21 Март, 2023 09:20 703 4

Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си

  • япония-
  • южна корея-
  • отношения-
  • юн сук-йол-
  • фумио кишида

Отношенията между двете държави се затоплят, след като по-рано този месец след като Южна Корея оповести план за решаване на спора между Сеул и Токио относно използването на принудителен труд на корейци от Япония по време на японското владичество на Корейския полуостров, продължило от 1910 до 1945 г.

Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със страни, с които може да се сключват търговски споразумения по ускорена процедура, предаде Ройтерс.

Южнокорейският лидер каза това, след като миналата седмица се срещна в Токио с японския премиер Фумио Кишида.

Юн Сук-йол оповести намерението си на заседание на правителството и изтъкна, че Южна Корея и Япония трябва да положат усилия за премахване на пречките пред развитието на двустранните си връзки.

Отношенията между двете държави се затоплят, след като по-рано този месец след като Южна Корея оповести план за решаване на спора между Сеул и Токио относно използването на принудителен труд на корейци от Япония по време на японското владичество на Корейския полуостров, продължило от 1910 до 1945 г.

Решението бе последвано от визитата на южнокорейския президент в Токио.

Освен това южнокорейското външно министерство съобщи днес, че възобновява в пълна степен участието си в споразумение за споделяне на разузнавателна информация в сферата на отбраната от 2016 г. Сеул преустанови участието си в споразумението през 2019 г., в отговор на въведени от Токио ограничения на износа, отбелязва южнокорейската новинарска агенция Йонхап.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    1 2 Отговор
    Южна Корея забрави безчинствата на Япония по времето на ВСВ Така е Страхът е по силен Каквото и да правят всичко е ясно
  • 2 японче,от сеул

    1 1 Отговор
    Затопляне,нормализиране,бла,бла,бла,бла!И нито дума от правовер/ото дой/езеле за реалнатата ситуация в тези две страни,полуколониални владения на чичо сам.В двете държави има общо 220 американски военни бази и над 100 000 окупационни войника.Тези 155 военни бази в Япония са на пълната издръжка на нещастните япончета!Япончетата ще плащат още много за удара,който нанесоха на янките в Пърл Харбър

    Коментиран от #3

  • 3 генччо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "японче,от сеул":

    ква е разликата ти още плащаш на СССР че те е освободил от въздуха и паметници си му построил и огън му гори на веки само дето ссср вече го нема
  • 4 Готвача

    0 1 Отговор
    Айде и тия ги сготвиха американците. Австралия вече е готова.
    Предстои им тежка война с Китай, а за американците още повече поръчки за ВПК.
Новини по държави: