23 Март, 2023 15:45 765 4

По 55 земетресения дневно се случват в света

  • турция-
  • щети-
  • бедствия-
  • афганистан-
  • земетресение-
  • сирия-
  • еквадор-
  • пакистан-
  • земетресения-
  • магнитуд-
  • трусове

Геофизик подчерта, че трусовете в Еквадор нямат нищо общо с бедствието в Турция и Сирия

По 55 земетресения дневно се случват в света - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Месец и половина след трагедията в Турция и Сирия - силни трусове доведоха до разрушения в Пакистан и Еквадор. Жертвите са стотици. Защо в различни части на света земетресенията следват едно след друго и вярно ли е, че напоследък зачестяват?

Земетресение с магнитуд 6,5 стана във вторник, 21 март, в Афганистан, близо до границата с Таджикистан. Вторичните трусове бяха усетени в няколко страни, но Пакистан понесе основния удар. Към 22 март в страната са загинали девет души, а други 44 са ранени, пише РИА Новости.

В събота, 18 март, земетресение с магнитуд 6,8 беше регистрирано в западната част на Еквадор. Епицентърът е бил на 60 километра от град Гуаякил. Най-малко 14 души загинаха, около 500 бяха ранени. Десетки сгради са разрушени, стотици са повредени, а разчистването на развалините продължава.
Според местни медии вибрациите на земната повърхност са довели до втечняване на почвата, която е започнала да се държи не като твърдо вещество, а като плътна течност, или флуид. Подобно явление е отбелязвано и по-рано, включително по време на земетресението в Еквадор през 2016 г. (магнитуд 7,8).

На 6 февруари имаше мощни трусове с епицентър в Турция. Там, както и в съседна Сирия, около 60 хиляди души загинаха и бяха нанесени мащабни разрушения. Оттогава съобщенията за земетресения зачестяват. През уикенда различни региони на планетата се разтърсиха, по-специално руската Магаданска област (5,1), Аляска (5,4) и турската провинция Кахраманмараш (4,3), които пострадаха в резултат на февруарския катаклизъм.

Специалистите обясняват, че сеизмичните процеси наистина могат временно да се активизират, но това е нормално явление.

Според Петр Шебалин, директор на Института по теория на прогнозата на земетресенията и математическа геофизика на Руската академия на науките, съществува хипотеза за сеизмични цикли с честота около 50 години. И така, серия от мощни трусове е регистрирана в периода от 2004 до 2011 г. И преди това няколко земетресения наведнъж, включително такива с магнитуд над девет, се случиха през 50-те години на ХХ век.

"Все още не е ясно дали тук има закономерност или това е просто съвпадение. Най-силните земетресения (с магнитуд над шест) се регистрират на повече от сто години. Но това е не е толкова дълго време, за да говорим за някакви цикли. А ранните статистики не са достъпни по целия свят", отбелязва ученият.

Какво е причинило тази периодичност, не е ясно. Някои учени се опитват да обяснят засилването на земетресенията с приливни явления - когато други небесни тела влияят върху земната кора. За това обаче няма убедителни доказателства.

Говорейки за събитията в Еквадор, Шебалин посочва, че това е доста силно земетресение, но не може да се нарече нещо необичайно. Латиноамериканската страна се намира в зоната на така наречения Тихоокеански огнен пръстен - най-сеизмично активният регион на планетата. Геофизикът подчертава, че трусовете в Еквадор нямат нищо общо с бедствието в Турция и Сирия.

Геологическата служба на САЩ отбелязва, че през последните години в статистиката влизат все повече земетресения, но не защото броят им наистина расте. Причината е увеличаването на техническите възможности на науката, по-специално увеличаването на броя на сеизмичните инструменти.

Освен това, "в резултат на развитието на областта на комуникациите и повишения интерес към природните бедствия, обществеността днес научава за земетресенията по-бързо от всякога", се казва в уебсайта на организацията.

Според американската агенция, която разполага с най-развитата мрежа от сеизмични сензори в света, през изминалата година (от 21 март 2022 г. до 20 март 2023 г.) е имало 16 земетресения с магнитуд над 7, пет от тях са по-големи от 7,5. Най-мощни са турските трусове (7,8).

В същото време за предходния подобен период са регистрирани 13 събития с магнитуд над седем. Четири от тях надхвърлиха границата от 7,5, а два - единият в района на Аляска и друг близо до Южните Сандвичеви острови - надхвърлиха осем.

Това приблизително отговаря на очакванията на сеизмолозите: средно годишно се регистрират 15 земетресения с магнитуд седем и едно с магнитуд осем, пише "Фокус".

От началото на XXI век броят на силните земетресения не само не се е увеличил, но и леко е намалял. За последните десет години са регистрирани 140 труса с магнитуд над седем, а за периода 2003-2013 г. - 162. Най-екстремните събития също са по-редки. От 2013 г. досега е имало 9 земетресения с магнитуд над осем, в сравнение с 16 за предходния подобен период.

Общо всяка година се случват повече от 20 хиляди земетресения - тоест около 55 на ден. Ако тези геоложки процеси не водят до човешки жертви, медиите по правило не им обръщат внимание.

Източник: PИA Hoвocти


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гошо

    1 0 Отговор
    Лоша работа, а при нас не може ли поне да се направи списък на потенциално най чувствителните към земетресение сгради Не че е нещо, но все пак хората да го имат предвид Това друсане в Турция ,като нищо и при нас може да дойде ,с тия вторични трусове вероятностна никак не е малка
  • 3 Гошо мексиканеца

    0 0 Отговор
    А нощно време по колко?!
  • 4 Гошо мексиканеца

    1 0 Отговор
    А нощно време по колко?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания