Last news in Fakti

8 Април, 2023 10:50 1 437 11

Недоволство в Париж заради забраната за електрически тротинетки

  • париж-
  • забраната -
  • електрически тротинетки-
  • франция

Младите не знаели за референдума. 15 000 електрически тротинетки изчезват от улиците на Париж

Недоволство в Париж заради забраната за електрически тротинетки - 1
Снимка: Shutterstock

15 000 електрически тротинетки изчезват от улиците на Париж. Кметът на града Ан Идалго отдавна искаше това да се случи заради честите инциденти, но крайното решение взеха парижани. Това се случи след референдум, при който 90% от гласувалите се обявиха против този вид превозни средства. Собствениците на фирми пък се оплакаха, че резултатът е толкова категоричен, защото основните им клиенти, предимно млади хора, не са знаели за гласуването. Какви са очакваните последици от това решение – отговор потърси кореспондентът на NOVA Петя Желева.

Само за миналата година инцидентите с тротинетки са се увеличили с 42%.

„Кучето ми се страхува от тях. Преди време вървях по тротоара и една тротинетка мина на 2 сантиметра от мен. Много се уплаших, животното също”, разказа Кристин Котън, живееща в Париж.

От септември парижани ще се движат по-спокойно по улиците, въпреки че спирането им ще лиши от основно средство за транспорт близо 400 000 души месечно.

„Хората, които ги управляват, не се интересуват от останалите участници в движението. И поради факта, че могат да се наемат свободно често ги намираме хвърлени в река Сена”, сподели Александър Дазен.

Спирането на тротинетките под наем ще лиши Париж от близо един милион евро годишно - наемът, който фирмите собственици са плащали. 800 души ще останат без работа, а много от местата за паркиране ще се превърнат във велоалеи.

Още в началото много кметове на градове във Франция отказаха да допуснат на своя територия тротинетките под наем. Ница е един от тях. За сметка на това, още през 2009 г. средиземноморският град инвестира в сини велосипеди, които дават възможност за бързо, евтино и доста по безопасно придвижване из Лазурния бряг. След забраната в Париж и други градовете по света затягат регулациите за електронните тротинетки.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фенчe не кoкoрчо и емил с вагинaтa

    8 5 Отговор
    елтротинетките да станат задължителни навсякъде и за всичкиииии!
  • 2 българия без тротонетки не може

    11 2 Отговор
    емили ше откачи от скука , а и джурналята пачки напраиха от него !
  • 3 ТИРбушон

    4 4 Отговор
    Не си сшомням в Алпите да съм имал какъвто и да било проблем. Тия в равнината са изтрещели.
  • 4 Вирус

    6 1 Отговор
    При нас Емили тротинетката е вечна хаха
  • 5 а тук да изчезнат

    8 3 Отговор
    ръмжащите коли без аспуси и пърпорпърдддящщии мотори(без безшумните мотори) дето разбуждат хората през нощите даже за това че между 14 и 16 ч и между 22 и 8 се забранява вдигането на шум
  • 6 Макс

    11 3 Отговор
    Да се забранят. Опасни са , защото не спазват правилата за движение .Движат се по улици, тротоари, на червено , между колите и дори в насрещното.
  • 7 Орел

    14 0 Отговор
    Текста е тотално сбъркан. Става дума за тези, които са под наем, личните никой не закача.
  • 8 В София

    4 0 Отговор
    кога, постоянно има изоставени до пешеходни пътеки и светофари
  • 9 Ольо

    5 1 Отговор
    Недоволството е за годините за пенсия не за тротинетки ма .
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Заглавието ЗБЪРКАНУ ли е ❓
    Или МАХНИПУЛАТИВНО🤔

    Защото ИЗОБЩО не става дума за
    " забрана за електрически тротинетки" ИЗОБЩО
  • 11 Та затова

    1 0 Отговор
    я,опандизиха
Новини по държави: