18 Март, 2023 05:19 759 11

САЩ отпускат хуманитарна помощ и финансиране на развитието на Венецуела на стойност 171 милиона долара

  • сащ-
  • венецуела-
  • помощ-
  • криза

През последните години около 7 милиона души са напуснали латиноамериканската страна заради кризата

САЩ отпускат хуманитарна помощ и финансиране на развитието на Венецуела на стойност 171 милиона долара - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обещаха да отпуснат хуманитарна помощ и финансиране на развитието на стойност 171 милиона долара по време на дарителска конференция за подпомагане на венецуелците, пострадали от икономическата и политическа криза в южноамериканската страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През последните години около 7 милиона души са напуснали Венецуела заради кризата в страната. Повечето от тях сега се намират в различни латиноамерикански държави и в страни от Карибския басейн, сочат данни на ООН. Много от тези емигранти са изправени пред трудности, като ограничен достъп до услуги, храна и работа, отбелязва агенцията.

"Това ново финансиране ще помогне за осигуряването на храна, здравеопазване, подслон и достъп до защита и правни услуги," каза посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, във видеообръщение на конференцията в Брюксел.

84 милиона долара от финансирането са за хуманитарна помощ, която пряко ще подпомогне венецуелците, останали в страната, а 31 милиона долара ще бъдат използвани за подпомагане на икономическата интеграция на венецуелците, избягали в Колумбия и Еквадор, се казва в изявление на американската Агенция за международно развитие (Ю Ес Ейд).

С останалите 56 милиона долара ще бъдат финансирани редица хуманитарни програми за венецуелци и приемните им общности, като например построяване на приюти, осигуряване на достъп до здравеопазване и защита на уязвими групи, добавя Ю Ес Ейд.

Финансирането се осъществява, след като през септември миналата година Вашингтон съобщи, че ще осигури хуманитарна помощ за венецуелци на стойност близо 376 милиона долара.

САЩ подкрепят опозицията във Венецуела, признавайки паралелната ѝ законодателна власт и заклеймявайки социалистическата диктатура на президента Николас Мадуро, отбелязва агенцията.

По време на бившия президент Доналд Тръмп САЩ засилиха санкциите си срещу южноамериканската страна, като замразиха и конфискуваха капитал на правителството на Венецуела във Федералния резерв на Ню Йорк и след това използваха средствата за подпомагане на депутати от опозицията на Мадуро.

Правителството на Мадуро не одобрява действията на САЩ и ги определя като чуждестранно вмешателство в политиката на страната. Според него опозицията е откраднала средства, които е можело да бъдат използвани за социално и медицинско подпомагане.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укропат

    8 0 Отговор
    Прекалиха вече. А на нас само някакви си 50 милиярда заделят.

    Коментиран от #8

  • 2 ежко

    17 1 Отговор
    САЩ нищо не правят по хуманитарни подбуди.Явно ще става преврат и ще потича нефт......Руснаците трябва да си спретнат една база там.Китайците -също.

    Коментиран от #3

  • 3 Пояснител

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "ежко":

    Точно заради базите политиката към Венецуела се променя. Мадуро обаче мрази безплатно Колективния Запад и трудно ще бъде подкупен
  • 4 Пучо Капучо

    15 0 Отговор
    Така се прави - предизвикваш кризи по света, смут, хаос, а след това "загрижено" отпускаш помощи, изразяващи се в жалки сумички. Ех, краварчета, кой ли вече не разбра вашите мръсни игрички...
    Хубавото на империите обаче, е че отведнъж рухват, а индикациите в случая с ФАЩ са налице - първо фалит на банките, борсите, после беж на еврейчетата, а накрая...накрая дано остане някоя друга крава да мучи по тамошните земи индиански...

    Коментиран от #9

  • 5 Калпазанин

    17 0 Отговор
    То от такива "хуманитарни помощи" с напечатана хартия почнаха арабските пролетти. Безплатен обяд няма, очаквайте и оттам новини за бунтове и протести тези нямат спирка само обединението и разширението на брикс ще ги натика обратно в обора
  • 6 Кресна

    9 0 Отговор
    САЩ се подиграват с Венецуела .Откраднаха милиардите и и отпускали някакви си милиона помощ които Венецуела ще плаща с лихвите .САЩ явно и ясно се подиграва с държавите по света зно най вече с латинска Америка .
  • 7 Вирус

    8 0 Отговор
    Еййй много се загрижили за Венецуела бе да не е щото имат нефт лицемери
  • 8 Дааааааам

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Укропат":

    Нямате петролец, а във Венецуела дал Господ бол. Та за това. Но от такива "благодетели" трябва да се бяга колкото се може по-далече.
  • 9 Казуар

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пучо Капучо":

    Явно на теб дядо ти е бил кравар.
  • 10 ...

    0 3 Отговор
    Ама как бе. Там е рай. Нали това ни обвсняваха оня ден като закарали танкер с мазут за,Куба? Развитие, петилетки, пълноценен живот. Сигурно за С. Корея и Русия са заминали
  • 11 Казуар

    0 2 Отговор
    И защо 7 милиона са напуснали Венецуела.