13 Март, 2023 20:30 777 2

Алфред Камер: Молдова може да излезе от сегашната криза по-рано от останалата част на Европа

  • молдова-
  • криза-
  • алфред камер-
  • ес-
  • европа-
  • кишинев-
  • международния валутен фонд (мвф)

В изявление в края на тридневното си посещение в Кишинев Камер отбеляза, че Молдова е засегната от инфлацията по-рано от останалата част на Европа. Поради това Националната банка на Молдова (НБМ) предприе мерки в областта паричната политика по-рано от централните банки на останалата част на Европа

Алфред Камер: Молдова може да излезе от сегашната криза по-рано от останалата част на Европа - 1
Снимка: МОЛДПРЕС

Директорът на европейския отдел на Международния валутен фонд (МВФ) Алфред Камер казва, че има възможност Молдова да излезе от сегашната криза по-рано от останалата част на Европа. Това предаде за БТА молдовската агенция МОЛДПРЕС.

В изявление в края на тридневното си посещение в Кишинев Камер отбеляза, че Молдова е засегната от инфлацията по-рано от останалата част на Европа. Поради това Националната банка на Молдова (НБМ) предприе мерки в областта паричната политика по-рано от централните банки на останалата част на Европа, за да спре и контролира инфлацията.

„Виждаме, че инфлацията в Молдова вече намалява. Поради успешната борба с инфлацията НБМ вече си позволи отпускане на паричната политика. Въпреки това проблемът с високата инфлация остава. Трябва да продължим да полагаме усилия за тази цел“, каза директорът на европейския отдел на МВФ.

Алфред Камер каза още, че въпреки кризите, пред които е изправена, първата в контекста на пандемията, а после в контекста на рисковете за енергийната сигурност, Молдова също е постигнала значителен напредък в изпълнението на мерките, предвидени в програмата с МВФ.

„Заедно с правителството се фокусирахме върху реформата в сектора на държавните предприятия, както и върху антикорупционните усилия, върху бюджетното, фискалното и финансовото управление. Всички необходими мерки бяха предприети до голяма степен навреме и бяха изпълнени успешно“, добави представителят на МВФ.

По време на първото си посещение в Молдова в качеството му на директор на европейския отдел на МВФ Алфред Камер разговаря с президента Мая Санду, министър-председателя Дорин Речан и управителя на НБМ Октавиан Армасу.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Като се присъедини към братишките от Малороссия.
  • 2 Гориил

    1 4 Отговор
    Това е възможно при условията на натовска окупация.