Last news in Fakti

6 Март, 2023 19:45 2 714 36

Дипломатическата нелепост на Александър Лукашенко

  • беларус-
  • русия-
  • китай-
  • украйна-
  • европа-
  • европейски съюз-
  • лукашенко-
  • запад-
  • минск-
  • дипломация-
  • нелеп

Носталгията на Лукашенко по миналото едва ли е изненадваща, като се има предвид необратимата степен на зависимостта му от Москва

Дипломатическата нелепост на Александър Лукашенко - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако външната политика на Беларус получи някакво международно медийно отразяване през последните месеци, то беше в контекста на редовните срещи между лидера на страната Александър Лукашенко и руския му колега Владимир Путин, всяка от които предизвика обичайните страхове от анексирането на Беларус, но приключи с малко видими резултати, пише Артьом Шрибман за Фондация Карнеги за международен мир.

През последните седмици обаче Лукашенко очевидно се опитва да разшири дипломатическия си хоризонт. Той изглежда е преодолял традиционната си липса на ентусиазъм за пътувания в чужбина, след като наскоро посети Зимбабве, Обединените арабски емирства и Китай и следва да отиде в Иран, докато външният министър на Унгария наскоро беше приет в Минск. Всички срещи и пътувания на Лукашенко имат една цел: да демонстрират на беларусите и на Запада, че опитите за изолиране на страната им са се провалили и че Минск все още има много партньори, различни от Русия, по света.

Разбира се, имаше практическа програма за всички посещения. ОАЕ отдавна са партньор на Минск в търговията с оръжия, наред с други сенчести индустрии и експерти подозират, че страната от Близкия изток позволява на беларуските компании да изнасят своите санкционирани стоки за ЕС чрез посредници, докато опитът на Зимбабве в добива на литий вече представлява интерес за Минск.

Унгарецът Петер Сиярто беше първият европейски външен министър, който посети Минск след масовите протести срещу измамите на президентските избори през 2020 г., но посещението му вероятно просто отразява желанието на Будапеща да покаже своята анти-мейнстрийм позиция и желание да разговаря с онези, които останалата част от ЕС демонстративно игнорира.

Посещенията в Иран и Китай също се определят като част от процеса на замяна на традиционните пазари на Беларус. Наистина, част от беларуския износ минава през руските пристанища и Каспийско море. И все пак търговският оборот между Иран и Беларус е незначителните 100 милиона долара. Китай е по-важен търговски партньор за Беларус, който миналата година продаде там стоки на стойност 1,8 милиарда долара.

Докато беше в Китай, Лукашенко искрено подкрепи неотдавнашния "мирен план" на Пекин от дванадесет точки за Украйна, което го направи единственият лидер от региона, застанал на страната на Китай по въпроса: всяка друга заинтересована страна отхвърли поне някои от мирните предложения на президента Си Дзинпин.

Вероятно това е единственият относителен коз, който Лукашенко може да предложи на Китай. Традиционната позиция на Минск като стабилен и организиран транзитен център за китайски стоки по пътя им към ЕС загуби стойност поради западните санкции и логистичните смущения, причинени от тях. Остава да се види обаче дали има реални дипломатически услуги, които Минск може да предостави на китайците. Посредничеството на Лукашенко е намалено и той остава твърде токсичен за всеки в региона - с изключение на Русия - за нормално взаимодействие.

С изключение на Китай, мащабът на партньорствата със страните, посетени от Лукашенко, обикновено не изисква посещения на най-високо ниво и със сигурност не оправдава шума, който им предоставя беларуската пропаганда. Поредицата от срещи има за цел да изпрати ясен сигнал, че две години и половина натиск върху Беларус не е дал резултат и няма да даде резултат, така че Западът може и да отмени санкциите. Желанието на Лукашенко да се върне към начина, по който нещата бяха преди, изглежда искрено - за разлика от настойчивото му послание, че Беларус няма нужда от Запада, което само показва, че е вярно обратното.

В разговор със западни журналисти Лукашенко покани президента на САЩ Джо Байдън в Минск, за да се срещне с него и Путин за разрешаване на украинския конфликт. Той също така припомни как само преди няколко години тогавашният съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън и държавният секретар Майк Помпео - които автократът нарече "достойни хора ... макар и със собствени интереси" - са летели до Беларус.

Носталгията на Лукашенко по миналото едва ли е изненадваща, като се има предвид необратимата степен на зависимостта му от Москва. В това отношение неговите нервни пътувания до други страни също са опит за рестартиране на многовекторната външна политика на Беларус чрез намиране на нови приятели.

И все пак, без значение колко чуждестранни посещения предприе Лукашенко, реалността остава, че почти 70 процента от беларуския износ миналата година е отишъл в Русия, докато значителна част от останалите стоки са били транспортирани до техните купувачи през руските железници и пристанища.

Европа - особено Украйна с нейното огромно търсене на белоруски петролни продукти, Полша като голям пазар и транзитен прозорец към ЕС и Литва и Латвия като най-близките пристанища - бяха естествени партньори за икономиката, която Лукашенко бе градил десетилетия. Невъзможно е да се заменят тези прекъснати връзки или да се балансира зависимостта от Русия с пътувания до Африка, речи в символичната Шанхайска организация за сътрудничество или съобщения за новите висоти в отношенията с Китай.

Като се имат предвид тези неприятни истини, подходът на Запада към Беларус става все по-неудобен за Лукашенко. Това вече не е справедливо възмущение от жестокото потушаване на Лукашенко срещу масовите протести, които последваха президентските избори през 2020 г.: действията на руската армия в Украйна засенчиха бруталността на Лукашенко толкова напълно, че никой вече не може да бъде шокиран от беларуския диктатор.

Нито Западът вече е склонен да се опитва да изтръгне Минск от лапите на Русия. Малцина останаха в Европа, които вярват, че тази цел е възможна и следователно заслужава да се измислят нови методи за подтикване на Лукашенко да постигне баланс.

Сега Западът гледа на режима на Лукашенко просто като на част от заплахата, която представлява Русия. Няма желание да се инвестира в многовекторната политика на Беларус. Напротив: военновременната логика диктува, че приоритетът е сдържането на врага и лишаването му от ресурси.

На фона на тази промяна на парадигмата ЕС се готви да въведе първите нови санкции срещу Беларус от миналото лято. Те не са предназначени да спрат Лукашенко да се намеси още повече във войната или да се опитат да го отблъснат от прегръдките на Путин. Те просто са насочени към подкопаване на потенциала на Беларус да помогне на Русия в нейната агресия срещу Украйна, независимо от това как засягат беларуския суверенитет, който вече е разбит.

Хуманитарните съображения също вече не са проблем. Съседите на Беларус в ЕС дори са готови да затворят основните гранични пунктове и наложиха частична транспортна блокада на страната в отговор на репресиите на Лукашенко срещу етническото полско малцинство. Нито ЕС, нито отделните съседи на Минск на запад преди това са стигали дотам, че да възпрепятстват движението на хора и стоки през Беларус. Но сега те не виждат друга възможност, просто защото повечето други пътища за санкции са изчерпани, а самият Лукашенко вече се разглежда на Запад изключително през призмата на продължаващата война, което оставя малко място за сантименталност.

Никога не е имало такава зейнала пропаст между външнополитическите амбиции на Лукашенко - и начина, по който той вижда ролята си в региона - и абсолютната неуместност на Минск в очите на онези, чието внимание той търси. Години наред Западът опитваше всичко възможно, за да сближи Беларус, въпреки архаичния проруски режим. Сега, сред студената сурова реалност на войната, Западът се отказа.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9003

    32 9 Отговор
    Още малко сте НПО и фондациките на Сорос. Още малко ще лъжете дойде времето за разплата.

    Коментиран от #5

  • 2 кнаус 485

    35 13 Отговор
    Лукашенко е държавник,гледа интереса на държавата си....балансира умело,заглавието е пълна излагация.......

    Коментиран от #7, #13

  • 3 честен ционист

    8 15 Отговор
    Саша е много наше момче. Представете си Коня само, че с пагон.

  • 4 ХАХАХА

    25 4 Отговор
    "Фондация Корнелия за международен мир"? ХАХАХА. Само като чуя думата Фондация или гражданско движение еле пък екоактивист и е ясно кой плаща и защо плаща.
  • 5 честен ционист

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "9003":

    България е напрактика един конгломерат от над 33000 НПО-та. Каква разплата, какви 5лв. Та те си имат частно МВРм пркуратура и затвори дори. Така че си седи мирен.
  • 6 Гориил

    15 14 Отговор
    Ако Лукашенко се беше осмелил да отвори Беларус за Запада, щеше да започне война и целият беларуски народ щеше да чака пристигането на Русия.Нищо не разбирате и не искате да мислите. Вашата образователна система не ви дава основни познания по история, география, социални науки и политически науки. Беларус може да се превърне в страшен пожар в Европа, който да ви унищожи.

    Коментиран от #14

  • 7 Пеци

    12 23 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Само като погледнеш снимката с тази униформа и маршалски или генералисимус пагони е пълна излагация.

    Коментиран от #8

  • 8 Гориил

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Пеци":

    Москва се отнася към униформата му спокойно и снизходително. Същото като за генералските еполети на Кадиров.
  • 9 Ах-мед

    22 10 Отговор
    Всеки,който не иска да е марионетка е диктатор, според пропагандата.Погледни ЕС.НЯМА НИТО ЕДИН ЛИДЕР.Само дребни чиновници.Изключвам Орбан.

    Коментиран от #15

  • 10 Булпсихопат

    19 7 Отговор
    Тоя прошляк забрани в държавата им да вдигат цените! Казал на министрите ,ако някой си позволи да вдига цените на основните продукти ,заминава в затвора!? Тоя нормален ли е? Не вижда ли каква инфлация има? А то всъщност при тях нямало инфлация защото не са вдигнали цените! Живеят на евтина газ ,евтин бензин и торове от руснаците! Гадове. И батя е най голям гад. Забранил им да вдигат цените разбииш ли!!!
  • 11 Поне мисли

    7 4 Отговор
    за добруването на съседите си.Това не може да се отрече.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шофьор

    20 7 Отговор

    До коментар #2 от "кнаус 485":

    Така е, не се даде на еврокраварника, запазени са колхози, заводи, най-вече спокойствието на народа. Чисти градове, престъпниците в затвора, хората щастливи. Бил съм там,идете и вижте, тогава ще пеете друга песен!!!

    Коментиран от #16, #26

  • 14 Хахаха

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Гориил":

    Затова Глупашеу ходеше с бронежилетка и Калашников.
    Хаха
    Защо ли се пази от Любовта на народа .
    Хаха
  • 15 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ах-мед":

    Ей ахмедов пращиш от акъл бре .
    Ха-ха
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Цицерон

    7 14 Отговор
    Ако Киев беше паднал и Минск щеше да бъде "денацифициран". После Кишинев и по късно София. Не го гледайте Лукашенко че е с Путин. Той стиска палци за Украйна.
  • 18 А тая

    9 10 Отговор
    Снимка е уникална .
    Каква е тая шапка бе ?
    Тракторния се прави на Генерал.
    Хаха
    Пълен нещастник
  • 19 Урюрвкос

    7 5 Отговор
    -----Западът се отказа----дали защото осъдиха задочно Тихановская на 15год затвор
  • 20 Хахаха

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Една":

    Къде влиза Беларус?
    Те първо да питат Путлер къде влизат .
    Че те вече са окупирани
    Хаха
    Щели да влизат.
  • 21 Цензура

    7 4 Отговор
    Как точно "западът" се е опитал да се "сближи" с Белорусь - като отказа да признае изборите, въпреки че НИТО ЕДИН от стотиците чужди наблюдатели (западни включително) не видя изборни нарушения?
    На базата на какво наричате властта в Белорусь, а и в Русия "режими", при положение, че Лукашенко и Путин са избрани и подкрепяни от народите си?

    ЖAЛКИ СТЕ !!!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Познай

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Цензура":

    Единия е диктатор
  • 24 Хехе

    4 3 Отговор
    Лакеят на Путин е тръгнал на пазар за липсващи на братска Русия материали. Я някой дрон от Иран, я някой процесор от Китай...
  • 25 Тити

    5 3 Отговор
    Всичко в русия е насила. Който не е съгласен го арестуват или самоубиват.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мисирките да си вземат редовно хапчетата

    5 3 Отговор
    Нещо много краварски изглеждате

    Коментиран от #32

  • 28 Шофьор

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "А бе":

    За твое съжаление, наистина съм бил и в Белорусия, и в Русия, и в Украйна и т.н.От години работя наистина като шофьор и съм видял толкова, колкото не може да си представиш. А със сигурност ти не си познаваш и родината. Без GPS си за на никаде, а надали можеш да четеш карта и атлас.Всеки ден виждам такива новоизлюпени смешници. Образовай се поне малко!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 АУУУУУ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Една":

    ЗНАЧИ НЯМА ПРОБЛЕМ САНКЦИИТЕ ДА ПРОДЪЛЖАТ.....КАКТО КАЗВАТ .....ОТ САНКЦИИТЕ ИМАМЕ САМО ПОЛЗА......... ИЛИ КАКТО ГЛЕДАХ КЛИП В КОЙТО ЛУКАШЕНКО ОБЯСНЯВА ЗАЩО НЯМА МЛЯКО В БЕЛАРУС.........ЗАЩОТО ВСИЧКОТО МЛЯКО СА ГО ИЗПРАТИЛИ В ПОЛША......ТАМ В МИЗЕРНАТА ЕВРОПА ДЕЦАТА УМИРАТ ПО УЛИЦИТЕ ОТ ГЛАД.....И ВСИЧКИ ГО ГЛЕДАХА С ОТВОРЕНИ УСТА .............. МУСТАКАТИЯ Е НАПРАВО УНИКАЛЕН .......ХА ХА ХА ХА
Новини по държави: