Тема: Украйна

8 Март, 2023 11:40 2 496 32

"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия?

  • северен поток 2-
  • русия-
  • германия-
  • ес-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • газ-
  • енергетика-
  • сащ

От Русия отдавна вече не тече газ към Германия. Но все още не се знае колко руско влияние от Кремъл е текло към германската политика.

"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Данъчен служител открива информации за дарение от Русия в полза на германска фондация в размер на 20 милиона евро. Документите спешно започват да се издирват, но никой не може да ги открие. Оказва се, че служителка ги е отнесла вкъщи и изгорила в камината си. Това, което звучи като сценарий за криминален роман, всъщност се случва през пролетта на 2022 г. в Германия.

Не само това е притеснително. Изгорените документи са от Фондацията за защита на климата и околната среда в провинция Мекленбург-Предна Померания. Именно там завършват двата газопровода Северен поток 1 и 2.

Още новини от Украйна

САЩ искат да спрат строежа

Фондацията е основана в началото на 2021 година по изрично желание на министър-председателката на провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг, която е социалдемократка. По това време САЩ вече заплашват със санкции, ако строежът на “Северен поток 2” бъде завършен.

“Тази фондация работи като прикритие”, казва пред парламента главният секретар на Християндемократическия съюз Марио Чая. “Вместо да защитават климата, те са имали задачата да осъществят “Северен поток 2” на всяка цена и да избегнат санкции, за да улеснят работата на руската компания”.

Тръбопроводът е по-важен от опазването на околната среда

По устав на фондацията е разрешено да извършва търговска дейност, макар че тя се води фондация с идеална цел. В първоначалния вариант на устава се посочва, че фондацията трябва да "участва основно в завършването на "Северен поток 2". В изменения устав това изречение вече не фигурира, но мисията е изпълнена. Фондацията поема строителството на газопровода, като по този начин възлага поръчки и наема 80 дружества като подизпълнители.

Тя закупува и кораба "Blue Ship", който е използван за монтирането на тръбите към дъното на Балтийско море. Освен това са придобити инструменти, превозни средства, колесни товарачи и различни други машини. Обемът на поръчките възлиза на 165 млн. евро.

20 милиона евро от Русия - без условия?

“Фондацията е имала единствената цел да бъде изпълнител на волята на Кремъл и „дългата ръка“ на Путин, за да проправя пътя на руския държавен концерн в бизнеса”, казва Чая в Бундестага.

Такава е позицията и на Либералната партия. "Кой вярва сериозно, че 20 млн. евро са били преведени от "Газпром" на тази фондация, за да се създават ливади с морска трева в Балтийско море? Никой не вярва в това!", казва Хаген Райнхолд, депутат в Бундестага от Мекленбург-Предна Померания. Основният въпрос е какво е очаквал Кремъл срещу тези 20 милиона.

Швезиг под натиск

Министър-председателката Швезиг продължава да твърди, че парите са били предназначени само за нестопанския сектор на фондацията, т.е. за опазване на климата и околната среда. Това обаче никога не е било формулирано писмено, а е било договорено на четири очи между Швезиг и ръководителя на "Северен поток 2" Матиас Варниг.

Самият Варниг е интересна фигура - бивш агент на ЩАЗИ от Източна Германия, който от десетилетия е близък довереник на Путин. Предполага се, че двамата се познават от времето, когато руският президент е бил агент на КГБ в Дрезден. По-късно Варниг се превръща в един от най-влиятелните германски мениджъри в Русия.

До началото на руската война в Украйна министър-председателката Швезиг работи активно за пускането на “Северен поток 2” в експлоатация. Защо до последно се придържа така ревностно към проекта, макар германското правителство междувременно да се беше отказало от него? Дали защото е знаела, че половината от 20-те милиона евро ще влязат в хазната на нейната провинция?

Паника, причинила политически проблеми

Факт е, че след началото на войната в Украйна Мануела Швезиг направи опит възможно най-бързо да се отърве от Фондацията за климата. През март 2022 г. тя обяви, че фондацията ще бъде разпусната, а капиталът ѝ ще бъде дарен на Украйна. До момента обаче това не е станало. Две от причините са съпротивата на борда на директорите на фондацията и фактът, че се води съдебно дело за отмяна на данъка, който е трябвало да платят върху дарението.

Това ни връща към данъчната декларация на фондацията, която остава необработена в продължение на месеци и накрая вече не може да бъде открита. Оказва се, че документът е бил грешно заведен от администрацията. Когато служителката, отговаряща за него, го открила съвсем случайно, тя явно е изпитала страх, че може да ѝ търсят лична отговорност. Затова изпадналата в паника жена изгорила документите. Всичко това обаче има и политически последствия.

“Камина-гейт” създава още проблеми

Швезиг твърди, че е научила за изгорените документи едва наскоро от пресата. Марио Чая не вярва на уверенията ѝ. Според него няма как местната министър-председателка да не е знаела какво се случва в администрацията ѝ. Швезиг едва ли ще може така лесно да се отърве от отговорност. Вероятно скоро ще ѝ се наложи да отговаря пред парламентарна анкетна комисия по тези въпроси.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    36 7 Отговор
    Късата глава на овче зле!
  • 2 Българин

    10 39 Отговор
    руснаците от както се помнят корумпират
  • 3 Българин

    10 41 Отговор
    Русия винаги е била Империя на злото
  • 4 Българин

    10 34 Отговор
    все по-ясни ще стават лошите руски практики
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Последния Софиянец

    44 12 Отговор
    Янките натопиха укрите за взрива на Северен поток.Гледайте господа козяци какво ви чака.Който се е хванал с янките добро не е видял.
  • 7 ТИРбушон

    29 4 Отговор
    Германците са си лицемери по принцип и нищо не може да ме изненада. Освен мащаба, може би.
  • 8 Адан Хилтън

    39 9 Отговор
    Дългата ръка на Бил Гейтс, Клаус Шваб и Джордж Сорос изобщо не побърка цяла Европа последните 3 години нали? То не беха фалшиви ваксини, пропаганда за ядене на насекоми, извънземни положения и сега и НЛТ-ота наистина ще ни карат да вярваме.

    Коментиран от #24

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ош Кош

    33 5 Отговор
    меко казано учудващо е как някои пишман-демократи с лека ръка оправдават индустриален тероризъм, когато е извършен от правилните терористи. Лицемерието е норма в днешния западен свят
  • 11 МИР

    23 4 Отговор
    Демократипен фашизъм. Това е истината, който не мисли така е неосъзнат и сляп
  • 12 Мнение

    26 5 Отговор
    Когато отпадъкът ДВ заговори за чуждо влияние е все едно Борисов и Гешев да заговорят за зависимости и корупция!

    Те германците ще ви оправят!
    Още малко ще потърпят и ще изметат многохилядната американска окупационна армия на тяхна територия!!!
  • 13 Дякон Унуфрий Араллампиев

    23 6 Отговор
    Това е краят на Европа Русия пренасочи ресурса Няма вече безплатно благо
  • 14 Сащ са зло

    29 6 Отговор
    Сащ взривиха Потоците, останалото е лъжепропаганда на глобалистите. Сащ са терористична държава!ДВ и американските пропагандисти са жалки.
  • 15 Ако не е

    17 5 Отговор
    бесарабски фронт ще е дойче зеле, ако не е дойче зеле ще е бесарабски фронт... Фатки няма ли да проявят веднъж малко творчество и да сътворят някой статия, в която да има поне малко истина...?
  • 16 Хихихи..

    16 5 Отговор
    Няма и да тече! Европа на клечки и шишарки! И да се къпе веднъж годишно,като Васе Кръпока,ихууу...

    Коментиран от #27

  • 17 Раша е терористична държава.факт

    8 22 Отговор
    Раша сами си взриваха тръбите,за да обвиняват други,тоя поток вече е неизползваем

    Коментиран от #22

  • 18 12345

    16 5 Отговор
    Овче зеле пак ни имат за идиоти.

    Продавали ли са в пъти по-евтино? Продавали са.

    Сега нямат влияние, обаче САЩ продават на Германия от 3 до 8 пъти по-скъпо, с това приклюва цялото ала бала, кой е лошият.

    Стани та да седна е цялата работа, а това с влиянието и непрекъснатата пропаганда против Русия е за им скъсат връзките с Русия и да продават те.

    И тук си имаме продажни политици от същия тип като в Германия.

    В крайна сметка ще плащат хората.

    Германскаа икономика като се свие тази година и почне рецесията, други ще ги пеят.
  • 19 Макробиолог

    10 4 Отговор
    Великата германска икономика отива в миналото,другото е пропаганда.
  • 20 Същите пропагандисти като сега

    9 3 Отговор
    Излъгаха за живота и постиженията на българите при социализма и в прехода си намериха платени глашатаи-манипулатори, които превърнаха една развита страна от топ 20 в американска колония от Третия свят без суверенитет. По същия начин манипулират относно войната, но никога няма да кажат причините за нея...
  • 21 Гандалф

    7 3 Отговор
    Не мислите ли, че ако северен поток не беше изгоден икономическина германия и другите европеиски страни, изобщо щеше да бъде построен...кои купава скъпа газ или енергоресурси или други ресурси...кучето е заровено другаде...икономическа война между две големи сили...и познайте кои страда...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хммм

    3 1 Отговор
    Ако не тече газ от Русия към Германия, то по данни на Евростат през 2022г търговията между Русия и ЕС (разбирай Германия) е била рекордните 254,6 млрд евро.. Като Русия е внеса в ЕС стоки/ресурси за 203 млрд евро, а ЕС е внесъл в Русия за 50 млрд евро.
    Какви стоки/ресурси Германия е за купила за 200 млрд евро?
  • 24 Без Сащ ще има мир

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Адан Хилтън":

    и спокойствие!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Коко

    3 1 Отговор
    Чия дълга ръка докъде се простира не знам. Само знам , че ФБР е основен спонсор на "независимото" ни МВР и 2/3 от партиите ни?!

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бацо прецедател

    0 1 Отговор
    Ма това и я го знаеме бе! На Пуцю газовете са много опасни деа! Пембеньаците у Фатмакиа само не им пречат и одат редовно обгазени!
  • 29 В Германия

    1 1 Отговор
    Поне Руснака поне плаща за рушвети .
    Макар и по 20 милиона.
    А нашата тръба за 3 милиарда я платихме ние.
    Хаха
  • 30 Малийййй,

    5 0 Отговор
    че лоша дълга ръка, доставяща евтин газ на Ге мания! Друго си е американската дето държи Европа за гушата. Ама то е от любов бе, от любов към печалбите.
  • 31 Я па ти,

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    И на ГЕРБ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: