30 Март, 2023 13:08 1 632 13

Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната в Украйна

  • сърбия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Много от пребиваващите в страната руснаци не обявяват работните си позиции, което означава, че работят на черно

Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Директорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище в Сърбия Радош Джурович каза днес, че от началото на войната в Украйна повече от 300 000 руски граждани са пристигнали в Сърбия, а са останали около 50 000, съобщи вестник „Данас“. Според него, държавата трябва да работи за тяхната интеграция в обществото, защото преди всичко става въпрос за високо образовани хора, информира БТА.

Джурович обясни пред агенция Бета, цитирана от "Данас", че руснаците идват в Сърбия и използват безвизов режим, който им позволява да останат в страната до 30 дни, което може да се разглежда като туристическо пребиваване. Според него, този статут не отговаря на характера на тяхното пребиваване, което е по-дълготрайно и е предизвикано от всички събития, свързани с войната в Украйна.

„Когато говорим за руските граждани, те, ако нямат брак със сръбски гражданин, ако нямат недвижимо имущество в Сърбия, ако нямат работни отношения, заявени в Сърбия, фактически могат да регулират пребиваването си, ако излизат от Сърбия и се връщат на всеки 30 дни, с надеждата, че ще бъдат пропуснати на граничната проверка“, каза Джурович и подчерта, че това не е устойчив начин за по-дългосрочното пребиваване на някого в страната.

Той допълни, че много малко хора от Русия всъщност търсят убежище в Сърбия и изобщо влизат в тази процедура и числото е „почти незначително“. По думите му, много от пребиваващите в Сърбия руснаци не обявяват работните си позиции, което означава, че работят „на черно“.

„От гледна точка на системата и интересите на обществото трябва да включим всички тези хора в обществото. Преди всичко, трябва да регулираме пребиваването им, а след това да ги интегрираме в обществото“, заяви Джурович и добави, че Сърбия не трябва да чака руснаците да напускат страната и да търсят мястото си някъде другаде.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    15 12 Отговор
    А колко милиона укри има в Полша? За един приятел поляк питам.

    Коментиран от #9

  • 2 повече от 4 милиона

    21 7 Отговор
    българи липсват от как сме под хамериканско робство

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Едни и същи

    16 0 Отговор
    В Сърбия ни казват ,че са руснаци, за България и др., че са украинци
  • 4 Жоро

    15 14 Отговор
    Милиони напускат Кочината и скоро ще заприлича на Северна Корея :D Кремълското Джудже Наркоман ще продава нафта и газ пред Кремъл :D :D

    Коментиран от #13

  • 5 ТрампЛин

    18 1 Отговор
    Те са си у дома си в Сърбия. Сърбия отдавна се е превърнала в руска територия.
  • 6 ЕС фен

    8 5 Отговор
    С тези руснаци Сърбия може да ни удари като през ПСВ.
  • 7 стоян

    11 11 Отговор

    До коментар #2 от "повече от 4 милиона":

    До 2 ком- грешиш другарю - откакто махнаха руското робство и отвориха границата 1990 напуснаха тези българи - ако беше отворена 1956 още повече щяха да избягат когато кумунистите взеха земята на селяните от селата и ги направиха ратаи в текезесета с мотика и 0.50 лв надница и пет литра олио за цяла година
  • 8 😆😆😆

    9 5 Отговор
    Братушките бягат от рАссия с подвити опашки 🤣
  • 9 Има бе.

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    И преди войната ги имаше,в оня смисъл-Полша краде млади хора от Украйна,понеже нейните хора са в Германия,Великобритания,Щатите.И младите хора от Украйна,които вече и поостаряха де,са изключително доволни от новите местоживеене и гражданство.Полша не е Сърбия.
  • 10 Задължителна мобилизация

    5 4 Отговор
    Ами не искат да се могилизират хората
  • 11 Втори коментар

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "повече от 4 милиона":

    Избягаха в ЕС хората с такива като теб в една държава живее ли се ?
  • 12 Иватушка 🇷🇺

    5 7 Отговор
    Половината от тия бежанци всъщност са диверсанти.
  • 13 ТИ да не Си СЕСТРА

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    НА ВАНГА...... МНОГО ПОЗНАВАШ....
Новини по държави: