мисия "поражда съмнения за нейната легитимност, функции, мандат и продължителност", добави Лавров.

Байрамов заяви, че "позицията на Армения в преговорите за нормализиране (на отношенията) с (Азербайджан) е станала по-деструктивна след установяването на мисията на ЕС".

Миналата седмица Европейският съюз обяви, че е разположил за период от две години гражданска мисия за наблюдение, съставена от 100 души, от арменската страна на границата с Азербайджан по искане на Ереван.

Неотдавна Армения обвини Азербайджан, че иска да извърши "етническо прочистване" в Нагорни Карабах, като принуди живеещите там арменци да напуснат областта.

От средата на декември азербайджански активисти, представящи се за природозащитници, са блокирали Лачинския коридор - жизненоважен маршрут за снабдяване на арменците в Нагорни Карабах.

Рискът от ескалация остава висок в този населен предимно с арменци азербайджански анклав въпреки неотдавнашния напредък в мирните преговори между Баку и Ереван и по-големите усилия от страна на Запада за мирно уреждане на конфликта в региона, който Русия смята за своя традиционна зона на влияние, отбелязва АФП.

Нагорни Карабах е азербайджанска област, населена преобладаващо с арменци.

В началото на 90-те години Армения установи контрол над региона след кръвопролитна война по време на разпадането на Съветския съюз, в която загинаха около 30 хиляди души. Азербайджан обаче взе реванш през есента на 2020 г. по време на втора война, която отне живота на 6500 човека и му позволи да си върне много от изгубените територии, припомня АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Червената армия

    5 17 Отговор
    Възраждане е фашистка партия! Борете с фашизма другари, не давайте власт на врага!

    Само Левицата може да възстанови честта на нашето народно Отечество!

    Коментиран от #5

  • 2 Хаха

    12 3 Отговор
    Е сега става интересно, както с демократичния газ от азерите, много се смея на неолибералчета та особедно в бг коне с капаци. Не виждат, че всичко е бизнес и парите трябва да вървят. А по принцип там всичко е заради една тръба за газ която минава точно през нагарни карабах от Русия към азерите.
  • 3 Офф

    6 15 Отговор
    Точно таварищ Лавров ли говори за някаква злоупотреба с отношения, точно тоя ли дърт мис-кинин !
  • 4 Алексей Сергеев

    4 8 Отговор
    Русия и азърите не търпят ООН и Европейските мисии да ги проверяват
    Има гнило в руската политика в Арцах /Нагорни Карбах/
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пепи

    2 0 Отговор
    Слабичко, друго щеше да е ЕС и НАТО да се оплакват от руска мисия по границата.