Last news in Fakti

21 Март, 2023 17:22 743 3

Призив към Афганистан: Върнете момичетата на училище!

  • афганистан-
  • талибани-
  • жени-
  • момичета-
  • училище-
  • образование

Със започването на новата учебна година в страната се засилват призивите към управляващите талибани

Призив към Афганистан: Върнете момичетата на училище! - 1
Източник: БГНЕС

Със започването на новата учебна година в Афганистан се засилват призивите към управляващите талибани да позволят на милиони момичета в страната отново да могат да се обучават след основно образование, предаде ДПА.

Момичетата в Афганистан са лишени от възможността за средно образование за втора поредна година.

След като талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., Афганистан стана единствената страна в света, отказваща образование на жените.

Първоначално талибаните забраниха на момичетата да посещават училище след шести клас. През декември миналата година университетското образование за жените беше прекратено до второ нареждане.

В отделни поздравителни послания по случай персийската Нова година бивши афганистански политици, агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ и американският специален пратеник за Афганистан подчертаха важността на образованието за страната.

"С началото на персийската Нова година желая действащото ислямско правителство да отвори вратите на училищата и университетите за момичетата и да осигури основата за завръщането на жените на работа", каза бившият афганистански президент Хамид Карзай.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Томас Уест заяви, че участието на момичетата и жените в обществото ще даде по-светло бъдеще на страната.

Вчера Катар беше домакин на среща с участието на талибанския министър на образованието, съсредоточена върху бъдещето на образованието в Афганистан.

В изявление на катарското външно министерство не се споменаваше талибаните да са обещали отново да отворят училищата и университетите за момичетата и жените в скоро време, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Афгански козар

    4 1 Отговор
    Ела да ми пасеш козите, ще ти дам едно фередже да стигнеш жив и здрав Летището..
  • 3 случаен

    0 1 Отговор
    къде го кирим хан независимия,да спре геноцида
Новини по държави: