1 Март, 2023 20:00 1 965 22

Молдова засилва връзките с Румъния

  • молдова-
  • николае чука-
  • дорин речан

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова. Руските власти отрекоха обвинението. Правителството на Молдова отдавна обвинява Русия, която разполага войници в отцепническия регион на Приднестровието на изток, че предизвиква безредици в страната, включително протести в столицата Кишинев, заради избрания проевропейски път.

Молдова засилва връзките с Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова и Румъния обещаха да засилят икономическите връзки след нахлуването на Русия в съседна Украйна, а Букурещ повтори подкрепата си за кандидатурата на Кишинев за присъединяване към Европейския съюз, предава Ройтерс.

При първото си пътуване в чужбина от встъпването в длъжност миналия месец молдовският премиер Дорин Речан разговаря в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис и премиера Николае Чука.

Молдова е силно засегната от икономическите последици от войната в Украйна, с която граничи, а напрежението с Русия се повиши заради войната и кандидатурата на малката бивша съветска република за присъединяване към ЕС.

"Бизнесът на двата бряга на река Прут говори един и същи език", каза Речан на съвместна пресконференция с Чука, имайки предвид река на границата между Румъния и Молдова и взаимното използване на румънски език от двете страни.

"Скоро ще интегрираме нашите финансови пазари и капиталовият пазар на Букурещ ще бъде достъпен за Кишинев. Призовавам предприемачите от двата бряга на Прут да развиват бизнес и да използват целия икономически потенциал."

Речан каза, че разговорите са обхванали и регионалната сигурност и че Молдова, която е силно зависима от руския газ, обмисля подписването на дългосрочни договори за доставки на газ и електроенергия от Румъния.

Молдова засилва връзките с Румъния
Снимка: Shutterstock

Чука от своя страна казва, че двустранната търговия е нараснала с 1,2 милиарда долара миналата година до над 3,5 милиарда долара и че той вижда голям потенциал още по-голям ръст.

"Румъния твърдо ще подкрепи европейския дневен ред на Молдова, икономическото възстановяване и укрепването на нейната сигурност", каза Йоханис.

Речан каза, че Молдова и Румъния се радват на "специални отношения" и че опитът на Румъния в присъединяването към ЕС е бил полезен за Кишинев.

В средата на февруари президентът на Молдова Мая Санду обвини Русия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на държавата. Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е прихванал плановете на руските специални служби за дестабилизиране на Молдова. Руските власти отрекоха обвинението.

Правителството на Молдова отдавна обвинява Русия, която разполага войници в отцепническия регион на Приднестровието на изток, че предизвиква безредици в страната, включително протести в столицата Кишинев, заради избрания проевропейски път.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    24 13 Отговор
    Двете мамалиги се правят на "връзкари"..Само че Молдовата е наполовината все руснаци и всички шпрехат на руски език,кво прайм сега?

    Коментиран от #10

  • 2 руZофилите V шOк!

    11 26 Отговор
    Крайно време е Румъния да си прибере Молдова. А ватниците в Приднестровието за храна на рибите в Черно.

    Коментиран от #8, #22

  • 3 Аспарух

    12 12 Отговор
    Един език, една вяра, един народ.А ние с мАкедонците един език, една вяра и взаимна ненавист.Типично по български и тези отношения доказва, че сме един народ разделен.В България също сме разделени по повод МОЧА, 3 март, фили, фоби.......

    Коментиран от #4, #6

  • 4 За теб ли

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух":

    Слави Чалгата щеше да бута Паметника че да издига твоя? След като прати македонеца в Космоса,предполагам?
  • 5 Сатана Z

    24 8 Отговор
    Поредната лъжа.В Кишинев са излезли над 100 000 човека на улицата и не искат Молдова да стане втора Украйна.Ква Румъния ,кви 5 леи?
    Арабски приказки

    Коментиран от #14

  • 6 Боклук

    5 13 Отговор

    До коментар #3 от "Аспарух":

    Аспарух е довлякъл ордата си на Балканите и е изклал местните Славянски племена за да завладее земите а тях пороби.Също като Европейците са завладели Америка и подложили местните на сеч.Македонците са Гърци от Северната част.

    Коментиран от #11, #19

  • 7 Ксаниба

    11 5 Отговор
    Молдова не точно, Санду - градданката на росания и останалите соросиди засилват. Ще има и там гражданска война. От нашето външно нехаят за българите и гагаузите, а романците нехаят пък съвсем, ще има тормоз над българите, точно като преди 100 години!!!
  • 8 Чикатило

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "руZофилите V шOк!":

    а българите? Пак като при мамалигарският гнет през 30-тте - българският език и култура подсъдби!!!
  • 9 Ха ха ха ха ха

    11 3 Отговор
    Президента на Молдова - румънка.Народа наа Молдова - руснаци...
    Та, кой иска да засили връзките с Румъния? Президентът или молдовския народ?
  • 10 Молдовка

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Само че, в случая все едно сърби да викат на българи че са сърби или обратното. Така са и Молдова и Румъния, близки са като език и култура, но не са една нация!!! И никога не са били!!!
  • 11 Те затова

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    Са затворили центъра на Кишинев в момента.
  • 12 Урюрвкос

    4 7 Отговор
    гледам някакъв политически дебат по повод бъдещето на Молдова в ЕС, един стана и каза вижте България на какво дередже е а колко години е вътре с двата крака. Това ни чака и нас 30г с протегната ръка да просим жълти стотинки от Брюксел. Не се намериха приказливи да му възразят.
  • 13 Павел

    11 4 Отговор
    Видяхте ли в Молдова днес огромният протест блокирал цял Кишинев против марионетното правителство на Сандо? Няма и да го видите, защото по нашите медии не показват такива неудобни неща . Цяла Молдова е въстанала и подкрепя руснаците.

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да бе

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "руZофилите V шOк!":

    Цяла Молдова е на крак, искат румънката Санду да се омита в Румъния...
  • 16 бай Даньо

    2 2 Отговор
    България трябва да се отнася много студено към мамалигарските планове, заради тия мангауи загубихме Македония и Беломорието ...
  • 17 НАТО е гарант за сигурността и мира в ЕС

    4 5 Отговор
    Молдова е бивша съветска република чиято територия е насилствено присвоена и анексирана от Сталин и е дълги години част от СССР под името Молдавска ССР, но подобно на Украйна, след разпадането на СССР през 1991г се обявява за независима и суверенна република! Днес е пряк съсед на Русия и отново е заплашена от анексия с преврати и "референдуми" от Владимир Путин решил че може да бъде новия Сталин и след нахлуването на Русия в съседна Украйна за да окупира територии, Молдова разбира че може да бъде следващата жертва от агресията на Путин и затова започва да се стреми към членство в НАТО и Европейския съюз, а не към присъединяване към Руската Федерация и като всички бивши съветски републики и източноевропейски страни опитали 50 години "от меда и сладостта" на живот със СССР, сега искат да избягат колкото се може по надалеч от Путин и Русия и затова и Молдова търси закрила и спасение в НАТО..!!!
  • 18 АУУУУУ

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Павел":

    ОТРОМНИЯ ПРОТЕСТ С АВТОБУСИ ОТ ....РУСИЯ.....САМО ДЕТО ГО ДОКАЗАХА ЧЕ ВСИЧКИ ДОШЛИ СА ПЛАТЕНИ И ОТ .....РУСИЯ .....ОПИТ ЗА ДА ЗАПОЧВАТ ВОЙНА В МОЛДОВА......ЕДИНСТВЕНИЯТ ИМ ШАНС Е ОБЕДИНЕНИЕ С РУМЪНИЯ......

    Коментиран от #20

  • 19 РЕАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боклук":

    Кво се чудиш. И Аспарух и баща му Кубрат са турци от родът Дуло. Освен клане кво друго знаят.

    Коментиран от #21

  • 20 Офффф

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "АУУУУУ":

    И тия аетобуси от къде са минали, като границата с Русия е затворена? Един приятел пита:))))
  • 21 По голям реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Ти славянин ли си? Тя секирата пак е наточена
  • 22 Добърден мушмул

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "руZофилите V шOк!":

    Молдова има много преди да има Русия и още по малко Румъния 😉 .провокацията ти е евтина