Last news in Fakti

7 Април, 2023 09:00 1 437 8

Синодът на православната църква в Северна Македония реагира на обсъждането на Охридската архиепископия

  • синодът -
  • православната църква -
  • северна македония-
  • охридската архиепископия

Българската страна е настоявала да се подчертае "произходът на Охридската архиепископия", а историците от Северна Македония смятат, че тя трябва да бъде представена "като съществена част от културното развитие на Македония"

Синодът на православната църква в Северна Македония реагира на обсъждането на Охридската архиепископия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Синодът на православната църква в Северна Македония излезе със съобщение, в което реагира на „слуховете и предложенията, които се чуват в последно време в контекста на (зло)употребата на светците във всекидневна политическа конотация”.

„Що се отнася до Охридската архиепископия, трябва да се знае, че независимо от това кой е бил начело или докъде се е простирала нейната юрисдикция в исторически план, винаги и най-многобройно е било паството от македонски вярващи. И никой друг освен македонците не пазеше и съхраняваше спомена за древната Охридска архиепископия като своя църква-майка и никой, както македонците, не се опитваше да поднови нейната дейност. И накрая, кой, ако не македонските епископи и верният народ в Македония, се застъпиха и се бориха за нейното приобщаване в единство с останалите православни църкви, както и за възобновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна църква”, пише в съобщението.

Преди дни, в интервю за телевизия Телма, съпредседателят на съвместната историческа комисия от учени от България и Република Северна Македония Драги Георгиев каза, комисията е напът да постигне съгласие за Охридската архиепископия, която обсъжда от доста време.

Според Георгиев българската страна е настоявала да се подчертае "произходът на Охридската архиепископия", а историците от Северна Македония смятат, че тя трябва да бъде представена "като съществена част от културното развитие на Македония".

„Въпросът, който обсъждаме, е как да представим тази институция в учебниците. Остават разликите по отношение на това какво е наследството на тази институция, но искам да стане ясно, че значението ѝ за нас е културно-историческо и целта не е да търсим политически моменти”, каза Георгиев.

В съобщението на синода на православната църква в Северна Македония се споменават и Светите братя Кирил и Методий, които са сред личностите, за които историческата комисия постигна съгласие за формулировка за съвместно честване още през 2019 г.

„С делото си (Св. Св. Кирил и Методий) осветиха целия славянски свят със светлината на Христовото евангелие и затова всички славянски народи имаха и имат възможност да свидетелстват това Евангелие на своя език. Заради своята всеотдайност и саможертва в мисионерската и образователната си дейност, те дори са признати за съпокровители на цяла Европа. И така, дейността на Светите братя, както и на всички светии, се простира върху целия човешки род и всяко тяхно ограничаване и прослава само с някои, а не с всички, които уважават тяхното богоугодно дело, ще означава опит за ограничаване, а по този начин и опит за обезличаване на същото”, пише в съобщението.

В него се отбелязва, че именно светиите са онези, "които поради любовта си към Бога и житейския си подвиг са изпълнили Христовото послание – всички едно да бъдем едно и въпреки че всеки от тях произхожда от определено място и от определен народ, тяхното значение и действие не се ограничават само до една област, а те имат еднакво значение за всички народи, които ги уважават".

„Затова поставянето им в тясна национално-политическа рамка е неприемливо за нас и унизително за тях”, пише в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Момчил

    21 4 Отговор
    Борис I е пратил Климент Охридски в
    охридската част от държавата си. Кое не е ясно ,макета? Толкова ли сте т.пи и слепи? Български владетел изпраща български просветители в част от българската си държава. Кво македонски,кви 5 лева. Четете, македонци,ама не измислената от сръбската пропаганда несъществуваща история, и вижте истината - вие сте българи, Македония е просто област като Мизия и Тракия, и винаги е част от България. Прадядовците и прабабите ви са се писали българи, вие няма как да сте други освен българи.
  • 2 Чудесно!

    11 0 Отговор
    Сега от синода на Православната Църква в Северна Македония остава да облекат в съдържание това така разтегливо понятие "македонски вярващи" и македонци".какви са били тези хора по националност,по род и кръв!Извънземни,или такива за каквито пише в изворите.Всичко друго е нагла и вредна пропаганда за обслужване на определени политически цели и е НЕХАРАКТЕРНО за една църква,пък била тя и Северно Македонската!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КАНАС ЮВИГИ

    4 1 Отговор
    КАКВА АРХИЕПИСКОПИЯ??? ПАК СА ПУШИЛИ ТРЕВАТА НА ЗЕМЕДЕЛЕЦА ЗАЕВ !!! АМА КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ГИ ВЪДВОРЯТ В ПСИХИЯТРИЯТА ?? ДА МНОГО ЛОШО ИМ СТАНА ПОВЕДЕНИЕТО МНОГО БУЙСТВАТ И КЪСАТ УСМЕРИТЕЛНИ РИЗИ !! ВСИЧКИ РСМ ПОЛИТИЦИ УЧЕИНИ ОТ МАНИ ЧЕ Е ЗАРАЗНО !!! И ДА НЕЗАБРАВЯТ ГОДИНАТА 1992 Г КАКВА ИСТОРИА ТЪРСЯТ ????? МАКЕДОНСКА НАЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА МАКЕДОНИЯ Е ГЕОГРАФСКО ПОНИЯТИЕ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: