Last news in Fakti

16 Март, 2023 13:50, обновена 16 Март, 2023 13:58 1 291 18

Башар Асад иска нови военни бази и още руски войски в Сирия

  • президентът на сирия-
  • башар асад-
  • руския президент-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • русия -
  • украйна-
  • война-
  • москва-
  • башар ал-асад

Сирия ще приветства всички руски предложения за създаването на нови военни бази и увеличаване на числеността на руските войски в страната и те не трябва да са там временно, заяви сирийският лидер

Башар Асад иска нови военни бази и още руски войски в Сирия - 1
Снимка: САНА

Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес, че би приветствал всяко руско предложение за създаване на нови военни бази и увеличаване на броя на военнослужещите в близкоизточната страна, навеждайки на мисълта, че руското военно присъствие там трябва да стане постоянно, съобщи Ройтерс.

Когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 г., това помогна да бъде обърнат ходът на конфликта и везните да се наклонят в полза на Асад, осигурявайки оставането на сирийския лидер на власт въпреки исканията на Запада той да бъде свален.

Асад, който се срещна вчера с руския президент Владимир Путин в Кремъл, подкрепи войната на Русия в Украйна и заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, че Дамаск признава териториите, за които Русия претендира в Украйна.

Сирия ще приветства всички руски предложения за създаването на нови военни бази и увеличаване на числеността на руските войски в страната и те не трябва да са там временно, заяви сирийският лидер.

"Вярваме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро", заяви Асад в интервю за РИА."Военното присъствие на Русия в която и да било страна не трябва да се основава на нещо временно", уточни президентът. "Смятаме, че ако Русия има желанието да разшири базите си или да увеличи техния брой, това е технически или логистичен въпрос", добави той.

Президентството на Асад беше белязано от гражданската война, започнала през 2011 г. с мирни протести, които прераснаха в многостранен конфликт, който разкъса близкоизточната страна и привлече редица чуждестранни сили. Асад успя да си върне контрола над голямата част от Сирия благодарение на помощта от Русия и Иран, подпомаган и от обстоятелството, че неговите съюзници винаги са били по-ангажирани с неговото оставане на власт, отколкото враговете му с неговото поражение, отбелязва Ройтерс.

Наред с военновъздушната база "Хмеймим", от която Русия нанася въздушни удари в подкрепа на Асад, Москва контролира и военноморското съоръжение "Тартус" в Сирия - единственият ѝ военноморски опорен пункт в Средиземно море, използван още от времето на Съветския съюз.

През януари руското министерство на отбраната заяви, че Русия и Сирия са възстановили военновъздушната база Ал Джара в северната част на страната, за да може тя да бъде използвана съвместно. Военният обект, разположен източно от град Алепо, бе отвоюван от "Ислямска държава" през 2017 г.

На срещата в Москва Асад благодари на Путин за помощта, която Русия е оказа на Сирия след опустошителното земетресение, и похвали Кремъл за подкрепата за сирийското единство.

Дамаск застава зад Москва по въпроса за Украйна, заяви Асад. "Тъй като това е първото ми посещение след началото на специалната военна операция в Украйна, бих искал да повтаря сирийската позиция в подкрепа на тази специална операция", добави той.

"Казвам, че това са руски територии, и дори ако войната не се бе случила, това са исторически руски територии", заяви Асад пред РИА Новости.

Русия претендира за около една пета от територията на Украйна и твърди, че тези земи са вече част от Руската федерация. Украйна от своя страна заявява, че ще се бори, докато всички руски войници не бъдат изгонени украинските земи. Западът пък смята, че анексирането на украинска територия е незаконно, отбелязва Ройтерс.

Русия и Сирия планират през следващите няколко седмици да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дън

    4 6 Отговор
    Включвам ХААРП а
  • 2 Петьо Петков

    13 17 Отговор
    Асад иска-ама няма-ще свърши като Кадафи и то много скоро

    Коментиран от #6

  • 3 Българин

    12 15 Отговор
    ватенките така я закъсаха,че им е само за Асад
  • 4 Индийски БИВОЛАР

    13 14 Отговор
    намерил на кой да се моли за помощ-Русия свърши
  • 5 гого

    13 13 Отговор
    последната им обща снимка
  • 6 Колко

    19 10 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петков":

    Много скоро? Официален Китай призова САЩ да се изнасят от Сирия и спрат да ограбват петрола й.
  • 7 хах

    9 13 Отговор
    Мераклия, рузката войска е на привършване,
  • 8 Забравил е да поиска и от

    9 9 Отговор
    новите москвичи :)
  • 9 тъп_сайт

    8 10 Отговор
    обменят опит как се съсипва държава
  • 10 ...

    7 11 Отговор
    Беше ясно че не отива там за търговия и сътрудничество, а за оръжие. Тъпака така и не разбра кой са му приятелите. После пак ще иска помощи от ЕС.
  • 11 ха ха ха

    6 10 Отговор
    Все едно гледам Ал Бънди и Смийгъл на втората снимка

    Коментиран от #13

  • 12 ПУТИН

    9 10 Отговор
    Какви бази бе Башар, кави войски искаш от мен , какви оръжия, я се огледай, ти новини не гледаш ли.
    Оправяй се сам, аз емигрирам в Северна Кореа при моя приятел КИМ.
    Съветвам те и ти да помислиш по въпроса, срамно е да те вадят като червей от някоя дупка като твоя приятел Кадафито.
  • 13 хаос

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха ха":

    Нищо общо нямат с тях, те са класи напред пред тези два фекала
  • 14 Загриженост

    3 1 Отговор
    Абе що ги нема световните миротворци ? Толкова важни международни форуми и срещи, а тях никой- ни Турция, ни Иран, ни Саудитска Арабия, ни Сирия, ни Африка - ги не вика? Вече много важни срещи минават без тях и са по-резултатни.
  • 15 соломон напасания

    5 2 Отговор
    Дайте да поумуваме така , Русия с своята безкрайна доброта която по време на Перестройката граничи с глупостта до голяма степен , дава абсолютна независимост на много страни ако не греша 8, в които остават да живеят много руснаци по националност . Първи зъби показаха Казахстан и затова много руснаци напуснаха страната след като бяха репресирани а да не казвам и убивани след това дойде ред и на Украйна и от това винаги се възползват американските хиени . За до има някаква реципрочност тези страни с многобройно руско население трябва да върнат жеста и да дадат някаква автономия на регионите ( разбирам че на никого нищо не му се дава , но нали референдумите са за това за да се избегнат воините ) . Повече от глупаво е да се говори като хох-лите че те не се интересуват от хората там а ги интересувала земята . Ако някой има по разумно предложение нека го сподели !
  • 16 Путин съм и съм в менструация

    1 5 Отговор
    Чакайте да видим дали ще ни останат воиници и въоръжение след боя който ядем от Украйна,пък после ще се пазари .
  • 17 Слава на Русия !

    4 3 Отговор
    Вовката е Императора на Света !
  • 18 геноцид

    1 2 Отговор
    " Когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 г., това помогна да бъде обърнат ходът на конфликта и везните да се наклонят в полза на Асад, осигурявайки оставането на сирийския лидер на власт въпреки исканията на Запада той да бъде свален. " Значи това Русия лоша или добра няма значение , но забележете запада решил той да бъде свален ! Как ще ни обясните това господа евроатлантическиджендърнатовци и ако може без мантрите за диктаторите , тях си ги запазете за килимчето на Козяк , аз пара не давам ?!?! Само ще вметна , че по негово управление християни и мюсюлмани живяха в мир и сговор !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания