5 Март, 2023 07:35 1 774 6

В Иран избухнаха протести заради разболелите се ученички ВИДЕО

  • иран-
  • протести-
  • ученички-
  • заболявания

Случаите през последните месеци, за които понастоящем няма обяснение, са засегнали стотици момичета

В Иран избухнаха протести заради разболелите се ученички ВИДЕО - 1
Снимка: Shutterstock

Разтревожени родители протестираха вчера в иранската столица Техеран и други градове заради вълната от случаи на натравяне, засегнали ученички в десетки училища, съобщиха ирански новинарски агенции и социални медии, цитирани от Ройтерс и БТА.

Случаите през последните месеци, за които понастоящем няма обяснение, са засегнали стотици ученички. Иранските власти казват, че момичетата може да са били отровени и обвиняват за това враговете на Иран.

Здравният министър на Ислямската република каза, че става дума за случаи на "леко натравяне", а някои политици заявиха, че пострадалите може да са станали мишена на твърдолинейни ислямисти, които са против това момичетата да получават образование.

За почувствали се зле ученички днес се съобщава от над 30 училища в най-малко 10 от общо 31 ирански провинции. На видеоклипове в социалните медии се виждат родители, които прибират дъщерите си от училище, както и линейки и автобуси, които откарват пострадали момичета.

Родители се събраха днес пред сградата на министерството на образованието в Западен Техеран, за да протестират, а протестът прерасна в антиправителствена демонстрация, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    7 2 Отговор
    Защо ходят с тези забрадки - не е лошо - ама - така ходеха навремето бабите на село.

    Малко трябва да се променят нещата - не сме идеални европейците - но - мъж с брада - както и да е - ама забрадена жена - само ако е по собствена воля.

    Коментиран от #3

  • 2 Идиоти,

    2 2 Отговор
    но и това ще спре, защото е срещу природата. Онзи отгоре си знае работата.
  • 3 Гост

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Това е част от религията, а не свободен избор, също като монахините,правиш личен избор и следваш определената посока.
  • 4 Райхсвер

    6 9 Отговор
    Брадатите амуджии рано или късно ще гушнат букета и тогава няма да има дронове за безаналоГовния кремълски дъртю лилиПутин.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Райхсвер":

    Мечтай си! Това да не са българи, тези са перси, ще има бай ганю да ги гони, НО срещу тях да върви не може да ги стигне!
  • 6 Д-р Карлуковски

    1 0 Отговор
    Мързелани.Не искат да ходят на училище. Скатават се симулирайки грип и Ковид ,но прикривайки бременност.