Last news in Fakti

3 Април, 2023 21:15 886 12

САЩ могат да смекчат санкциите срещу Иран, ако замразят ядрената си програма

  • сащ-
  • израел-
  • иран-
  • европейски съюз-
  • споразумение-
  • ядрена програма-
  • ядрено оръжия

Иран е натрупал 87,5 килограма 60% обогатен уран, Израел може да обмисли военен удар, ако това ниво продължи да нараства към 90%

САЩ могат да смекчат санкциите срещу Иран, ако замразят ядрената си програма - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Съединените щати преговаря за възможността за облекчаване на санкциите срещу Иран при условие, че Техеран замрази части от ядрената си програма, според доклад, публикуван от Axios.

Цитирани са дипломати, запознати с дискусиите, които казват, че това показва колко много са загрижени западните съюзници относно обогатяването на уран до 60% от Иран по-рано тази година.

Освен това има предупреждения, че Израел може да обмисли военен удар, ако това ниво продължи да нараства към 90%, в който момент Техеран потенциално може да създаде ядрена бомба.

Преговорите за връщане на Иран към ядреното споразумение от 2015 г. (JCPOA) досега не са довели до значителен пробив. Преди месец Техеран отхвърли възможността за временно споразумение, докато траят преговорите.

Администрацията на Байдън е обсъдила със своите европейски и израелски партньори през последните седмици предложение за временно споразумение с Иран, което ще включва известно облекчаване на санкциите в замяна на това Техеран да замрази части от ядрената си програма, според 10 израелски служители, западни дипломати и американски експерти, които са запознати с предложението.

Иран е натрупал 87,5 килограма 60% обогатен уран, според доклад на Международната агенция за атомна енергия от края на февруари. Експерти казват, че ако този уран бъде обогатен до 90% оръжеен клас, това ще бъде достатъчно количество за производството на поне една ядрена бомба.

Израелски служители наскоро казаха на администрацията на Байдън и няколко европейски държави, че Иран ще навлезе в опасна територия, която може да предизвика израелски военен удар, ако обогати уран над нивото от 60%, както Axios съобщи по-рано.

Администрацията на Байдън започна да обсъжда новия подход през януари и информира своите съюзници в Израел и E3 - Франция, Германия и Обединеното кралство - за него през февруари, според 10-те източника.

Обсъденото предложение включва известно облекчаване на санкциите, ако Иран замрази някои от своите ядрени дейности, главно спиране на обогатяването на уран до 60% чистота, според четирима от израелските официални лица, западни дипломати и американски експерти.

Един израелски служител и един западен дипломат заявиха, че иранците са запознати с дискусиите в САЩ, но досега са отхвърлили идеята. Министерството на външните работи на Иран не отговори на искането на Axios за коментар.

Подходът е подобен на този, ръководен от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и директора на ЦРУ Бил Бърнс, които бяха високопоставени членове на администрацията на Обама през 2013 г., когато Иран и световните сили подписаха Съвместния план за действие от 2013 г. (JPOA), който включваше краткосрочно замразяване на части от ядрената програма на Иран в замяна на частично облекчаване на санкциите.

Първоначалното временно споразумение беше за период от шест месеца и беше подновявано няколко пъти до постигането на пълната ядрена сделка през юли 2015 г.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза, че президентът Байдън е "абсолютно ангажиран да гарантира, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие и ние все още вярваме, че дипломацията е най-добрият начин за постигане на тази цел".

Говорителят добави, че администрацията се подготвя за всички възможни варианти и непредвидени обстоятелства в пълна координация със своите партньори и съюзници, включително Израел. Но Белият дом "няма да коментира слухове от втора ръка за дипломатически дискусии, освен да предупреди, че почти всички подобни слухове са неверни".

Ииранските официални лица досега отхвърляха новия подход, заявявайки, че не е работил преди и не искат сделка, която включва нещо по-малко от ядреното споразумение от 2015 г., според тримата израелски служители и западни дипломати.

Малко след като администрацията на Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., САЩ и Иран се опитаха да постигнат временно споразумение с Иран чрез посредничеството на ЕС, но страните не успяха да постигнат споразумение и решиха да се опитат да постигнат пълно връщане към ядрената програма от 2015 г. вместо това.

Споразумение за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. беше почти постигнато миналия септември, но Иран се оттегли в последния момент, след като западните страни отхвърлиха искането му да прекрати разследването на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за недекларирани ядрени обекти.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МирО

    32 0 Отговор
    Интересно, има ли вече държава в светът дето да и дреме за санкциите на краварите?
  • 2 USA не е фактор вече

    31 0 Отговор
    USA е като президента си,който се хвали сатанински как е разбомбил Сърбия и се препъва като метилява овца на всеки три крачки.За Щатите идват времена на равносметка и разплащане,петте минути слава изтекоха..
  • 3 Изнудването

    21 0 Отговор
    Метод с много спорна репутация в демокритичните общества. Иначе е широко прилаган в пъдарската практика, нещо като закона на джунглата. Метод без бъдеще..
  • 4 сащ и санкцийте им вече не са

    23 0 Отговор
    от съществено значение ,и все по малко им се обръща внимание
  • 5 Сод Омит

    17 0 Отговор
    Какво е това сащ

    Коментиран от #6

  • 6 Това е

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сод Омит":

    "Какво е това сащ"
    съкращение на Сатанистки Афроамерикански Щати.
  • 7 Калпазанин

    8 0 Отговор
    Ще е интерсно, евреите нека да опитат та да се свършва с тях в мъртво море и да настане мир най накрая и най важното кравите в обора
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    9 0 Отговор
    Краварете0бещаха и на Садам да не сринат до земята подредената и просперираща суверена държава Ирак, ако не намерят химически и бойно отровни вещества.
    Дано персите не са глупаци и да продължат делото,с което са се захванали.
    Когато една държава е силна,тя всява распект и уважение .Пример - Русия.
  • 10 Отвъд Океана

    4 0 Отговор
    Можем да облекчим санкциите за Иран, ако слушкат. Но не, не, никога няма да ги отменим напълно. Не и за Иран - първостепенен враг на Израел. Никога! Това е всичко което можем да направим за тях и то само при положение, че се разкаят за лошото си поведение.
  • 11 Вирус

    4 0 Отговор
    Хахаха почнаха да им правят мили очички поредното лицемерие
  • 12 Иво

    1 0 Отговор
    Иран вече търгува с държавите от БРИГС и няма нужда от сделки