25 Март, 2023 05:51 2 037 10

Москва обяви бивш речописец на Путин за издирване

  • русия-
  • издирване-
  • абас галямов-
  • владимир путин-
  • речи

Абас Галямов попадна в списък с издирвани заподозрени извършители на криминални престъпления

Руската полиция постави бившия речописец на президента Владимир Путин Абас Галямов в списък с издирвани заподозрени извършители на криминални престъпления, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вчера руски издания и репортер на АП откриха, че Галямов е обявен за издирване в базата данни на руското вътрешно министерство. Там е посочено, че той се издирва "по член от Наказателния кодекс", но не се споменава законът, който е обвинен, че е нарушил.

Миналия месец руското правосъдно министерство включи Галямов в регистъра си с чуждестранните агенти. Ведомството заяви, че той "е разпространявал сред неограничен кръг лица материали, създадени от чуждестранни агенти, изказвал се е срещу специалната военна операция в Украйна и е участвал като експерт и събеседник в информационни платформи, предоставени от чуждестранни структури".

Вчера Галямов заяви пред Асошиейтед прес, че е научил от медиите, че е издирван. Нито един правоохрантелен орган в Русия не се е свързал с него, затова не знае какви са обвиненията срещу него в Русия.

"Предполагам, че формално става дума за престъплението дискредитиране на армията", каза той в телефонно интервю. "Това се използва срещу всеки, който откаже да играе по правилата на Кремъл и се опита да прави обективен и безпристрастен анализ на случващото се."

Галямов пише речи за Путин между 2008 и 2012 г., когато руският лидер е министър-председател. Впоследствие Галямов става известен политически консултант и анализатор, който често е цитиран в руски и чуждестранни медии. През последните години живее в чужбина.

Дискредитирането на руските въоръжени сили стана престъпление по силата на нов закон, приет след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари миналата година. По него редовно се обвиняват критици на Кремъл.

Галямов окачестви действията срещу себе си като част от "стратегия за сплашване" на руското правителство.

"Това не е опит да стигнат до мен - това е невъзможно. Това е послание към останалите", каза той. "Нещо от рода на: "Не критикувай, не мисли, че независимото ти мнение за случващото се ще остане безнаказано."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 6 Отговор
    Речописец а! Бухахахах
  • 2 Митьо Зъркела

    8 5 Отговор
    Това не е вярно . Ремкъл не издирва никого. Никой не пише речите на никого. Всички имат достатъчно акъл , само се гледат,мълчат и общуват пара-спиритично. Изобщо хората са на друго ниво.
  • 3 Ами

    13 5 Отговор
    ... ботокса се опитва да премахне всички, които знаят какви ги е вършил. Само дето вероятно информацията за това отдавна е стигнала където трябва.
  • 4 КАТЪРА НА ХАНА

    9 5 Отговор
    В Блатная всички са криминали. Сталин е бил бандит. Пирожкин също е бандит. Само Ленин и Путин са долни обратни амбриажи. Това е докадано.
  • 5 Скука

    8 3 Отговор
    След толкова скучни речи, които приспаха дори дупедавци като Лавров и Медведев, намериха виновника - речописеца!
  • 6 плюс минус

    5 3 Отговор
    Що е то "речописец"?

    Коментиран от #8

  • 7 Дългият

    9 2 Отговор
    Който не е удобен на Фюрера,...винаги се скалъпва някакво обвинение....така работи...Независимата Съдебна Система в Рашастан...Дали има друга държава толкова корумпирана като Русия....Може би някоя от 4тият Свят...
  • 8 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    Ами понеже Путин е кух..някой трябва да му напише какво да гълчи на овцете...те това е..
  • 9 Скорпи

    9 2 Отговор
    На човека му е втръснало да пише глупости и да се лъжат хората....и е забягнал....Да му ги пишат сега Скабеева и Соловьов....пропагандаторите на този мизерен Режим...
  • 10 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    "Молчать и не россуждать" - девизът на Сталин ! В Русия има цикличност в налагането на диктатури и никакъв шанс за демокрация !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания