Last news in Fakti

23 Март, 2023 07:47 802 13

Няма индикации, че Северна Корея може да използва ядрените си оръжия

  • сащ-
  • ядрени-
  • оръжия-
  • кндр-
  • северна корея

Това заяви в сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби

Няма индикации, че Северна Корея може да използва ядрените си оръжия - 1
Източник: БГНЕС

Няма индикации, че Северна Корея може да използва ядрените си оръжия, за да атакува Съединените щати или техните съюзници в близко бъдеще. Това заяви в сряда говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Той направи забележките, след като лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подчерта необходимостта армията на страната да предприеме "незабавна и смазваща ядрена контраатака", когато е необходимо.

"Няма индикации или никаква информация в момента, която да ни накара да вярваме, че някакъв вид действителен удар от Северна Корея е неизбежен", каза Кърби, попитан дали Северът може да се готви да предприеме ядрена атака. Но ние наблюдаваме и наблюдаваме възможно най-добре", каза Кърби на брифинг в Белия дом.

Северна Корея в неделя изстреля балистична ракета с малък обсег, за която нейните държавни медии по-късно казаха, че е симулация на "тактическа ядрена контраатака".

Пхенян последователно засилва ядрената си реторика от миналата година, когато прие нов закон, който позволява "превантивна" употреба на ядрени оръжия срещу Южна Корея и САЩ.

Кърби каза, че САЩ остават ангажирани със Севера, но че ще продължат да подобряват отбранителните си способности на фона на продължаващата липса на диалог с Пхенян.

"Отново призоваваме Ким да седне на масата за преговори със Съединените щати, без предварителни условия", каза той. "Ние сме готови да говорим за деескалация на напрежението и ядреното разоръжаване на полуострова."

За последно Северна Корея проведе преговори за денуклеаризация със САЩ през 2019 г.

Натискът върху Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия означава "обявяване на война". Това заяви ден по-рано служителят на външното министерство на страната Джо Чол-су.

"Ако някоя сила се опита да приложи пълно, удостоверимо и необратимо ядрено разоръжаване спрямо КНДР, трябва да се има предвид, че ние ще подходим към това решително в съответствие със закона за политиката на ядрените сили на КНДР", подчерта служителят, предаде news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма хич няма

    18 1 Отговор
    Ще бъде Сюрприз
  • 2 Теле

    18 0 Отговор
    Ще ги усетите без индикация
  • 3 Чин Чан Чун

    18 0 Отговор
    Когато уцели американската база в Южна Корея или в Япония, тогава ли ще има индикации?
  • 4 Японеца

    23 1 Отговор
    Що бе, вие да не би да звъннахте по телефона в Хирошима или Нагасаки, преди да хвърлите две атомни бомби и да избиете 70 000 души.
  • 5 Още една

    19 0 Отговор
    Манипулативна статия
    Няма индикации че северна корея ще използва ядрено оръжие в БЛИЗКО бъдеще
    Подтекста е че може би ще го използва след като мине това БЛИЗКО бъдеще
    Чувал съм че има държави които са използвали ядрено оръжие в близкото минало а и напоследък използват оръжие с нуклеарни компоненти
  • 6 Досега не разбрахте ли

    16 0 Отговор
    Че на Сев. Корея не и трябва ЯО за нападение, а за защита. Няма намерение да напада, но ако нея я нападнат, ще ги използва и още как! Всъщност, точно заради ЯО още не са я нападнали. Абсурд е да се откаже от тези оръжия. Разговорът за отказ е безмислен за корейците, въобще не си правете труда да повдигате темата.

    Коментиран от #9

  • 7 Краварска логика!?

    14 0 Отговор
    Те индикациите се усещат след това. Индикации да очакват от целият свят, краварите са противни на цялото човечество. На големи мутри се правят, но ще си го получат, вече се стягата бримката, ще увиснат като Саадам.
  • 8 Кърби

    14 0 Отговор
    Индикациите са ми силата! Надушвам ги!

    Ако в нещо се съмнявам питам британското разузнаване или Зеленски!
  • 9 Кърби

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Досега не разбрахте ли":

    Прав си! Но това което казваш не ми върши работа!
  • 10 ООООО МАЙН СКЪРБИ............

    9 0 Отговор
    КОЛКО ЛИ СИ ВЕРВАШ САМ....??
  • 11 Сандо

    5 0 Отговор
    Няма да ги използва,ако сте послушни и се държите добре в час.
  • 12 123456

    3 0 Отговор
    Само Кимката ще ги нахрани тия !
  • 13 керби

    2 0 Отговор
    Що е толкоз тъжен тоя? Като Хъмфри Богард ?