Last news in Fakti

24 Март, 2023 08:26 1 319 6

Изборът между енергийната сигурност и декарбонизацията привлича все повече внимание

  • климатични промени-
  • оон-
  • инвестиии

По-лесно е обаче да се направят компютърни модели на бъдещите глобални температурни отклонения

Изборът между енергийната сигурност и декарбонизацията привлича все повече внимание - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Междуправителственият комитет на ООН по изменението на климата призовава за ускоряване на процеса на декарбонизация. Това е чувствителна тема, тъй като разкрива недостатъците на нисковъглеродната енергия. И все пак, както Европа разбра през изминалата година, може би е разумно тази тема да бъде подложена на обстоен анализ и обсъждане, преди да бъдат похарчени над 100 трилиона долара за енергийния преход. В своя доклад, озаглавен "Финансиране на прехода“ Комисията за енергиен преход, базирана в Обединеното кралство, изчислява, че този ресурс ще бъде насочен към изграждането на повече мощности за производство на вятърна и слънчева енергия, както и на други нисковъглеродни технологии за производство на енергия. Част от общата сума ще отиде и за изграждане на преносна и разпределителна инфраструктура, а друга част ще бъде изразходвана за съхранение на енергия в батерии и други съоръжения.

Много по-лесно е обаче да се направят компютърни модели на бъдещите глобални температурни отклонения и да се алармира за тях, отколкото да се намерят парите и суровините, необходими за осъществяване на прехода с динамичните темповете, които обстоятелствата налагат.

Проблемът със суровините по време на прехода привлича все по-голямо внимание от страна на медии и анализатори, както и на различните заинтересовани страни. Съединените щати предложиха идеята за "friend-shoring" - снабдяване с тези суровини, тъй като не разполагат с капацитет, за да задоволят цялото си прогнозирано търсене с местни доставки. ЕС планира да създаде Клуб на критичните суровини, което на практика е равносилно на картел на купувачите, но този път за метали и минерали.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дякон Унуфрий Араллампиев

    9 0 Отговор
    Зеления балон се спука Парите вложени в начинанието са невъзвръщаеми Колкото и да ми говорят за технологии от ядрената енергетика по добро няма
  • 2 Сегрегатър

    7 1 Отговор
    АЕЦа е без алтернатива! Но зелените в ЕС се правят на неразбрали.
  • 3 Псевдоним

    5 1 Отговор
    Декарбонизацията е политическо лицемерие.
  • 4 Нефелни лидери, катастрофални резултати

    5 1 Отговор
    Сметката е елементарна, че "зелената енергия" няма да покрие и 20% от нуждите. Трябва си атомни електроцентрали, ама откъде толкова акъл в Брюкселските зелки. Пълни нефелници неспособни на никакво планиране. Но локуми разтягат от сутрин до вечер на сбирките в полунощ.

    Коментиран от #6

  • 5 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    2 1 Отговор
    Всъщност нямате избор. Парата за нас , студа и мизерията за вас. Без значение колко зелено или кафяво. Важно е да плащате с робски труд дори за безплатното. Скоро данък чиста вода. Следва данък чисто небе. Забраняваме ДВГ ,обаче пускаме повече самолети , а тяхното гориво е екологично чисто ,та знаели се. Айде тичайте да си платите екологичния ток. Благодаря.
  • 6 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нефелни лидери, катастрофални резултати":

    Хич не са "зелки" !... "Хищникът може да си мени козината , но не и нравите си" !