Last news in Fakti

11 Април, 2023 12:55 840 6

Куба изненадващо вдигна забраната за депозити в щатски долари

  • сащ-
  • куба-
  • санкции-
  • депозит-
  • долари-
  • забрана

Правителството въведе забраната преди близо две години, като тогава аргументира този ход с трудностите, породени от продължаващото ембарго на САЩ

Куба изненадващо вдигна забраната за депозити в щатски долари - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството на Куба изненадващо отмени забраната за депозити в щатски долари в банки, съобщава "Франс прес".

Това предполага отмяна на политиката, прилагана от юни 2021 г.

"От този момент нататък финансовите и банковите институции ще приемат парични депозити в щатски долари в банкови сметки", се посочва в резолюция на Централната банка на Куба.

Правителството въведе забраната преди близо две години, като тогава аргументира този ход с трудностите, породени от продължаващото ембарго на САЩ.

Обратът в политиката идва в момент, когато Куба е изправена пред най-тежката си икономическа криза от три десетилетия насам. През последните седмици се задълбочи и нарастващият недостиг на храна, лекарства и гориво.

Независимо от това обаче, след срива по време на пандемията туристическият сектор се възстановява, което правителството посочи като една от причините за предприетия ход.

От 1962 г. насам островът е обект на широки санкции от страна на САЩ, които пречат на правителството да извършва сделки в долари. След относително облекчаване по време на президентството на Барак Обама, санкциите отново бяха затегнати при следващия американски държавен глава - Доналд Тръмп. По време на последните дни от мандата на администрацията му през януари 2021 г. САЩ отново включиха Куба в списъка си с държави спонсори на тероризма.

Това се случи през същия месец, когато правителството на Куба предприе действия за прекратяване на паралелните валути и постепенно премахна конвертируемото песо, обвързано с долара, като остави само обикновеното, по-слабо песо.

Оттогава курсът на валутата спадна от 24 до официалния курс от 120 за долар. На черния пазар курсът е 185.

Наследникът на Тръмп - Джо Байдън, запази ограниченията на предишната администрация по отношение на Куба, а през март държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ не възнамеряват да отменят статута ѝ като "държавен спонсор на тероризма".

Източник: "Франс прес"


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдам

    2 2 Отговор
    Който иска да избяга от неизбежната гражданска война в Куба, може.
  • 2 Дойде им

    6 2 Отговор
    на ум, че могат да приберат и похарчат доларите в населението, а после да им дадат бонове както правиха нашите комунисти с парите на тия които работеха в Либия.
  • 3 ха ха

    6 3 Отговор
    Копейките да гледат внимателно какво се случва. Защо и как няма да разберат, но дано резултатът привика здравия разум. Иначе, нелегални в Максуда... Тим ще ги крие...
  • 4 ...

    8 1 Отговор
    А в рубли може ли? Или няма място за чувалите?
  • 5 Явно ФЕД са напечататали толкова много

    2 0 Отговор
    гущери, че чак в Куба са в излишък!
  • 6 Голем смех

    5 0 Отговор
    А братската рубла що не я ползват ? хахахахахахахахахахахахахахха :)