Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Март, 2023 10:45 1 326 25

"Билд“: Путин призна, че санкциите не са полезни за страната му

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • западна преса

"Билд“ се спира и на друг аспект от войната в Украйна – бързото нарастване на количеството западни оръжейни системи за армията на Киев

 "Билд“: Путин призна, че санкциите не са полезни за страната му - 1
Снимка: Shutterstock

Руският президент Владимир Путин за първи път публично призна, че санкциите, наложени от Запада, могат да имат "негативни" последици за страната му, съобщи германският в. "Билд“.

"Санкциите, наложени на руската икономика, могат да имат наистина негативно въздействие върху нея в средносрочен план“, предупреди вчера Путин на предавано по телевизията заседание на правителството.

Западните страни наложиха безпрецедентни санкции на Москва, специално насочени към износа на петрол и газ, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година.

В миналото Путин многократно е заявявал, че Русия е в състояние да издържи на мащабните наказателни мерки. С вчерашното си изявление той на практика потвърди това, което е очевидно за всички: че руската икономика страда много от санкциите, посочва "Билд“.

Американският всекидневник „Уолстрийт джърнъл“ също обръща внимание на състоянието на руската икономика и негативното влияние върху нея от войната и западните санкции. "Първите месеци на руската инвазия в Украйна миналата година доведоха до ръст на цените на петрола и природния газ, което донесе неочаквани приходи на Москва. Тези дни отминаха. Сега, когато войната навлезе във втора година, а западните санкции са все по-тежки, приходите на руското правителство намаляват, а икономиката на страната върви по траектория на по-нисък растеж, вероятно в дългосрочен план“.

"Билд“ се спира и на друг аспект от войната в Украйна – бързото нарастване на количеството западни оръжейни системи за армията на Киев. Според информация на вестника, през уикенда в Украйна са пристигнали десетки германски бойни танкове и бойни машини на пехотата, включително до 21 ултрамодерни танка "Леопард 2A6“ и до 40 машини „Мардер“. Всекидневникът посочва, че украинските екипажи за тази военна техника преди това са тренирали в продължение на шест седмици в Германия. Великобритания също достави обещаните от нея 14 основни бойни танка "Чалънджър 2“. ︎ Вече са пристигнали първите от 90-е обещани американски бойни машини "Страйкър“ и множество други тежки оръжия.

Лондонският в. “Гардиън” информира за казаното от испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес, че Мадрид ще изпрати шест танка „Леопард 2A4“ в Украйна след Великден. Вестникът също така обръща внимание на решението на германското правителство да похарчи допълнителни 12 млрд. евро за военна подкрепа за Украйна. Вчера бюджетната комисия на Бундестага даде зелена светлина за изразходването на около 8 млрд. евро директно за закупуване на оръжия и оборудване за Киев. Останалите 4 млрд. евро ще бъдат предоставени на германската армия за попълване на запасите на Бундесвера.

Въпреки ускоряването на доставките и нарастващия обем на пристигащи западни оръжия, Киев не престава да настоява за още и още. Президентът Володимир Зеленски заяви, че армията му се нуждае от 20 ракетни батареи "Пейтриът“, но дори и толкова "няма да бъдат достатъчни“. Той допълни, че "никоя страна в света не е атакувана с толкова много балистични ракети“.

Вестник "Ню Йорк таймс" информира за струпването на войски и на Русия, и на Украйна в района около Запорожката АЕЦ, за което алармира генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Това може да говори за предстояща офанзива и контраофанзива и буди голямо безпокойство как може да бъде гарантирана сигурността на най-голямата АЕЦ в Европа.

В западните медии място намира изявлението на шефа на руската наемническа група "Вагнер" Евгений Пригожин, който посочи, че битката за град Бахмут "на практика е унищожила" украинската армия. Той обаче също така призна, че неговите сили са понесли "сериозни щети".

Британският вестник “Индипендънт” се спира на поредния етап на обтягане на отношенията между САЩ и Русия, свързан с напрежението между Вашингтон и Москва заради войната на Русия срещу Украйна. След като Путин заплаши да разположи в Беларус ядрени оръжия, вчера Русия спря да информира САЩ за ядрените си дейности, включително за изстрелването на тестови ракети, след като миналия месец Москва прекрати участието си в договора за контрол на въоръженията "Нов СТАРТ". Във вторник Белият дом заяви, че САЩ са уведомили Русия, че ще прекратят обмена на някои данни за ядрените им сили след отказа на Москва да прави това.

Междувременно Русия започна учения с междуконтиненталната ракетна система "Ярс" и около 3000 военнослужещи, съобщи вчера министерството на отбраната в Москва. Владимир Путин си е поставил за цел да замени с ракетите "Ярс" системата "Топол". Кремъл гледа на новата система като на част от "непобедимите оръжия" на Русия и като основен компонент от наземния ѝ ядрен арсенал, пише “Индипендънт” .


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Билд

    22 15 Отговор
    Санкциите работят.Дойче банк фалира.

    Коментиран от #11

  • 2 Хихихи..

    16 10 Отговор
    Колко дена го били - ни дума,ни вопъл,ни стон..Обаче накрая си "признал"..

    Коментиран от #3

  • 3 Хахаха

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Хахахахаха
  • 4 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    17 15 Отговор
    Въпроси за евроатлантици и капиталисти:

    Защо С. Корея не се оплаква от Западните санкции на капиталистическите държави?
    Защо се справят и сами и не допускат капиталистическата чума в страната и държавата си?

    Коментиран от #10, #15

  • 5 БодиБилдер

    18 17 Отговор
    Путин никога не е твърдял, че санкциите не се отразяват на Русия. Чисто икономически инфлацията е под 4%, а в Германия колко е???? А в Франция, Англия......? А в Балтика, България.....?
    Цените на храните са в пъти по-евтини, ток и горива в пъти!
    Пита се кой е под санкции....а?
  • 6 Някъв

    8 8 Отговор
    Жълт вестник с гръмко заглавие удобно преведен от експерт по арабистика и руски език. Да бе, истина е!
  • 7 Все едно

    8 4 Отговор
    Да се застреляш в главата, но куршумът да уцели и противникът ти, ама в рамото. Пак си го наранил.
  • 8 Нормален

    8 5 Отговор
    Той Путин не разбира.Нали така другаре?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТИРбушон

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Прекрасно се справят даже. За 24млн население 56000 авомобила😃😃😃

    Коментиран от #13

  • 11 Хахахаха

    12 13 Отговор

    До коментар #1 от "Билд":

    Стига с тия банки бееее. Банките не са фалирали заради войната в Украйна. И без война е явно, че са щели да фалират. Но Русия ще фалира единствено заради войната.

    Коментиран от #19

  • 12 Заблуден русофил

    7 5 Отговор
    Винаги съм знаел, че Путин е соросоид.
  • 13 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    7 11 Отговор

    До коментар #10 от "ТИРбушон":

    Сам го казваш станаха 24 милиона население, а преди години бяхме почти наравно по население. България за 33 години западна демокрация, див капитализъм, пладнешки обир и геноцид от 9 милиона за 33 години се стопи на 5,5 милиона от които 80% ни живи ни умрели, даже и автомобили втора и трета ръка не могат да поддържат и да си купят!

    Коментиран от #21

  • 14 Путиноид

    11 11 Отговор
    Кочината трябва да фалира .
    Китай вече са готови , да си върнат Сибир .
    Както вика самия Кремълски Маниак .
    По план и по график .
    Хаха
  • 15 Справят

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ":

    Се добре Северна Корея .
    С по една купичка ориз на ден .
    Много добре се справят .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Теле

    2 3 Отговор
    Какви оръжейни системи бе, вече няма нищо а бкаги думи
  • 18 Шляхтиц

    3 1 Отговор
    Трудно в учението, лесно в боя...........
  • 19 Хахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Хахахаха":

    Ще, ще...имаш да чакаш...

    Коментиран от #25

  • 20 Путин+Ахмед Доган=вечна любов!

    5 2 Отговор
    Аз съм си добре,имам си дворец и баламосвам ги здраво!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Най простата истина за войаната в Украйн

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Путин ще желае да има за съсед свободна демократична държава! Това сериозно ще застраши стола му!!
  • 23 Вирус

    0 2 Отговор
    Абе що така все за Русия пишат дайте и за гейския съюз нещо

    Коментиран от #24

  • 24 Констатирал

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вирус":

    Все тоя гейски съюз и джендърите са в устата ви. явно много ви липсват?
  • 25 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    Няма дълго да чака! Началото на края е сложен преди една година!!
Новини по държави: