Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Април, 2023 10:45 1 510 19

Британският вестник Times: "Паяците на Путин" и пукнатините в пирамидата на Кремъл

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • times-
  • владлен татарски

Според журналистите от вестника убийството на Татарски е по-вероятно да е свързано с вътрешните противоречия в Русия, отколкото с действията на украинските специални служби

Британският вестник Times: "Паяците на Путин" и пукнатините в пирамидата на Кремъл - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вестник Times публикува под заглавие "Паяците на Путин" редакционен коментар за атентата в Санкт Петербург, при който бе убит руският провоенен блогър Владлен Татарски (Максим Фомин). Основните тези на материала са изведени от руската редакция на BBC.

Според журналистите от вестника убийството на Татарски е по-вероятно да е свързано с вътрешните противоречия в Русия, отколкото с действията на украинските специални служби.

Още новини от Украйна

Вестникът цитира думите на Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, който, коментирайки смъртта на Татарски, пише, че "паяците се ядат един друг в буркан".

В отговор на официалната версия на руските власти, че взривът уж е организиран от Украйна, вестникът пише: "Това беше прекалено дори за манипулаторите на новините на Путин. Подобни твърдения може и да ласкаят киевските служби за сигурност, но техните служители е очевидно, че нямат нито време, нито възможност да вербуват агенти в ултранационалистическите кръгове в Русия."

"Убийството по-скоро отразява разцеплението в елита на Путин, брутализацията на вътрешната политика и бандитския манталитет, който е започнал да доминира в руската армия", се казва в редакционната статия на Times.

Вестникът прокарва и аналогии към убийството на дъщерята на руския философ Александър Дугин миналото лято с разцепление в руския елит, както и припомня конфликта между основателя и ръководител на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, и подкрепящите го ултранационалисти, от една страна, и служителите на Министерството на отбраната.

Фомин пропагандираше възгледите на Пригожин - и беше взривен в кафене, което преди това принадлежеше на Пригожин, припомня вестникът.

"Първото нещо, което може да се заподозре, е, че нападението е организирано или от вътрешни противници на групата "Вагнер", или от онези, които ревнуват от нейното влияние в Кремъл", смята вестникът.

Недоволството в руското общество не се ограничава само до армията, а вестникът припомня и че в последната година поне 15 високопоставени служители на големи енергийни компании са загинали при мистериозни обстоятелства - падайки от прозорците на високи сгради или моторни лодки.

Макар че всички тези случаи формално се описват като злополуки или самоубийства, в действителност те може да са свързани с промяна в разпределението на паричните потоци: на фона на икономическия упадък на Русия възможностите за "разпиляване" намаляват, твърди Times.

Вестникът се позовава и на материал на кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който преди да бъде арестуван по обвинения в шпионаж, описва в своя статия как руските финанси стават все по-напрегнати от необходимостта да се поддържат високи военни разходи и да се изплащат субсидии - при общ недостиг на работна ръка и масово напускане на млади хора, които бягат от мобилизация.

"Ето как започват да се образуват пукнатини в един автократичен режим, който става все по-строг, но не постига успех", заключава Times. Путин е създал система, която по негови изчисления е трябвало да управлява поне още 10 години, но този сценарий става все по-малко вероятен с всеки изминал ден, заключава вестникът.

Източник: руската редакция на BBC


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кралски отживелици!

    24 9 Отговор
    НА англичаните премиера не е ли индиец? Има ли още англичани в Англия или са малцинство?

    Коментиран от #4

  • 2 Пич

    19 9 Отговор
    Да бе.....те наркоманите , като Подоляк , много ги разбират тия работи !!! Затова украинците така се излагат с терористични актове !!!

    Коментиран от #7

  • 3 В Русия нищо не се е променило

    11 17 Отговор
    след 80 години. Отново се появиха т.нар. "фронтови съпруги":
    Като през Втората СВ разпределят руските жени на фронта „за удоволствие“ на офицерите.
    Жертви разказват за сексуален тормоз, гаври с личността, извращения и явни престъпления на пияни и извратени командири в армията на Путин.
    Един пример:
    Почти два месеца Маргарита, която е служила в руската армия по договор на украинския фронт, се лекува: посещава психолог, пие силни антидепресанти, опитвайки се да забрави случилото се с нея.
    Но не успява. Повече от всичко Маргарита се страхува да се върне в полка си, където жените от медицинската рота, според нейните думи, със заплахи са принуждавани към сексуални връзки с офицерите.

    Коментиран от #6, #9, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Оркистан

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "В Русия нищо не се е променило":

    Потвърждавам по лични наблюдения, ДИВИ орки сър
  • 7 само истината

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Рускиня му е дала бомбата ,скрита в статуетка.

    Родена в Санкт Петербург ,никога не е стъпвала в Украйна и няма никакви контакти с Украйна или украински спец . служби.

    Вече така сте се овъртолили в лъжи ,че и не зваете какво да кажете ,освен че Зеренски е наркоман ,което също е москалска лъжа .

    Коментиран от #13

  • 8 !!!?

    6 7 Отговор
    Путин се отказа от "новичока"...няма време за разходки по катедрали на търговци на "хранителни добавки" !!!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 само истината

    12 6 Отговор
    И Даря Дугина също не я убиха украинци.

    Накрая в Русия ще избухне гражданска война и войни за независимост. И то невиждано кървави.
  • 12 нагли руски терористи

    8 7 Отговор
    От КГБ и Адолф путин всечко може дасе очаква!
  • 13 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "само истината":

    Страхотна логика!!Колко ти е IQ-то?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кочина червена

    3 4 Отговор
    Трябва да се разпадне да бъде очистена от червената мафия която се е загнездила

    Коментиран от #17

  • 16 Мишел

    5 0 Отговор
    Няма разлика в информацията от BBC и от Бесарабски фронт.😄😄😄😄
  • 17 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кочина червена":

    Нали знаеш, че няма празно място в природата! Ако си отиде червената се освождава място на синята мафия.
    Ти коя искаш да пристигне?
  • 18 щом все Путин ви е в устата,

    5 0 Отговор
    явно нещо ви чопли. Цъфнали са, та са вързали пишман евроатлантиците.
    Стига за Путин! Хвалете си вашите! Аме нещо не ви идва отвътре.

    Обичам така някои да се страхуват от Путин и да отдават всичките си несполуки на него. Значи добре се представя в световен мащаб. Изправя страната си към икономическа и политическа власт, а такова нещо не се прощава, а още повече от тези, които им дърпат конците. Те искат разнебитена Русия и пълзяща мизеруваща Източна Европа.
  • 19 естествено

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "В Русия нищо не се е променило":

    за "демократите" като в този сайт модераторите е да пускат да се ругае Путин, но не и моите постове в защита на Путин. Вървете по дяловите. Няма да го правя, нищо няма да се промени освен вашето достойнство.

    Но ИСТОРИЯТА и ЛОГИКАТА са показвали много пъти, че когато се забрани другата гледна точка, настъпват лоши дни за човечеството.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания