24 Март, 2023 08:45 1 056 16

Жените по света стават жертви на "полово дефинирана" дезинформация

  • сащ-
  • жени-
  • дезинформация-
  • жертви

Изследователи твърдят, че "полово дефинираната" дезинформация – когато сексизмът и женомразството се съчетават с лъжи онлайн

Жените по света стават жертви на "полово дефинирана" дезинформация - 1
Снимка: Shutterstock

Фалшиви снимки, показващи как първата дама на Украйна събира тен по монокини, фалшиви субтитрирани видеозаписи с обвинения срещу пакистански феминистки в "богохулство", забавени кадри в клипове, показващи уж "пияни" жени политици . . . Жените стават жертви на глобална дезинформационна кампания, отбелязва Франс прес.

Изследователи твърдят, че "полово дефинираната" дезинформация – когато сексизмът и женомразството се съчетават с лъжи онлайн, неспирно залива жените по цял свят, очерня репутацията им, подронва доверието към тях и често вреди на техните кариери.

Фактчекърите (проверителите на факти), работещи за АФП, са осуетили множество кампании срещу политически активни жени или жени, свързани с видни политици, в които са били използвани неверни данни или фалшифицирани изображения, често със сексуален характер.

Миналата година във "Фейсбук" широко бе разпространено изображение, показващо украинската първа дама Олена Зеленска с гола гръд на плаж в Израел; то предизвика критики, според които тя се забавлява, докато страната ѝ води война.

Проверки на АФП показаха, че жената на снимката всъщност е телевизионна водеща от Русия.

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама и сегашната първа дама на Франция Брижит Макрон също станаха обекти на подобни кампании с твърдения, че са били родени като мъже.

"Жените, особено тези на постове във властта, стават жертви на дезинформация онлайн", уверява в миналогодишен доклад Мария Джована Сеса, изследователка в НПО "ИЮ Дизинфолаб".

Друга тактика предизвика тревога през 2020 г. – забавена версия на клип, показващ Нанси Пелоси, тогава председателка на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, стана повсеместно споделяно видео. Ефектът от забавените кадри бе, че тя сякаш говореше завалено и изглеждаше пияна.

Дезинформацията често води до "политическо насилие, омраза и разубеждава млади жени да се посвещават на политиката", сочи аналитичен труд, озаглавен "Монетизация на женомразството", публикуван миналия месец от Лучина Ди Меко, специалистка в сферата на равенството между половете.

Противниците на жени политици понякога използват дезинформационни тактики, за да ги представят като недостойни за доверие, прекалено отдадени на емоции или прекомерно леконравни, за да изпълняват официални задължения.

Навсякъде по света на жените се налага да се борят с лъжи, подсилващи клишетата, според които те не са достатъчно умни и не работят ефективно, обобщава АФП.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    21 2 Отговор
    Соросоидите винаги спеколират с пола на човек

    Коментиран от #7

  • 2 Психиатъра

    22 2 Отговор
    Западни ценности джендарство, феминизъм, травиститство... ЛБГТИ
  • 3 Реалист

    17 2 Отговор
    Когато някой върши мерзост и го разобличат веднага соросоите казват, че било атака заради пола!
  • 4 Кочо

    18 3 Отговор
    Аман от тия жени! Все за нещо претендират, все нещо не им достига! То не са квоти, то не е лансиране! В съвременния западен свят да си жена, хомосексуалист или чернокож! Белият хетеросексуален мъж е изчезващ вид подложен на гонение! Жените да стават трансмъже и да се приключи с този непрестанен хленч за права!
  • 5 9003

    12 1 Отговор
    Идеите на западните трансджебдари е да създават разделение между мъже и жени, и да си измислят причини да им сменят пола.
  • 6 Истината

    10 1 Отговор
    Това, че жените са малтретирани и поискани го твърдят само разни западни лес.боси които са по 100+ литра като тегло които нямат мъжко внимание.
  • 7 ЛЪЖИ

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Професора":

    ЛЪЖИ С ЦЕЛ ВЪЗДИГАНЕ НА ФЕМИНИЗМА И СМАЗВАНЕ НА МЪЖКИЯ ПОЛ

    Коментиран от #9

  • 8 Философ

    16 2 Отговор
    На запад упорито се обяснява на жените, че мъжете са лошо нещо и не трябва да, се общува с мъже. На мъжете обясняват, че са ге.ьове и това било нормално.
  • 9 Професора

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЛЪЖИ":

    Насаждат психологическо хермаф.родитство жените да се мислят за мъже, а мъжете за жени.
  • 10 случаен

    2 1 Отговор
    всичко относно окрайна като за умрелите-хубаво или нищо,на оленка голите гърди са облечени щот не в израел а помага кат мед сестра на фронта,на зеления белото е пудра захар
  • 11 @@@

    2 1 Отговор
    Питам се колко независи ми са тези фактчекъри работещи за афп ?
  • 12 Мисиркий

    4 0 Отговор
    За тпетополовите също има специално подготвена дезинформация. Вие си вижте първо вашите публикации по темата Украйна през последната година, само фейкове и манипулации. Няма почти нищо, което да прилича реална информация.
  • 13 Истината!!!

    1 4 Отговор
    Такъв сексизм и женомразство с лъжи се изля като помия върху Лена Бориславова, а също и фалшифицираните клипове "дийп фейк", които я злепоставяха като жена с цел де се очерни репутацията й, да подронят доверието към нея и да навреди на кариерата й!!!!
    И подлецът Слави Трифонов учавства в това изключително недостойно и неморално начинание!
  • 14 От страни

    1 0 Отговор
    Да питам кой научи цял свят с лъжите си? За един приятел питам. Тия фейкове станаха толкова много и толкова извратени че направо ме досрамя че съм човек. Спрете Земята да сляза.
  • 15 От страни

    3 0 Отговор
    То за "първата леди" на Украйна ако се говори е беше ли истина че го удари на шопинг и на почивка докато обикаляше света за уж помощ? Има в мрежата всичко - колко бутици е минала и колко пари е оставила. А в украйна върви война.
  • 16 Хаха

    0 0 Отговор
    То отдолу си пише кой стои зад това, САЩ. Изтеглят се, но след себе си оставят смрад която още много време ще седи.