Last news in Fakti

27 Март, 2023 17:05 5 364 4

Европол отправи предупреждение за използването на чатбота "Chat GPT"

  • chat gpt-
  • европол-
  • измами-
  • киберсигурност-
  • киберпрестъпления

Чатбтовете с изкуствен интелект, като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби

Европол отправи предупреждение за използването на чатбота "Chat GPT" - 1
Източник: Shutterstock

Чатбтовете с изкуствен интелект, като "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), имат и тъмна страна и са податливи на престъпни злоупотреби, предупреди днес Европол, цитирана от ДПА.

Европейската агенция за полицейско сътрудничество съобщи, че нейната Лаборатория за иновации е организирала работни групи във връзка с нарастващото обществено внимание към "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), за да проучи как престъпниците могат да злоупотребят с големи езикови модели (LLMs) (статистическо съпоставяне на вероятности за поредица от определен брой думи, което се използва в приложения за обработка на естествен език като разпознаване на говор, машинен превод, граматическо маркиране и извличане на информация бел. ред.) и да подпомогне на разследващите в тяхната работа.

Базираната в Хага Европол заяви, че се фокусира върху три основни области на престъпността, а именно измами и социално инженерство, дезинформация и киберпрестъпления.

Що се отнася до първата сфера, агенцията каза, че "способността на "ЧатДжиПиТи" да изготвя изключително реалистичен текст го прави полезен инструмент за фишинг атаки". Способността му да възпроизвежда езикови модели може да бъде използвана за имитация на стила на речта на определени хора или групи, обясни агенцията.

"ЧатДжиПиТи" се отличава с бързина и мащабност при създаването на автентично звучащ текст", което го прави идеален модел за целите на пропагандата и дезинформацията, заяви Европол по повод втората проблемна област, предаде БТА.

Във връзка с киберпрестъпността европейската агенция отбеляза, че "ЧатДжиПиТи" е способен да напише код на редица езици за програмиране. "За потенциален престъпник с малко технически познания това е безценен ресурс за създаване на зловреден код", уточни Европол.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    14 6 Отговор
    Западът във Вечен Шок.Огромна грешка ни е дето се свързахме с тия дебили,те не стават за Нищо! Мъкии..
  • 2 дарк фючър

    15 0 Отговор
    По-скоро престъпниците, ще работят за Chat GPT, ще го обучат един вид и накрая той, ще им стане главатар!
    "Чато ди тути чати"!

    Коментиран от #3

  • 3 Чат бот

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "дарк фючър":

    В затвора попаднах на хора и станах човек.
  • 4 Знайко

    9 1 Отговор
    Да питам защо трябваше да го пускат , след като не е заключен с подходящите алгоритми! Ами те кибер-хулиганите ще му дадат ПОДХОДЯЩИТЕ ЗА ТЯХ алгоритми....ейййй. големи глупаци тия умници , ве!