Last news in Fakti

17 Март, 2023 15:34 1 207 14

Милиони африкански деца са в опасност

  • африка-
  • деца-
  • опасност-
  • мали-
  • буркина фасо-
  • нигер

УНИЦЕФ съобщи, че десет милиона деца в държавите Мали, Буркина Фасо и Нигер спешно се нуждаят от хуманитарна помощ

Милиони африкански деца са в опасност - 1
Източник: Shutterstock

Бъдещето на милиони деца е в "изключителна опасност" заради въоръжените конфликти и климатичните кризи в западноафриканския регион Сахел, съобщи ДПА, като се позова на изявление на УНИЦЕФ.

Организацията съобщи днес, че десет милиона деца в държавите Мали, Буркина Фасо и Нигер спешно се нуждаят от хуманитарна помощ. Това са два пъти повече деца, отколкото са били през 2020 г. Други четири милиона в съседните държави са застрашени от насилието, извършвано от джихадистки групировки.

"Децата са въвлечени във въоръжения конфликт като жертви на задълбочаващите се военни сблъсъци или са мишена на неправителствени въоръжени групировки", каза Мари-Пиер Поарие, ръководител на региона Сахел към УНИЦЕФ, съобщи БТА.

Регионът Сахел се разпростира южно от пустинята Сахара, от Атлантическия океан до Червено море. В държавите, които попадат в този регион, въоръжените групировки, някои от които са се клели във вярност на терористичните групировки "Ислямска държава" и Ал Каида, от много години извършват нападения.

Стотици хиляди хора са се разселили заради конфликтите, а УНИЦЕФ заяви, че децата са пряка мишена на въоръжените групировки. Стотици деца от трите държави са били отвлечени, като много от тях са момичета.

От 2021 г. въоръжени групировки са унищожили хранителните запаси в Сахел, един от районите на планетата с най-много недохранени и гладуващи хора, написа УНИЦЕФ. Те редовно палят училища и заплашват, отвличат или убиват учители.

Според УНИЦЕФ насилието все повече се разпространява и в съседните крайбрежни държави Бенин, Кот д'Ивоар, Гана и Того. Организацията спешно призовава за "по-силна хуманитарна реакция".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българските турци

    7 0 Отговор
    Манипулация с хуманизъм и на гърба на състрадание и загриженост всъщност се подготвя основа за операции за спиране на деколонизацията(загубата на колониите в региона Сахел който се разпростира южно от пустинята Сахара, от Атлантическия океан до Червено море) ! Типична "силна хуманитарна реакция" на Западния колониализъм !... "Нищо ново на западния фронт !"
  • 2 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    Уницеффф спасява африканските деца откакто се помня. Явно не стават за нищо и иде реч за едни кинти.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 украинче,от мали

    6 3 Отговор
    Африканчетата са бедни,заради климатичните промени и въоръжените конфликти!И нито дума за френските и английски колонизатор!Ако преминат марокански скакалци,те ще унищожат само реколтата!След европейските колонизатори не остава нищо-нито реколта,нито руда,нито нефт нито газ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Госあ

    6 0 Отговор
    ИД и алкайда са продукт на краварите ! Да не го забравяме.
  • 7 човек от народа

    5 0 Отговор
    тях ли да мисля, докато нашите изживяват в охолство щастливото си детство !
  • 8 Адам Хилтън

    9 2 Отговор
    Гнусен евро-цинизъм - тия деца настояще нямат, те за "бъдещето" им викат че се тревожили. Тия деца в момента сега умират от глад, понеже са грабили държавите им няколко века и още го правят. Сега нито им носят храна, нито се опитват да върнат част от откраднатото като им инвестират в училища или жилища за семействата им. Все на приказки се намират за "бъдещето", защото не искат да направят нищо сега.

    Коментиран от #13

  • 9 Всички ги карайте

    8 0 Отговор
    в Европа. Не оставяйте мигрантите да се движат с такива примитивни лодки и корабчета. Пращайте им круизни кораби с капацитет по 5-6 000 души по двама в каюта. Хем бързо, хем безопасно и подобаващо луксозно - все пак не са тръгнали да мизерстват както в собствените си страни. Басейни, момичета (бели), рум-сървис, да свикват. По време на пътуването се прави интервю с всеки - къде предпочита да живее, каква религия изповядва, каква помощ за безработни да получава, какво жилище, каква кола иска, какъв тип жени харесва и.т.н. По-евтино ще излезе отколкото да ги гони по морето "Фронтекс", да ги претоварва на други кораби, да издирва удавените, да се плаща за заплати, горива, приемни центрове и др. подобни харчове.
  • 10 Да се оправят

    9 1 Отговор
    законите за социални помощи в страните от ЕС така, че от тях да се възползва само местното население. Дошъл някой от Сомалия и хоп - жилище, пари, кола без да работи. Щом в страната от която идва няма война - на първия самолет и да си ходи. Афганистанците например от кого бягат?
  • 11 Кога тази организация е помагала ?

    9 0 Отговор
    Ми никога не са помагали на Африка и Индия.

    Колкото Windows се защитава от вируси ?
  • 12 Студопор

    7 1 Отговор
    Не разбирам тамошния манталитет. Условията са гадни - храна няма, вода няма, пари няма, климата е скапан, явно има и въоръжени конфликти... Но на тях не им пука - плодят се като зайци. После идва УНИЦЕФ и ни казва "спасявайте ги, че ще измрат". Защо? Защото е хуманно? Ами то и ние вече сме тръгнали на там - нас кой ще спаси? Или да спасиш 5-6 милиона българи не е толкова хуманно, колкото 10 милиона африканчета?
    Ами няма пък! Ще си гледаме нас си, пък тях да ги спасява, който може!
  • 13 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Адам Хилтън":

    Бъдещето им е ясно ... които оцелеят утре ще тръгнат през Сахара и Средиземно море да търсят сметка на откраднатото детство и право на човешки живот !
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    Като нямат с какво да ги хранят,защо са ги правили?Местим.