Last news in Fakti

9 Март, 2023 09:55 1 052 1

Опит за кражба на над 32 милиона долара на чилийско летище

  • въоръжен грабеж-
  • обир-
  • сантяго де чили

Между крадците и служители по сигурността започна престрелка, при която загинаха служител на Генералната дирекция на гражданската авиация или DGAC, както и предполагаем нападател

Опит за кражба на над 32 милиона долара на чилийско летище - 1
Снимка: Shutterstock

При престрелка на летището в столицата на Чили Сантяго загинаха служител по сигурността и предполагаем грабител в опит за грабеж на над 32 милиона долара в брой от борда на самолет от Маями, съобщи Асошиейтед Прес.

Около десет тежко въоръжени бандити успяха да преодолеят мерките за сигурност, за да стигнат до пистата на международното летище "Артуро Мерино Бенис", където самолет на Latam Airlines докара 32,5 милиона долара в брой, които трябваше да бъдат прехвърлени на брониран камион, заяви заместник-вътрешният министър Мануел Монсалве.

Между крадците и служители по сигурността започна престрелка, при която загинаха служител на Генералната дирекция на гражданската авиация или DGAC, както и предполагаем нападател.

Останалите разбойници са успели да избягат. По-късно са намерени две изгорени превозни средства наблизо.

"Смелите действия на служителите на DGAC осуетиха грабежа", каза Монсалве, отбелязвайки, че разбойниците са били "добре организирани" и "много въоръжени".

При престрелката е пострадал самолет на американската авиокомпания "Делта", който е бил паркиран наблизо. Животът на пътниците на летището не е бил застрашен.

"Няма риск за пътниците", каза шефът на DGAC Раул Йоркера.

Опитът за грабеж е бил заради 32,5 милиона долара, които трябваше да бъдат прехвърлени в брониран камион, за да бъдат разпределени в няколко банки в Чили.

Дръзкото престъпление "несъмнено ще ни доведе до преразглеждане на процеси, протоколи, които трябва да бъдат подобрени... принуждава ни да преосмислим много неща", каза Йоркера.

Това не е първият път, когато летището в столицата на Чили стана терен на дързък грабеж. През 2020 г. крадци задигнаха около 15 милиона долара от склад на летището, шест години след подобна кражба на 10 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.