Last news in Fakti

23 Март, 2023 14:00 1 811 34

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва днес, съпроводен от високи разходи и надежди за мир

  • близкия изток-
  • свещеният за мюсюлманите месец-
  • рамазан-
  • пост

Първият ежедневен пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан започва днес

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва днес, съпроводен от високи разходи и надежди за мир - 1
Снимка: Оля Ал-Ахме

Първият ежедневен пост по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан започва днес, когато стотици милиони мюсюлмани в цял свят пристъпват към четириседмичен период на молитва.

Това се случва в момент, когато голям брой страни и правителства в Близкия изток правят плахи стъпки за успокояване на продължителните конфликти и кризи, изострени от скъпоструващата война в Украйна и опустошителното земетресение в Турция и Сирия, при което загинаха над 52 000 души.

През идните четири седмици стотици милиони мюсюлмани ще се въздържат от храна и вода от зори до здрач, преди да се съберат със своите семейства и приятели на обилни трапези за вечеря. Според исляма постът приближава вярващите до бога и им напомня за страданията на бедните.

В столицата на Судан семействата приготвят и продават кулинарни изкушения седмици предварително, за да отбележат прекъсването на поста всяка вечер - хранене, известно като "ифтар".

Избраните храни и напитки за нощните празненства в домовете в тази ислямска африканска държава, включват "асида" - ястие от брашно на основата на грис, и сладка ферментирала напитка, наречена "сладка горчивина". И двете рецепти датират в миналото от поколения наред.

"Тези, които не могат да си го позволят, не трябва да плащат", казва Фатима Мохамед Хамид, която продава хранителните продукти от малката си къща на остров Тути, северно от суданската столица Хартум.

В допълнение към поста, благотворителността е друг от Петте стълба на исляма. По време на Рамазана джамиите и благотворителните организации редовно предлагат храна за бедните на дълги маси, които се разполагат на улицата.

За Судан свещеният сезон започва в момент, когато идва и обещанието за нова политическа ера. Страната е потънала в политически хаос, след като през октомври 2021 г. преврат свали от власт западно ориентираното правителство.

Ново преходно правителство може да бъде сформирано преди края на свещения месец, обещаха управляващите военни и други политически сили в страната по-рано тази седмица. Въпреки това много изтъкнати судански политически групи отхвърлят този ход. На фона на несигурността повечето от тях намират общ език, като се оплакват от нарастващата цена на живота.

"Всичко (основните съставки - бел. ред.) струва двойно повече, отколкото през миналата година", казва Хамид.

Израелските и палестинските лидери обещаха тази седмица да намалят напрежението със започването на Рамазана, след месеци на кърваво насилие на Западния бряг и в Източен Йерусалим. Тази година периодът на постите съвпада с еврейския празник Пасха, което поражда опасения от нови огнища на насилие, тъй като се очаква голям брой вярващи евреи и мюсюлмани да се съберат в Стария град на Йерусалим.

От Газа до Хартум и от Тунис до Сана покачващите се цени се оказват допълнителен повод за загриженост за тези, които ще празнуват празника. Арабските страни продължават да страдат от икономическите последици от войната в Украйна, като много от тях са зависими от вноса на зърно от Източна Европа.

На оживения някога пазар "Баб ал Фелах" в Тунис повишаващите се цени не позволяват на купувачите да харчат нашироко за храни за Рамазана, както е било през минали години.

"Почти изчерпах 40-те динара (около 13 долара - бел. ред.), които ми даде моят съпруг, и купих само зеленчуци, пиле и малко подправки", казва жена, която се представя само като Фатима Б.

В разкъсваната от война Сана картината е още по-мрачна, като жителите срещат затруднения да си купят дори основни стоки. В опустошителната гражданска война в страната, която продължава вече девета година, са загинали повече от 150 000 души, а милиони йеменци са изправени на ръба на глада.

"Не съм в състояние да осигуря ежедневна прехрана за децата", казва Салех ал Омрани, безработен жител на Сана. "В доброто старо време имахме Рамазан, но днес вече няма Рамазан", допълва Омрани.

Дипломати и лидери дадоха нова надежда за мир в дните преди Рамазана на фона на признаците за затопляне на отношенията между двете съперничещи си регионални суперсили - Иран и Саудитска Арабия. Двете държави са на противоположни страни във войната в Йемен и въпреки проблясъците на затопляне между тях, спорадичните боеве продължават в цялата страна. По-рано тази седмица в Йемен бяха убити най-малко 16 души.

В Южна Турция и Северозападна Сирия разрушенията, причинени от земетресението миналия месец, са може би най-сериозното от всички предизвикателства.

По данни на турските власти земетресението е разрушило или повредило стотици джамии, което е принудило десетки хиляди хора да се молят в импровизирани палатки.

В северозападната провинция Идлиб, последният бунтовнически анклав в Сирия, много малко семейства все още имат сили и средства да направят необходимите приготовления за Рамазана тази година.

Абдул Кахар Заку, собственик на кафене в провинцията, заявява, че ще украси своето кафене въпреки ширещата се мизерия и ще направи всичко възможно да създаде празнична атмосфера.

"Въпреки всички трудности Рамазан винаги ще има своя собствена атмосфера, със символика и духовност, които правят живота по-лесен", казва Заку.

Постът е задължителен за всички здрави мюсюлмани, като изключения има за болните и за жените, които са бременни или кърмят. От малките деца не се очаква да постят.

На яденето или пиенето на публични места през деня по принцип не се гледа с добро око в ислямските страни. Тютюнопушенето и сексът също не са разрешени в светлата част на деня.

Ислямът следва лунния календар, така че свещеният месец Рамазан започва всяка година около седмица и половина по-рано от предходната. В края на Рамазана мюсюлманите празнуват веселия празник Рамазан байрам, когато децата получават нови дрехи и подаръци

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кой го интересува ние Българите сме

    11 8 Отговор
    Християни не ни занимаваите с глупости
  • 3 руски шериат

    4 9 Отговор
    русофилите приеха тази вяра

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сега

    2 6 Отговор
    Рузсшистите ще починат за месец в Украйна, кадировците и сирийските главорези и няма да има дронове сега за месец
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Румен

    7 7 Отговор
    Свинско и шкембе чорба има ли?Много чисти тия. Мият се с ръка отзад, а после пък ядът пак с ръце. Хаха

    Коментиран от #13, #14, #30

  • 8 Афторката трябва да зареже тази секта

    5 4 Отговор
    И да стане християнка така ще спре с глупостите

    Коментиран от #31

  • 9 Механик

    3 2 Отговор
    Честит празник на мюсюлманите и кураж на тези от тях, които пострадаха от последните земетресения! Дано имат сили да се преборят и да си върнат нормалния живот до колкото може!
    п.п.
    И все пак, аз не мисля, че АлДжазира оповестява по цял ден, когато християните празнуваме Велик Ден.
    Има една поговорка. Тя както християнска, така и мюсулманска и тя гласи : "Прекален светец и Богу не е мил."
    Не е необходимо да се правим на католици от папата и по-мюсюлмани от ходжата!
    Прелаления служинаж и навеждане, водят до обратни резултати. Не съм чел коментарите под тази статия, но предполагам, че потвърждават моето разсъждение.
  • 10 Пророка !

    4 7 Отговор
    Това е верната религия ! Всичко друго е джендърия .
  • 11 Бамбука

    4 2 Отговор
    Намалете малко децибелите, ако искате да живеете добре ? Коя религия ви пречи ? Тази, която изповяда съседа Ви, или тази на политическите играчи ? Независимо от религията, народа е този който произвежда блага, от които всички ние се възползваме. Кравата на мюсюлманите, какво мляко дава ? Различно от тази на християните ли ? Краставиците, доматите, чушките от каква вяра са ? Питате ли се, когато отидете на пазара ? Толкова ли сте слепи ? Уважавайте, ако искате да бъдете уважавани ! Кажете Честит празник ! Ще видите, че не е толкова трудно.
  • 12 Честит Рамазан Байрам

    2 4 Отговор
    Честит празник на Град Перник скоро и нова Джамия!
  • 13 Исмет

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Идва велик ден, няма да те нареждам. Но помисли колко е чистофайническо е целуването на кръста!
  • 14 Рамадан

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Сиренето което си го бараш що го ядеш после.

    Коментиран от #19

  • 15 Мръсна напаст трябва да се направите

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мръсна напаст трябва да се":

    на мазут на велик ден.
  • 16 Същото и на теб

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Мръсна напаст трябва да се":

    на велик ден
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Срам за туристите са джамиите като

    0 0 Отговор
    Видя една и се отвърщавам грозотия голяма грози красивия пеисаж

    Коментиран от #32, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мюсюлмани,

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българи видите ли такива мишки":

    Итрепетеги и ги запалете с парцалите мръсна и крадлива напаст.
  • 23 САЙГОН

    1 2 Отговор
    И нас нормалните Бели Будисти кво ни засяга това?

    Коментиран от #29

  • 24 Великденски поздрав към българите

    0 2 Отговор
    Мили българи, двойно и с две шепи ви пожелавам същите поздравления, които сте отправили към мюсюлманите послучай рамазан пости.
  • 25 Бивши, настоящи комунисти и БСП

    2 0 Отговор
    Тези гад..и поздравления са ваш плод. Разделяй и владей.
  • 26 Бг никога няма да прогресира

    2 2 Отговор
    С тази злоба, завист, религиозна и националистическа омраза за никъде не е. Объркахте пътя яко.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Будхадхарма

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "САЙГОН":

    Сйгончо, мнго си зле, няма нормални бели будисти, ха,ха,ха,ха.....Атеист съм, не си позволявай гавра с религията.
  • 30 Еми жените християнки, питъй ги

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Румен":

    Не им харесва вкисналото сирене и предпочитат без сирене.
  • 31 Е няма друг

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Афторката трябва да зареже тази секта":

    Защо за да се къпе никога ли ? И ако през XV-XVIв. богатите граждани са се мили дори и веднъж на половин година, през XVII-XVIIIв. те въобще се отказали от това занимание. Вани се вземали само с лечебна цел.
    В тези смутни времена грижата за тялото се е смятала за грях. Християнските проповедници призовавали хората никога да не се мият, защото само така можели да достигнат до духовно пречистване. Къпането е било непопулярно и защото по този начин се измивала и светената вода, до която си се докоснал при кръщенето. Мръсотията се приемала като особен знак на святост, а въшките били наричани божии перли. В това отношение монахините и монасите са давали добър пример как се служи на Господ.
  • 32 Избора е твой

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Срам за туристите са джамиите като":

    Античният свят въведе хигиенните процедури като едно от най-големите удоволствия. Само в Рим е имало над хиляда бани. Първото нещо, което сътворяват християнските водачи, е било да ги закрият. Към къпането тогавашните люде са се отнасяли подозрително. Разсъбличането е грях, а и може да се настине. Горещата вана е била немислима. Дървата са се ползвали главно от Светата инквизиция. Кралицата на Испания Изабела Кастилска си признавала, че през живота си се е къпала два пъти – при раждането си и в деня на сватбата си. Папа Климент V умира от дизентерия, а папа Климент VII  свършва земния си път вследствие краста. Приближени до двора на Людвиг XIV споделяли, че величеството смърди като див звяр.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Човек

    1 0 Отговор
    Това съобщение е за абсолютно всеки един коментирал този пост-Добре бе хора аз не мога да разбера какъв е проблема, всеки е свободен да изповядва каквато си иска религия плюс това Член 11 гласи- Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на публичните власти и независимо от границите.
    Свободата и плурализмът на медиите се зачитат.Само да ви кажа, че като сеете омраза по този начин всъщност вие отразявате вашата религия, т.е каквато и религия да изповядваш със негативни и лоши постъпки всъщност показваш на хората около теб с каква злоба е пълна религията ти.Уважавайте се няма защо да се делите на групички и да сеете негативност.И запомнете нещо завинаги УВАЖАВАЙТЕ ИНДИВИДА И ВЯРАТА МУ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ, И ДА НЕ ВИ ХАРЕСВА СТЕ ДЛЪЖНИ ДА УВАЖАВАТЕ.Нека да са живи и здрави празнуващите мюсюлмани!Лека!