24 Март, 2023 07:20 1 548 31

Протестиращи подпалиха кметството на Бордо

  • франция-
  • бордо-
  • пожар-
  • кметство-
  • пенсионна реформа

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна

Протестиращи подпалиха кметството на Бордо - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметството на Бордо беше подпалено, докато във Франция продължаваха протестите срещу плановете за повишаване на пенсионната възраст, обобщи Би Би Си.

По данни на Министерството на вътрешните работи в четвъртък по улиците на Франция излязоха повече от един милион души, като в Париж те бяха 119 000.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите в столицата, а 80 души бяха арестувани в цялата страна.

Протестите бяха предизвикани от законодателството, което увеличава пенсионната възраст с две години до 64 години.

В четвъртък вечерта, след ден на протести и сблъсъци, пожар погълна това, което изглеждаше като входната врата на кметството в югозападния град Бордо.

Не е ясно кой е отговорен за пожара, който бързо беше потушен от пожарникарите.

В Париж по време на като цяло мирните демонстрации от време на време се стигаше до сблъсъци на полицията с маскирани бунтовници, които разбиваха витрини на магазини, разрушаваха улични мебели и нападнаха ресторант "Макдоналдс", съобщава агенция Ройтерс.

Полицията е използвала сълзотворен газ и е била обстрелвана с предмети и фойерверки, съобщава агенция АП, а в столицата са били арестувани 33 души.

Един полицай е бил изведен на безопасно място, докато е бил в безсъзнание, тъй като очевидно е бил ударен по главата.

В северния град Руан млада жена е била видяна да лежи на земята, след като е получила сериозно нараняване на ръката. Свидетели твърдят, че тя е загубила палеца си, след като е била улучена от така наречената "флашбол" граната, изстреляна от полицията за разпръскване на демонстрантите.

Други сблъсъци имаше в западните градове Нант, Рен и Лориен.

Протестите, които продължават вече девети ден, нарушиха също така движението на влаковете, работата на петролните рафинерии, а учители и работници на парижкото летище "Шарл дьо Гол" напуснаха работа.

Френските профсъюзи призоваха за десети ден на стачки и протести следващия вторник. Това ще съвпадне с последния пълен ден от държавното посещение на крал Шарл III в страната.

Размириците са следствие от решението на правителството да прокара закона за повишаване на пенсионната възраст през долната камара на парламента - където няма абсолютно мнозинство - без гласуване.

Френският президент Еманюел Макрон защити този ход, като заяви, че реформата е необходимост.

Министър-председателят на Франция Елизабет Борн заяви, че промените са от съществено значение, за да се предотврати голям дефицит в системата в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    62 3 Отговор
    Така се прави, макарона май ще го сготвят
  • 2 да де

    65 2 Отговор
    Както върви май първата баба на републиката и Микрончо ще завършат като Мария-Антоанета.

    Коментиран от #15

  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    65 3 Отговор
    Браво на французите, събудиха се и тръгнаха срещу бруталните управляващи капиталисти. Ние тука търпим 33 години издевателствата на нашите марионетки и подлоги и на капиталистите ограбващи ни безпощадно!
  • 4 Така се прави

    57 3 Отговор
    Хората търсят правата си, а ние гладуваме и търпим юмручето и шарлатаните.
  • 5 БАЙДЪН СЪБУДИ СЕ

    49 3 Отговор
    Във Франция има дикатаура. КВО ПРАИМ
  • 6 Бонев

    10 21 Отговор
    Това бордо някъде в третия свят ли беше?

    Коментиран от #24

  • 7 русенец

    28 1 Отговор
    този макрон не взема пример от боко и киро само млади и засукани кви са тез бабушкери
  • 8 СВОБОДА ЗА ФРАНЦУЗИТЕ

    54 1 Отговор
    Макрон е диктатор. Бият мирно протестиращи. Кога ще се намеси НАТО, ЕС, ООН, Съдът в Хага

    Коментиран от #18, #19

  • 9 Как така... само Путин ги интересува

    45 1 Отговор
    Нали в демокрацииите е позволено свободното волеизлияние... Защо толкова жандарми бият с палки и влачат по земята. Къде са нашите либерасти да защитят французите. Хелзинския комитет, Кънев и сие защо мълчат
  • 10 Историк

    26 0 Отговор
    Абе поне приписвайте като хората бе..-"Визитата на Шарл 3""..майко,майко...Чарлз трети е правилното-в това отношение и "Бесарабски фронт " вероятно са по-добре от вас!
  • 11 ПЪГУОШ

    16 0 Отговор
    Явно това е начина да те чуят !
  • 12 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    32 1 Отговор
    Франция преди 33 години беше в капиталистическия лагер, но беше направо социалистическа държава. След разпада на СССР и соц. блока и там навлезе дивия капитализъм, сега е дошъл момента французите да се разправят с марионетките, подлогите и дивите капиталисти.
  • 13 Престанете

    38 1 Отговор
    Протестите наистина почнаха ръководени от профсъюзи срещу увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Но само наивник може да повярва че това е рдинствената причина за да излязат милионите прорестиращи. Французите не прости хора и знаят средната пенсионна възраст в Европа. Тези протести са най-вече за свалянето правителството на Макрон и нормален живот, какъвто им бе отнет от този ученик на Клаус Шваб.

    Да припомня: Жълтите жилетки също ли бяха за някаква си "пенсионна реформа"???
    Хората просто не издържат и се надигат!

    Коментиран от #16, #27

  • 14 Пийпинг ТОМ

    29 1 Отговор
    А ний търпяхме Тиквето от Банкя да безчинства безнаказано 12 години. Та даже и градяхме КУЛТ към ЛИЧНОСТТА на този ПРОСТАК , обявявайки го за нещо като полуБОГ ! Ужас и срам !
  • 15 фАНТОМасс

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Би било интересно и радикално решение !
  • 16 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    30 0 Отговор

    До коментар #13 от "Престанете":

    Много ясно, че това не е единствената причина за бунтовете и размириците сега във Франция. В много страни от Европа ще избухват такива бунтове, скоро цяла Европа и ЕС ще горят. Хората се събуждат и виждат откъде им идва злото и кои ги ограбват толкова дълго време вече!
  • 17 Някой

    27 0 Отговор
    Тъй ще е! Браво на французите. Само със сила може да се запазят права.
    А, иначе, Франция си е обречена на разрушение и бандитизъм. Ако не са белите, които си отстояват социалните права, ще са черните, които също си отстояват социалните придобивки, изработвани от белите....
    Но западните страни сами си докараха тези бели, постепенно от средата на миналия век. Вкаравах си мургави и чернички от Африка, за да им върши мръсната работа. Но те се развъдиха като плъхове на бунище и вече положението е неконтролируемо. Не само във Францата.
  • 18 Йеронимус БОШ

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "СВОБОДА ЗА ФРАНЦУЗИТЕ":

    Сега очакваме демократичните, МИРОопазващи и МИРОналагащи сили да нахлуят и да въдворят ЕВРОправилата на хуманния и либерален свят !
  • 19 Някой

    31 0 Отговор

    До коментар #8 от "СВОБОДА ЗА ФРАНЦУЗИТЕ":

    Съдът в Хага е направен, за да наказва непослушните. А непослушните са всички, които не вървят по волята на неолибералната клика зад океана. Ако Микрон вземе, че изпълни това, дето искат хората, съдът в Хага веднага ще се заеме с него.
  • 20 воденМАДАГАВУР

    21 0 Отговор
    И при спонтанните протести срещу ШАЙКАТА и Вожда от Банкя , хората недоволстваха и бойковата полиция ги би , за да осигури кефа и рахата на този иднивид ! Даже и го снимаха. И какво ? Нищо ! Буда-Тиквата пак се кани да управлява , все едно нищо не е било ?!
  • 21 УРА и НАПРЕД

    17 0 Отговор
    Както се пееше в една наша възрожденска песен - ДОСТА РОБСТВО И ТИРАНСТВО , ВСИЧКИ НА ОРУЖИЕ !!!
  • 22 Ф14

    20 0 Отговор
    Комбинацията от Високомерие,Глупост и Безумна социална политика рано или късно водят до катастрофа,несъчувствам на французите за много неща са отговорни,вкл.за двойните стандарти,които се прилагат спрямо Изт.Европа
  • 23 Дааа

    18 0 Отговор
    Макрон ще стане на макарон.

    Само в Бг, ще ходим с бастуните на работа, заради робското бездушие на населението бурсуци останало по тея земи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аугусто Пиночет

    13 0 Отговор
    Одобрявам!Данмо скоро в цяла Европа има палежи
  • 26 Соваж бейби

    16 0 Отговор
    Не е само заради закона на пенсията.Човека на първата снимка си го е написал че хладилника му е празнен от отчаяние следва насилието ,бунтовете....по лошо ще става .Бордо не си поплюват браво на тях !
  • 27 Соваж бейби

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Престанете":

    Това е уж причината ,подкрепата към Украйна /инфлацията /,ниски заплати,сметки за ток ...Макрон сам вкара закона за пенсия по най подлия начин.Полицаи бият невинни хора посред бял ден ,старци ,жени вчера прекалиха в Париж .Дори и малки градове като моя са блокирани с полицаи цял следобед с хеликоптери,страх ги е да пътуват с коли .
  • 28 така се прави

    10 0 Отговор
    а не мирни разходки като ганю
  • 29 Френската Революция 2

    11 0 Отговор
    Ето това е народ, не се предава пред агресорите. А в България, овчиците кротко пасат, чакат да ги острижат яко с цените, а после за барбекю на укрофронта.
  • 30 Ф💩А💩К💩Т💩И

    2 0 Отговор
    Бордо е марокански град
  • 31 Дефицит в системата?

    2 0 Отговор
    Какъв е този дефицит? От колко години вкарват и вкарват в държавата си млади, здрави хора откъде ли не? Не се ли очакваше те да работят яко за просперитита на Републиката? Май само се размножават и чакат социални помощи? А местните трябва да работят, докато ходят изправени. Каква стана тя, а, Европо?
Новини по държави: