Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Март, 2023 11:10 909 9

"Гардиън": Западът трябва да се подготви да подкрепя Украйна в една продължителна война

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • преса-
  • великобритания-
  • запад

Съюзникът на Путин, Дмитрий Медведев, предупреждава за "ядрен апокалипсис", извежда в заглавие друг британски вестник "Индипендънт"

 "Гардиън": Западът трябва да се подготви да подкрепя Украйна в една продължителна война - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на НАТО каза, че Западът трябва да се подготви да подкрепя Украйна в една продължителна война, пише в. "Гардиън".

Владимир Путин няма планове за скорошно приключване на войната в Украйна, ето защо Западът трябва да се подготви да снабдява с оръжие Киев още дълго време, предупреди Йенс Столтенберг в интервю за британския всекидневник.

Още новини от Украйна

Генералният секретар на НАТО каза, че Русия е въвлечена във "война на изтощение", и допълни, че би искал страните членки на пакта да се споразумеят да отделят минимум 2 процента от БВП за разходи за отбрана на следващата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс.

Ожесточените боеве, които в момента са съсредоточени около Бахмут, в Източна Украйна, показват, че Русия е готова "да хвърля в боя още хиляди войници, да понася големи човешки жертви срещу минимални придобивки", каза Столтенберг, цитиран от "Гардиън".

"Руският президент Путин не планира мир, а планира продължаване на войната", каза Столтенберг и допълни, че Русия увеличава военното си производство и се "обръща за помощ към авторитарни режими като тези в Иран или Северна Корея и други в опитите си да се снабди с повече оръжие".

В резултат на това САЩ, Великобритания, Франция, Германия и други западни страни трябва да са готови да подпомогнат Украйна с оръжие, боеприпаси и резервни части в дългосрочна перспектива, каза генералният секретар на НАТО. "Тази нужда няма да изчезне, защото става въпрос за война на изтощение, става въпрос за индустриален капацитет, който да може да осигури трайна подкрепа за Киев", каза Столтенберг, цитиран от изданието.

В момента боевете са толкова ожесточени, че разходваните от Украйна артилерийски снаряди са между 4000 и 7000 на ден, спрямо 20 000 от Русия, и надвишават производствените възможности на Запада. "Сегашното темпо на разходване на боеприпаси е по-голямо от сегашния производствен капацитет", каза още Столтенберг.

Британският вестник припомня, че по-рано тази седмица държавите членки на Европейския съюз се споразумяха да доставят на Украйна 1 милион артилерийски боеприпаса, достатъчни за шест месеца. Преди по всяка вероятност последната среща на върха на НАТО, която ще председателства, Столтенберг каза обаче, че би искал страните от пакта да бъдат готови да харчат повече, за да противодействат на руската инвазия в Украйна.

Съюзникът на Путин, Дмитрий Медведев, предупреждава за "ядрен апокалипсис", извежда в заглавие друг британски вестник "Индипендънт".

Изданието цитира думите на Медведев, който каза, че заплахата от ядрен конфликт нараства и непрекъснатото снабдяване на Украйна с оръжие приближава "ядрения апокалипсис".

"Отмина ли заплахата от ядрен конфликт? Не, не е отминала. Засилила се е. Всеки един ден, в който се доставят чуждестранни оръжия на Украйна само приближава ядрения апокалипсис...", каза Медведев, цитиран от изданието.

Напомпваната със западни оръжие Украйна е ограничавана в действията си на бойното поле от забавени доставки, пише в. "Вашингтон пост".

Американското издание посочва, че САЩ и техните партньори засилват помощта си за украинската армия, включително чрез новия план на Пентагона за ускоряване на доставки на танкове "Ейбрамс" и решението Полша и Словакия да доставят изтребители на Киев, което отразява безпокойството от постигнатия в последно време от руските сили напредък и заздравяването на съюзите на Москва с Китай и Иран.

Докато американският президент Джо Байдън обещава да подкрепя Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", украински представители, западни дипломати и анализатори предупреждават, че помощта просто идва много бавно. В момент, когато и двете воюващи страни се готвят за пролетна офанзива, която може да реши изхода от войната, Украйна все още изпитва недостиг на оръжия, за да постигне обрат в конфликта, отбелязва изданието.

Обявяването на изпращането на изтребители беше символично и бурно аплодирано в Киев, но самолетите от съветската епоха са с ограничени възможности предвид естеството на войната, до голяма степен артилерийски бой от близко разстояние, в който нито една от страните не контролира небето. Танковете "Ейбрамс" ще добавят голяма бронирана мощ на украинската армия, но няма да пристигнат преди есента, с други думи около шест месеца след очакваното пролетно украинско контранастъпление, коментира вестникът.

"Това, което е ясно е, че времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и оборудване, за да води дълга война по огромен фронт", каза Рейчъл Рицо, анализатор по програмата за Европа на Атлантическия съвет. "Украйна няма това предимство… Ако оръжията не се доставят достатъчно бързо, това прави изключително трудно за Украйна да отблъсне руската офанзива", заяви изследователката, цитирана от "Вашингтон пост".

Закъсненията не са единственото предизвикателство, отбелязва изданието. Въпреки уверенията за западна подкрепа, някои ключови елементи от списъка с желания на Украйна за доставки на оръжия остават неизпълнени. Киев иска всичко - от съвременни оръжия, като американски изтребители Ф-16 и ракетна артилерия с по-голям обсег, до основни боеприпаси, особено снаряди за наличните танкове и артилерийски оръдия от съветската епоха, обобщава вестникът.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стрелата

    19 2 Отговор
    С една дума стягайте се за по Голям Глад. Аййй тркййй ся пак.
  • 2 Хихихи..

    20 2 Отговор
    Много му се струпа на Запада..Африкански вълни,режим на къпане и клечки в печката,сега па трябва и Наркомана с фашагите му да дундуркат до изнемога,мъкии..
  • 3 Дрън дрън та пляс

    21 1 Отговор
    То не е задължително ама с тия откаченяци дето управляват тоя фалиращ запад....
  • 4 Правоверен

    12 1 Отговор
    До продажните журналисти,да се приготвят много глупости да пишат и след разгрома на Украйна да отричат че са подкрепяли уклайна.
  • 5 хато гардън

    18 0 Отговор
    Само ек чиновниците, правителствените чиновници, американо- британо нпо грантаджии са тези, които искат да са страна в конфликта в украйна.

    Тези същите разрушават евроикономиките и ги водят към все по висока инфлация и разруха в полза на интересите на сащ и британия.

    Никой не ги спира, да обличат униформи и да отиват да се бият в украйна.
    Останалите 90 % европейци ще се оправим в Европа и без тях, и без сащ, и без британия.
  • 6 реалист

    16 1 Отговор
    Тези кравари ще унищожат всичко в Украйна цялата държава
  • 7 Българин

    14 2 Отговор
    САЩ така и ме вземат думите на Медведев на сериозно.Продължават да помпат с оръжия Украйна. САЩ да тези,които ще разпалят Трета световна война.
  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев

    13 1 Отговор
    Сега вместо да си сменят мебелите всяка година и да карат нови коли ще плащат масрафа на демократичните ценности А да видим сега как се поддържа война без елементарни познания по темата
  • 9 Кавали

    0 0 Отговор
    Тъкмо като увеличат пенсионната възраст, ще плащат по дълго от парите за пенсионерите. Абе важното е украинците в хотелите да са добре.
Новини по държави: