Last news in Fakti

22 Март, 2023 13:56 1 468 20

Тайван: Русия се подчинява на изискванията на Китай

  • русия-
  • китай-
  • тайван-
  • пекин-
  • тайпе-
  • путин

Руският президент Владимир Путин разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в понеделник и вторник в Москва

Тайван: Русия се подчинява на изискванията на Китай - 1
Източник: БГНЕС

Тайван осъди днес Пекин и Москва заради общо изявление, в което те наричат острова "неразделна част" от Китай, и обвини Русия, че "се подчинява на изискванията на Китай", предаде Франс прес.

"Министерството на външните работи официално протестира и осъжда авторитарното експанзионистко правителство (на Китай), което продължава да прави лъжливи изявления на международната сцена, за да очерня и накърнява суверенитета на страната ни", се казва в тайванското комюнике, предаде БТА.

Тайпе осъжда също "опита на Русия да се подчини на изискванията на Китай в полза на техния агресивен и експанзионистки сговор".

Руският президент Владимир Путин разговаря с китайския си колега Си Цзинпин в понеделник и вторник в Москва. Двамата подписаха общо изявление, в което се ангажират да задълбочат стратегическото си партньорство и потвърждават подкрепата на Русия за Китай по въпроса за Тайван.

Китай претендира за демократичния и автономен остров Тайван като за част от своята територия, която е готов да си върне, в случай на нужда дори със сила.

В общото изявление Русия отново потвърждава, че се придържа към пекинския принцип за "един Китай" и нарича Тайван "неразделна част от КНР" – Китайската народна република, както сочи текстът, цитиран в московския официоз "Росийская газета".

Русия "се обявява против независимост на Тайван в каквато и да било форма, твърдо подкрепя действията на Китайската страна за защита на държавния ѝ суверенитет и териториална цялост", гласи изявлението.

Тайван постоянно е застрашен от инвазия откъм континента и нахлуването на Русия в Украйна засили страховете на острова, че Пекин може да предприеме подобна офанзива.

През последните години Пекин засили военния, икономическия и дипломатическия натиск върху Тайван, като организира през 2022 г. мащабни военни маневри около острова, които според Тайпе са били подготовка за инвазия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъй, тъй

    14 13 Отговор
    А Тайван се подчинява на ФАЩ
  • 2 Да почват

    16 6 Отговор
    да учат китайски !
  • 3 Хабиби

    14 3 Отговор
    Сега Тайван ще смачка Китай. Ще мине като луда крава върху нея. Ще бъдат следващите украинци.

    Коментиран от #17

  • 4 руZофилията V шOк!

    9 12 Отговор
    Put in с много влажен поглед гледа Си. Явно добре го е любил.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Прокопий

    9 10 Отговор
    Докато дроновете на Мутрофановна в сайта обясняват как България и ЕС били сателит на САЩ, Просия се превърна в голяма второстепенна губерня на Китай!
    СмЕх безаналогов!!!

    Коментиран от #8, #10, #18

  • 6 Искаш Го

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "руZофилията V шOк!":

    Лапаш Го 😘
  • 7 Хихихихи

    6 6 Отговор

    До коментар #4 от "руZофилията V шOк!":

    Зелката така гледа с влажен и присещ поглед Рошавия, Бидоня, Макарона, наденицата и акушерката. Бай Дрън по д...рЪта го държа за мотивация и стимул. Комик и шут от селска вечеринка.
  • 8 Укропиииий тука ли си бе

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Прокопий":

    Да ТиЕбеКучеМайкатаДаТиЕбе
  • 9 Ами факт е!

    7 8 Отговор
    Тайван си е китайска територия. Някога там са избягали бившото правителство на режима, до социлистически Китай. Китай (социалистически) дълго ги остави там, да живеят, както искат, НО това не изменя нещата, че Тайван Е китайска територия!

    Коментиран от #13

  • 10 Прокопиевски

    8 6 Отговор

    До коментар #5 от "Прокопий":

    Пък Европа - обслужващ васал на САЩ
  • 11 бараба

    4 4 Отговор
    Значи европейските подлоги ги водят солидарни с господарите от хамерика, а Русия се била подчинявала.
    Глупотевини на квадрат.
  • 12 Че то как да е иначе

    3 1 Отговор
    след като го напъдиха почти всички други държави. Преди войната поне макарончо ходеше да си приказат през голямата маса от време на време, а сега няма кой да ги сайдиса и Си направо си е чакан гост!
  • 13 Да, но

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами факт е!":

    самите тайванци, които са си чисти китайци не искат да са част от Китай. Както македонците не искат да са част от България, украинците част от Русия. Ние също не сме искали да сме част от Османската империя. БВП на глава от населението в Тайван е около 38 000$, а в Китай 11 200$. За сравнение в Япония е 35 000$.

    Коментиран от #15

  • 14 Хомосапиенс

    0 4 Отговор
    Ще се подчиняват иначе ще ядат на лилипутин малките макари...
  • 15 Помисли, какво говориш?

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Да, но":

    Ако "нашите" братя от Столипиново не искат да живеят с нас по българските правила на играта и законите, ТО това не променя нещата, че Столипиново СИ е българска територия? Или ти искаш, всяко село, град, махала, баир..., който не харесва НС, президента, правителството в София, имат право да станат отделна държава?
    Вземи се образовай малко юридически и не говори глупости повече! Виж какво наскоро стана в Каталуния/Испания!
    Там тази част от Испания направи народен референдум, за отделяне от Испания, НО Мадрид и ЕС НЕ признаха референдума за действителен и забраниха отделянето... Биха демонстрантите, арестува ги, а за водачите издадоха заповед за арестуване и те бяха принудени да напуснат Испания, за да не отидат в затворите.

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Хомосапиенс

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Помисли, какво говориш?":

    С тая разлика че Китай няма нищо общо с Тайван от 70г.
  • 17 Между Китай

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хабиби":

    и Тайван има 160км. море и още от ВСВ се знае колко трудно се прави десант. Тайван е с 20мил. население и според военните учебници може да мобилизира в армията 16% от населението или 3,2мил армия без жените. Те се готвят от десетки години за тоя десант и имат достатъчно ракети и артилерия за да ги почнат още от китайските брегове. Иначе Тайван няма намерение да слиза на китайския бряг.
  • 18 Иииии

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прокопий":

    На тази "второстепенна губерния" Китай разчита за да не бъде премачкан (военно) от САЩ!
    Т. е. ти твърдиш, че САЩ разчитат на България да не бъдат премачкани (военно) от Русия ха ха ха
  • 19 Само, че

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Помисли, какво говориш?":

    Каталуния е по-богатата провинция от другите в Испания. Ако Столипиновци направят референдум кой ще им плаща социалните помощи, те не са отделна провинция. Живеят си отделно, никой българин не си мечтае да живее там. Отделна държава се става с икономика, с референдум или с революция/война, до война в Каталуния не се стигна, излязоха разумни.
  • 20 Ученика

    0 0 Отговор
    Русия и Китай са пионки на собствените си ядрени оръжия които са им гарант да си правят с света каквото си искат