Last news in Fakti

21 Март, 2023 08:00 710 2

Сеул наложи нови санкции на Пхенян

  • южна корея-
  • северна корея-
  • санкции

Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в "списъка за наблюдение". Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата

Сеул наложи нови санкции на Пхенян - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейското правителство обяви забрана за износ през трети страни на няколко десетки материала, които биха могли да се използват за разработване на севернокорейски спътници, и наложи нови санкции, съобщи информационна агенция "Ренхап".

Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в "списъка за наблюдение". Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата.

Твърди се, че мярката има за цел да върне вниманието на света към необходимостта да се попречи на Севера да придобие такива стратегически материали.

Южнокорейското външно министерство заяви, че вече е предоставило списъка на други държави, за да могат те да го използват за своя контрол на износа.

Освен това Сеул е наложил допълнителни санкции на четири лица и шест институции, участващи в ракетната и ядрената програма на Пхенян, както и в заобикалянето на международните санкции от страна на страната.

По-специално под санкции бяха поставени Ли Йонг-кил, заместник-председател на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, и Тан Ви Бен, сингапурски гражданин, обвинен в пране на пари през финансовата система на САЩ в полза на Северна Корея.

Сред организациите, включени в черния списък, са централната прокуратура на КНДР и Cholsan Trading Co.

През декември миналата година Пхенян заяви, че е провел "последния етап" от тестовете за разработване на "военен разузнавателен спътник", който ще бъде изведен в орбита до април.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рада дълбоката

    5 4 Отговор
    Кимчо : Ще го преместя в другия ....!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: