Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 17:33 720 0

Новият президент на Кипър положи клетва

  • кипър-
  • президент-
  • пробеми-
  • клетва

Обещавайки да намери решение на "кипърския проблем"

Новият президент на Кипър положи клетва - 1
Източник: БГНЕС

Никос Христодулидис положи клетва като президент на Република Кипър, обещавайки да намери решение на "кипърския проблем", който ще бъде негов главен приоритет след като спечели втория кръг на изборите на 12 февруари, съобщи Ройтерс.

49-годишният Христодулидис наследява застой в преговорите за обединяване на етнически поделения остров, спорове около високата инфлация и предизвикателства, свързани с изключително сложния проблем с незаконната миграция, посочва агенцията.

"Решението на кипърския проблем е мой главен приоритет", заяви новият кипърски президент. Той разговаря миналата седмица с Ерсин Татар - лидера на кипърските турци.

Новият президент на Кипър потвърди западната външнополитическа ориентация на островната държава като член на Европейския съюз, който се стреми да укрепи допълнително връзките си със САЩ и стои твърдо с другите на "страната на справедливостта“ в осъждането на войната на Русия в Украйна, допълва "Асошиейтед прес".

Говорейки след полагането на клетва на церемония в парламента днес, президентът на Кипър Никос Христодулидис каза, че неговата администрация ще се стреми да превърне Кипър в "надежден и креативен партньор със значителен принос“ в европейските дела. Сред другите приоритети на външната политика ще бъде достигането до други "значими играчи" в Азия.

Христодулидис победи на втория тур дипломат от кариерата, подкрепян от партия АКЕЛ, която има комунистически корени. Подобно на всички негови предшественици, основният му приоритет в кампанията беше да съживи блокираните мирни преговори с отцепилите се кипърски турци - ситуация, която провокира нестабилност в Източното Средиземноморие от десетилетия, предаде БТА.

Предлагайки маслинова клонка на Турция, той каза, че Анкара може да играе роля в развитието на находищата на природен газ край южния бряг на Кипър, "стига да зачита международното право и да изпълнява задълженията си към кипърската република, които са задължения към Европейския съюз“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА