Last news in Fakti

15 Април, 2023 05:52 809 2

Майк Помпео обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ

  • сащ-
  • президент-
  • избори-
  • майк помпейо

Той заяви, че е решил да не се включва в надпреварата за Белия дом по лични причини

Майк Помпео обяви, че няма да се кандидатира за президент на САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че няма да се кандидатира на президентските избори догодина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

59-годишният Помпео каза, че е решил да не се включва в надпреварата за Белия дом по лични причини. "Моментът не е подходящ за мен и семейството ми", допълни той и уточни, че е взел решението си заедно със своята съпруга.

Бивш член на Камарата на представителите от щата Канзас, Помпео си изгради репутацията на един от най-верните хора на Доналд Тръмп, докато бе последователно директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и държавен секретар при предишния президент на САЩ. През последните месеци обаче той разкритикува непряко Тръмп, като заяви, че републиканците се нуждаят от лидери, които не гледат в миналото, отбелязва Ройтерс.

Вчера президентът демократ Джо Байдън каза, че е решил да се бори за втори мандат на поста и ще обяви официално кандидатурата си "сравнително скоро".

Републиканецът Доналд Тръмп, който напусна Белия дом, след като загуби именно от Байдън, заяви още през ноември, че ще се включи в надпреварата за Белия дом.

Бившият губернатор на щата Южна Каролина Ники Хейли е единственият представител на администрацията на Тръмп (2017-2021 г.), обявил, че ще се бори срещу него за номинацията на Републиканската партия. Хейли бе постоянен представител на САЩ при ООН от 2017 до 2018 г.

Други потенциални претенденти за президентската номинация на републиканците са сенатор Тим Скот от Южна Каролина, губернаторът на Флорида Рон Десантис и бившият вицепрезидент Майк Пенс, посочва Ройтерс.

Фаворит на букмейкърите е Тръмп, следван плътно от Десантис. Хейли е трета, но остава далеч назад.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 0 Отговор
    Шансовете на Помпео за президент са колкото на хлебарка за царица-майка на пчелен кошер...
  • 2 Дооре

    0 0 Отговор
    Слави Трифонов да си земат тогава..