Тема: Украйна

18 Април, 2023 11:25 1 855 7

Преговорите между Украйна и Полша за зърното завършиха без споразумение

  • полша-
  • преговори-
  • зърно-
  • украйна-
  • продукция-
  • пазар

Съобщи полският министър на земеделието

Преговорите между Украйна и Полша за зърното завършиха без споразумение - 1
Източник: БГНЕС

Преговорите между Полша и Украйна за внос на селскостопански продукти са завършили без резултат, съобщи полският министър на земеделието Роберт Телюс на среща с фермери, предава радиостанцията RMF FM.

Според медията, преговорите са се превърнали в фиаско поради факта, че сега страните не са в състояние да разработят механизми за транзит на стоки, които да задоволят полските производители.

Телюс подчерта важността украинските продукти, внесени транзитно в републиката, да бъдат изпратени в други страни.

"Ще работим, докато постигнем 100% гаранция за полските фермери“, увери министърът.

В понеделник се проведоха преговори с представители на украинското правителство. По-рано Телюс обясни, че партиди селскостопански продукти от Украйна, влизащи в Полша като транзит, след това са били пререгистрирани и са останали в страната, тъй като такава възможност съществува в европейското законодателство.

През 2022 г. Европейският съюз спря за една година събирането на мита върху всички стоки, идващи от Украйна в ЕС, и пусна сухопътни и речни маршрути за масов износ на зърно от републиката. Предполагаше се, че доставките ще бъдат изпратени на световния пазар и ще помогнат на Киев да увеличи износа. В действителност по-голямата част от изнесените продукти започнаха да се установяват в страните от ЕС, съседни на Украйна, което доведе до криза на аграрно свръхпроизводство в тези страни.

Миналата събота Полша и Унгария, на фона на протести на местни фермери, обявиха спиране на вноса на украински селскостопански продукти. Европейската комисия обеща да проучи това решение и го нарече неприемливо. Впоследствие словашкото правителство въведе забрана за внос на редица продукти от Украйна.

Още новини от Украйна


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 съвет кьм факти

    19 2 Отговор
    премахнете свят - украйна. Нема такова нещо!
  • 2 Един

    18 0 Отговор
    Браво на Полша!
  • 3 Мухаа,хаа!

    6 3 Отговор
    Железария може! Милиарди налети евро,и продължаващо наливани- от сърце! Защото излизат от джобовете на 540 милиона рогати,през данъците.Но щом опре до онези- който ги захранват яко на яслата при избори - обръщат ветропоказателя! Защото навсякъде зърнените барони ( в бившите соц.държави) са превзели зърнодобива над 85-90%. Точно те диктуват тотално цените и вътре,и навън.Те през скрит картел ( пунта кана борса) създават изкуствен недостиг планирано и поетапно.Нашенци се оказва,че изведнъж складовите наличности от слънчоглед са огромни? Е,но защо имахме онази супер криза за олио? Защо не захраниха местните производители? Защото дебнат на гюме! Да расте лавинообразно цената, точно заради войната в Украйна.Но им излязоха криви сметките.Европа ще продължи да купува всички стоки на Украйна.Зърно,слънчоглед,готово олио,сухо мляко,яйца, царевица.Защото Шефа е разпоредил! Как ще се избиват милиардите пачки,или " дарения " скраб! Така че - дишайте дълбоко ,през носа.А ваше чудо няма да има,ако Украйна влезе в Европа.Втора по големина държава по територия ,след Русия.Ще ви заливат със всичко,с хиляди тонове.Там огромни области и тояга да забодеш- ще пусне корени!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 гладен африканец

    5 0 Отговор
    Абе нали беше за нас това жито?
  • 5 един

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа,хаа!":

    Хайде по-леко с апокалиптичните картини!Населението на Украйна вероятно в момента е с 2/3 по-малко,което автоматично означава по-малко зърно остава за вътрешният им пазар и повече за износ!Освен това,войната няма как да не окаже влияние и върху самото земеделие,най-вече като работна ръка!С времето нещата ще се напасват и ще намират своите решения и пазари,но трябва търпение!Място под слънцето има за всеки!

    Коментиран от #7

  • 6 За размисъл

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мухаа,хаа!":

    Не е виновен тоя, дето е изял баницата. Виновен е тоз, който му я е дал. А европейските данъкоплатци ще духат супата, опс постната пица.
  • 7 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Хайде по-леко с апокалиптичните картини!Населението на Украйна вероятно в момента е с 2/3 по-малко,което автоматично означава по-малко зърно остава за вътрешният им пазар и повече за износ!Освен това,войната няма как да не окаже влияние и върху самото земеделие,най-вече като работна ръка!С времето нещата ще се напасват и ще намират своите решения и пазари,но трябва търпение!Място под слънцето има за всеки!======== ============================================================================================Аз немога да разбера как има хора като ВАС С РАЗБИРАНЕТО ДА ГИ ЧИПКАМЕ ТЕЗИ УКРАЙНЦИ.Оръжие им се осигурява,финансова помощ също .Украинското зърно и замеделска продукция да се ориентират към западните демокрации,а ние земеделска страна ще внасяме зърно от украйна без мито защото така мислела УРСУЛА.Кой производител и в коя държава ще може да издържи на тази схема.Стана така ,че САЩ КАТО ЕДИН ОТНАЙ ГОЛЕМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НЕ ВНАСЯТ ЗЪРНО ОТ УКРАЙНА И ПАК СУПАТА Я ДУХАМЕ НИЕ.Нали поляците са едни от най големите поддръжници на УКРАЙНА в света ,но се усетиха навреме ,а ние пак ще чакаме анализи и др подобни глупости за да решим как да постъпим.НАЛИ ОБВИНЯВАХА ПУТИНА ,ЧЕ Е ПРОТИВ ЗЪРНЕНАТА ЗДЕЛКА ,ЧЕ ЩЯЛ ДА НАСТЪПИ СВЕТОВЕН ГЛАД. РЕШИ СЕ ТОЗИ ПРОБЛЕМ И УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ВМЕСТО В АФРИКА СЕ ОЗОВА В БЪЛГАРИЯ ПОЛША УНГАРИЯ И ДР ИЗТОЧНО-ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ С ТРАДИЦИИ В ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО.("ПРОКЛЕТА И ТРИЖ КЛЕТА,ДА
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания